5 DAGEN WERKEN? ALS JE MAAR GELUKKIG BENT

13 oktober 2015

,,Hoe harder ik werk, hoe succesvoller ik word en als ik succesvol ben, dan ben ik gelukkig.” Het is voor veel mensen een eindeloos streven: geluk ervaren of op z’n minst gelukkiger worden dan je bent. Want wie wil er niet elke ochtend opstaan met een flinke portie energie en een glimlach van oor tot oor?

De PvdA pleitte begin oktober voor een vierdaagse werkweek, met behoud van salaris. Want, zegt de politieke partij, dan houdt men meer tijd over voor vrienden en familie. Met een werkweek van vijf dagen kom je volgens PvdA-Kamerlid Martijn van Dam in ‘een ratrace waar je niet meer uitkomt’.

Als het aan psycholoog Shawn Achor ligt, maakt de lengte van de werkweek niet uit zolang je brein positief ingesteld is. Hoe, wat, waar? Ja, dat was precíes wat ik ook dacht. Komt-ie: iedere keer dat je brein succes boekt, verandert ook je betekenis van succes. Nu werk je aan een fantastische klus, de volgende moet beter zijn en als het even kan ook meer geld in het laatje brengen. Geluk bevindt zich bij ons aan de andere kant van succes en daar kan ons brein niet bij, aldus Achor. Succesvol zijn maakt ons gelukkiger, denken wij. Maar wat nou als ons brein andersom werkt?

Het blijkt dat een stel hersenen 31 procent productiever is wanneer het positief is ingesteld. Van positiviteit worden we intelligenter, creatiever en energieker. Niet verkeerd. Dus: door positief te zijn in het heden, werkt je brein succesvoller, omdat het harder en intelligenter kan werken, juist doordat je positief door het leven gaat. Snap je het nog?

Dan kun je nu jouw brein herprogrammeren. En wel zo:

– Schrijf gedurende minimaal 21 dagen drie nieuwe dingen op waarvoor jij dankbaar bent, voordat je van start gaat. Je brein herbeleeft dat waar jij dankbaar voor bent en houdt dit patroon na drie weken vast. Je brein scant nu vanzelf op positieve dingen. Hulde!

– Stuur bij het openen van je mailbox een positieve e-mail naar een vriend of kennis waarin je hem of haar ergens voor bedankt. Want, zegt Achor, willekeurige daden van vriendelijkheid zijn bewuste daden.

– Ga eens mediteren. En nee, dan bedoel ik niet in de kleermakerszit en met je handen op je knieën. Je hoeft alleen maar voor een paar minuten alles aan de kant te schuiven en stil te zitten. Moet te doen zijn, lijkt me. Dan kun je je daarna weer focussen op één taak tegelijk en dat is goed voor je brein.

Mocht je over drie weken ineens uit je bed springen van geluk, dan weet je waarom (en ben je waarschijnlijk succesvol geherprogrammeerd).

Sjoske Cornelissen

(Sjoske Cornelissen)Lees onze blog

Pay2day is verhuisd


8 aug 2022

Pay2day is verhuisd. Waarheen? Naar Tiel. Waarom? Daar kom ik zo op. Even wat achtergrond. Ons bedrijf is geboren en getogen in Utrecht, maar begin deze zomer hebben we besloten een nieuw kantoor te zoeken buiten de stad. Dat ging moet ik eerlijk bekennen met pijn in het hart.


Waar vind ik de mensen?


11 mei 2022

Het opvallendste bericht over de arbeidsmarkt kwam afgelopen weken toch wel van de Arbeidsinspectie die zei dat we beter geen nieuwe arbeidsmigranten binnen kunnen halen om het personeelstekort aan te pakken. Want dat lost het arbeidsprobleem een beetje op, maar zou tot nóg grotere problemen op de huizenmarkt en in het onderwijs leiden. Langer werken en onbenut arbeidspersoneel inzetten is beter, stelt de inspectie. 


Werk is de beste hulp aan vluchtelingen


14 mrt 2022

De vluchtelingenstroom uit Oekraïne is nog maar net op gang gekomen. Afgelopen weekeinde kwamen 3000 mensen ons land binnen. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn er nu 6200 mensen. Het aantal stijgt snel. Wat nu? Zorg dat deze groep zo snel mogelijk mag gaan werken, dat is voor iedereen goed.


2022, het jaar van de Grote Ontslaggolf  


25 jan 2022

Het is nog niet eens februari en veel goede voornemens zijn al vergeten. Maar niet bij iedereen. Een andere baan of functie staat al jaren hoog in de lijstjes met goede voornemens. En dat merken we; 2022 is voor Pay2day razend druk begonnen. Er zijn heel veel vacatures en bijna evenveel mensen die iets anders willen.


Leuke baan! Inclusief tiny house of e-scooter?


22 nov 2021

Hoe vind je de geschikte kandiaat, of überhaupt een kandidaat voor een vacature? Bedrijven tuimelen over elkaar heen met lokkertjes. Een bedrijf in Enschede geeft nieuwe medewerkers een fiets of een e-scooter inclusief een rijbewijs. Een varenkweker in Burgh-Haamstede biedt zelfs een huurhuis - een tiny house in badplaats Renesse - als je er komt werken (klein addertje: je gaat het huisje uiteindelijk zelf huren). De trend is duidelijk: veel ondernemers denken dat het niet lukt personeel te vinden zonder te strooien met genereuze secundaire arbeidsvoorwaarden.


Personeelstekort: We zijn terug in de jaren '60


19 okt 2021

U wist het niet, maar we zijn terug in de jaren ’60. Nederland heeft voor het eerst in ruim een halve eeuw weer meer vacatures dan werkzoekenden. Destijds leidde die schaarste op de arbeidsmarkt tot een ongekende loonspiraal en later tot de komst van tienduizenden gastarbeiders. De economie én de lonen groeiden als nooit tevoren.


Menu