2022, het jaar van de Grote Ontslaggolf  

25 januari 2022

Het is nog niet eens februari en veel goede voornemens zijn al vergeten. Maar niet bij iedereen. Een andere baan of functie staat al jaren hoog in de lijstjes met goede voornemens. En dat merken we; 2022 is voor Pay2day razend druk begonnen. Er zijn heel veel vacatures en bijna evenveel mensen die iets anders willen.

Jaar in jaar uit verwacht ongeveer een kwart van de werknemers van baan te wisselen en dit jaar is dat nóg meer. Corona heeft mensen aan het denken gezet over de balans tussen werk en de rest van hun leven.

Mensen met kantoorbanen hebben geroken aan de voordelen van thuiswerken. Wie door de lockdowns noodgedwongen werkeloos thuis zat, snakte ernaar om weer iets om handen te hebben, maar dan wél een leukere baan graag.

In de Verenigde Staten is alles groter dus ook deze trend op de arbeidsmarkt. Er wordt massaal van baan gewisseld. In Amerika wordt nu over de Great Resignation gesproken, de Grote Ontslaggolf. In één maand namen 4,5 miljoen Amerikanen ontslag omdat ze de werkdruk beu waren, betere arbeidsvoorwaarden willen of meer voldoening in hun werk wensen. Ze blijven niet werkloos maar gaan op zoek naar iets beters.

Werk genoeg. Dat is ook in Nederland zo. Ik schreef het al eerder: Er zijn veel meer vacatures dan beschikbaar personeel. Dat maakt van baan wisselen natuurlijk eenvoudiger.

En dat merkt bijna iedere sector. De horeca bijvoorbeeld. Nu de restaurants en cafés weer open mogen doemt er meteen een nieuw probleem op. Waar haal je de mensen vandaan? Volgens FNV Horeca is er een ‘massale uitstroom van personeel’. Horeca-ondernemers zijn druk met werven van nieuw barpersoneel, obers en koks. 

En dan is er ook nog een nieuwe minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Karien van Gennip mag de komende jaren de arbeidsmarkt drastisch gaan hervormen met minder flexibel werk en iets nieuws: ‘deeltijd-WW’ voor bedrijven die toch tijdelijk te veel personeel hebben.

Kortom: veranderingen genoeg. Minder werken stond gelukkig niet op míjn lijstje van goede voornemens. 2022 wordt – gelukkig – aanpoten voor Pay2day.

Rob Stelte

Rob Stelte is managing partner van Pay2day. Hij heeft zich gespecialiseerd in flexibele arbeid. ,,Het allerbelangrijkste van werk is dat je het met plezier doet. Ik zorg dat ik mijn doelgroep zo goed mogelijk kan informeren, want de markt verandert continu.''


Lees onze blog

Pay2day is verhuisd


8 aug 2022

Pay2day is verhuisd. Waarheen? Naar Tiel. Waarom? Daar kom ik zo op. Even wat achtergrond. Ons bedrijf is geboren en getogen in Utrecht, maar begin deze zomer hebben we besloten een nieuw kantoor te zoeken buiten de stad. Dat ging moet ik eerlijk bekennen met pijn in het hart.


Waar vind ik de mensen?


11 mei 2022

Het opvallendste bericht over de arbeidsmarkt kwam afgelopen weken toch wel van de Arbeidsinspectie die zei dat we beter geen nieuwe arbeidsmigranten binnen kunnen halen om het personeelstekort aan te pakken. Want dat lost het arbeidsprobleem een beetje op, maar zou tot nóg grotere problemen op de huizenmarkt en in het onderwijs leiden. Langer werken en onbenut arbeidspersoneel inzetten is beter, stelt de inspectie. 


Werk is de beste hulp aan vluchtelingen


14 mrt 2022

De vluchtelingenstroom uit Oekraïne is nog maar net op gang gekomen. Afgelopen weekeinde kwamen 3000 mensen ons land binnen. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn er nu 6200 mensen. Het aantal stijgt snel. Wat nu? Zorg dat deze groep zo snel mogelijk mag gaan werken, dat is voor iedereen goed.


2022, het jaar van de Grote Ontslaggolf  


25 jan 2022

Het is nog niet eens februari en veel goede voornemens zijn al vergeten. Maar niet bij iedereen. Een andere baan of functie staat al jaren hoog in de lijstjes met goede voornemens. En dat merken we; 2022 is voor Pay2day razend druk begonnen. Er zijn heel veel vacatures en bijna evenveel mensen die iets anders willen.


Leuke baan! Inclusief tiny house of e-scooter?


22 nov 2021

Hoe vind je de geschikte kandiaat, of überhaupt een kandidaat voor een vacature? Bedrijven tuimelen over elkaar heen met lokkertjes. Een bedrijf in Enschede geeft nieuwe medewerkers een fiets of een e-scooter inclusief een rijbewijs. Een varenkweker in Burgh-Haamstede biedt zelfs een huurhuis - een tiny house in badplaats Renesse - als je er komt werken (klein addertje: je gaat het huisje uiteindelijk zelf huren). De trend is duidelijk: veel ondernemers denken dat het niet lukt personeel te vinden zonder te strooien met genereuze secundaire arbeidsvoorwaarden.


Personeelstekort: We zijn terug in de jaren '60


19 okt 2021

U wist het niet, maar we zijn terug in de jaren ’60. Nederland heeft voor het eerst in ruim een halve eeuw weer meer vacatures dan werkzoekenden. Destijds leidde die schaarste op de arbeidsmarkt tot een ongekende loonspiraal en later tot de komst van tienduizenden gastarbeiders. De economie én de lonen groeiden als nooit tevoren.


Menu