Baangarantie? Volg je hart

29 juni 2017

De één gaat iedere dag met een flinke portie plezier naar z’n werk, de ander werkt om te kunnen leven. Je kunt aan de slag gaan in een vakgebied waar je garantie hebt op een baan en een flink inkomen of je gaat je hart achterna en belandt in de kunstwereld.

Ik ging voor optie twee. De stapels dagboeken en reisverhalen in de kelder van mijn ouders zijn het vroege bewijs van een carrière in de journalistiek en tekstschrijverij. Ik heb het volgen van de studie Journalistiek nooit als een risico gezien. Ik moest dat gewoon doen.

Uit onderzoek blijkt dat vrijwel niemand tijdens het kiezen van een studie of het zoeken naar werk rekening houdt met de baankansen op de arbeidsmarkt. We willen met z’n allen liever een ‘prestigieuze’ baan als advocaat, tandarts, piloot of psycholoog. Niet zo gek dat net afgestudeerden moeite hebben met het vinden van een baan. We doen gewoon allemaal hetzelfde.

Techniek
In de technieksector is het een ander verhaal. In 2016 zochten 1.600 mensen naar een baan als monteur of programmeur. De kans is groot dat ze die hebben gevonden, want er stonden maar liefst 105.000 vacatures open. Keuze zat dus. Een piloot daarentegen kan de zoektocht beter bij voorbaat al afbreken, want met 20 vacatures tegenover ruim 1.800 werkzoekenden is de kans klein dat je een plekje in de cockpit bemachtigt.

Maar waarom kiezen we dan niet met z’n allen voor de techniek? Het is misschien geen sexy beroep, maar je kunt wel centen verdienen. Het blijkt dat beroepen waarvoor niet genoeg mensen zijn zoals elektrotechnisch ingenieur en servicemonteur niet bekend en populair genoeg zijn. De overheid doet inmiddels z’n best om technische studies aan te prijzen, maar of dat helpt? We willen blijkbaar toch kunnen opscheppen over onze ‘prestigieuze’ baan.

Maar waar moet je dan op letten bij het zoeken naar een studie of baan? Ga je neus achterna. Ik ben ervan overtuigd dat het allerbelangrijkste ingrediënt voor het vinden van een baan plezier is. Wat doe je graag? Welk beroep daagt jou uit? Ik ben het levende bewijs dat je best kunt overleven in een overvol vakgebied, misschien juist wel omdat ik doe wat ik écht leuk vind. Blijf dus vooral dichtbij jezelf, hoe ‘duf’ anderen jouw studie of baan ook vinden. Jij doet je werk tenminste met plezier.

Sjoske Cornelissen

Een kleine vijf maanden na het behalen van haar diploma Journalistiek besloot Sjoske Cornelissen voor zichzelf te beginnen. Wie niet waagt, die niet wint, was de gedachte. Met een heleboel dromen en een iets minder concreet plan stapte ze - onder de naam Sjoske Media - de freelance wereld in. Nu, zo’n anderhalf jaar later, schrijft ze voor verschillende websites, bedrijven en magazines. Voor Pay2day B.V. blogt Sjoske over de perikelen en successen van een zzp’er en houdt ze je op de hoogte van nieuwe manieren van werken.


Lees onze blog

Pay2day is verhuisd


8 aug 2022

Pay2day is verhuisd. Waarheen? Naar Tiel. Waarom? Daar kom ik zo op. Even wat achtergrond. Ons bedrijf is geboren en getogen in Utrecht, maar begin deze zomer hebben we besloten een nieuw kantoor te zoeken buiten de stad. Dat ging moet ik eerlijk bekennen met pijn in het hart.


Waar vind ik de mensen?


11 mei 2022

Het opvallendste bericht over de arbeidsmarkt kwam afgelopen weken toch wel van de Arbeidsinspectie die zei dat we beter geen nieuwe arbeidsmigranten binnen kunnen halen om het personeelstekort aan te pakken. Want dat lost het arbeidsprobleem een beetje op, maar zou tot nóg grotere problemen op de huizenmarkt en in het onderwijs leiden. Langer werken en onbenut arbeidspersoneel inzetten is beter, stelt de inspectie. 


Werk is de beste hulp aan vluchtelingen


14 mrt 2022

De vluchtelingenstroom uit Oekraïne is nog maar net op gang gekomen. Afgelopen weekeinde kwamen 3000 mensen ons land binnen. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn er nu 6200 mensen. Het aantal stijgt snel. Wat nu? Zorg dat deze groep zo snel mogelijk mag gaan werken, dat is voor iedereen goed.


2022, het jaar van de Grote Ontslaggolf  


25 jan 2022

Het is nog niet eens februari en veel goede voornemens zijn al vergeten. Maar niet bij iedereen. Een andere baan of functie staat al jaren hoog in de lijstjes met goede voornemens. En dat merken we; 2022 is voor Pay2day razend druk begonnen. Er zijn heel veel vacatures en bijna evenveel mensen die iets anders willen.


Leuke baan! Inclusief tiny house of e-scooter?


22 nov 2021

Hoe vind je de geschikte kandiaat, of überhaupt een kandidaat voor een vacature? Bedrijven tuimelen over elkaar heen met lokkertjes. Een bedrijf in Enschede geeft nieuwe medewerkers een fiets of een e-scooter inclusief een rijbewijs. Een varenkweker in Burgh-Haamstede biedt zelfs een huurhuis - een tiny house in badplaats Renesse - als je er komt werken (klein addertje: je gaat het huisje uiteindelijk zelf huren). De trend is duidelijk: veel ondernemers denken dat het niet lukt personeel te vinden zonder te strooien met genereuze secundaire arbeidsvoorwaarden.


Personeelstekort: We zijn terug in de jaren '60


19 okt 2021

U wist het niet, maar we zijn terug in de jaren ’60. Nederland heeft voor het eerst in ruim een halve eeuw weer meer vacatures dan werkzoekenden. Destijds leidde die schaarste op de arbeidsmarkt tot een ongekende loonspiraal en later tot de komst van tienduizenden gastarbeiders. De economie én de lonen groeiden als nooit tevoren.


Menu