Techniek
In de technieksector is het een ander verhaal. In 2016 zochten 1.600 mensen naar een baan als monteur of programmeur. De kans is groot dat ze die hebben gevonden, want er stonden maar liefst 105.000 vacatures open. Keuze zat dus. Een piloot daarentegen kan de zoektocht beter bij voorbaat al afbreken, want met 20 vacatures tegenover ruim 1.800 werkzoekenden is de kans klein dat je een plekje in de cockpit bemachtigt.
Maar waarom kiezen we dan niet met z’n allen voor de techniek? Het is misschien geen sexy beroep, maar je kunt wel centen verdienen. Het blijkt dat beroepen waarvoor niet genoeg mensen zijn zoals elektrotechnisch ingenieur en servicemonteur niet bekend en populair genoeg zijn. De overheid doet inmiddels z’n best om technische studies aan te prijzen, maar of dat helpt? We willen blijkbaar toch kunnen opscheppen over onze ‘prestigieuze’ baan.
Maar waar moet je dan op letten bij het zoeken naar een studie of baan? Ga je neus achterna. Ik ben ervan overtuigd dat het allerbelangrijkste ingrediënt voor het vinden van een baan plezier is. Wat doe je graag? Welk beroep daagt jou uit? Ik ben het levende bewijs dat je best kunt overleven in een overvol vakgebied, misschien juist wel omdat ik doe wat ik écht leuk vind. Blijf dus vooral dichtbij jezelf, hoe ‘duf’ anderen jouw studie of baan ook vinden. Jij doet je werk tenminste met plezier.
Sjoske CornelissenEen kleine vijf maanden na het behalen van haar diploma Journalistiek besloot Sjoske Cornelissen voor zichzelf te beginnen. Wie niet waagt, die niet wint, was de gedachte. Met een heleboel dromen en een iets minder concreet plan stapte ze - onder de naam Sjoske Media - de freelance wereld in. Nu, zo’n anderhalf jaar later, schrijft ze voor verschillende websites, bedrijven en magazines. Voor Pay2day B.V. blogt Sjoske over de perikelen en successen van een zzp’er en houdt ze je op de hoogte van nieuwe manieren van werken.