CEO VAN WAAR IK GOED IN BEN

28 juni 2016

Aangenaam kennis te maken. Mijn naam is Sjoske Cornelissen, CEO en founder van SJOSKE Media. Of Chief. Of Vice President. Hoe je het ook noemen wil. Ik noem mezelf meestal ‘eigenaar’ en zelfs dat voelt onnatuurlijk. Maar dat kan ook een kwestie van geen gewenning zijn. Hoe dan ook, een goede functietitel maakt het verschil, zeggen ze. En dan het liefst zo onconventioneel mogelijk.

Dat we in Nederland tegenwoordig Engelse functieomschrijvingen gebruiken is nog tot daaraantoe, maar waarom moet het zo dwaas? De Chief Happiness Officer  streeft naar blije medewerkers, de Ambassador Of Buzz is een communicatiemedewerker, maar dan een tikkeltje ‘creatiever’, de Director Of First Impressions spreekt als eerste met de klanten en werkt als, jawel, receptioniste en de Productivity Ninja is een timemanagement-trainer. Leuk, joh.

Die ‘fantasierijke’ functietitels zijn – hoe kan het ook anders – overgewaaid uit Silicon Valley, je weet wel, het walhalla voor technische start-ups. Misschien word jij hartstikke productief van zo’n titel, maar ik krijg jeuk. Heel veel jeuk.

‘Journalist en tekstschrijver’ is misschien verreweg van inspirerend, ik geef je geen ongelijk, maar het slaat wel de spijker op z’n kop. Geen mens die niet begrijpt waar ik mee bezig ben. Scheelt een hoop scheve blikken en ongemakkelijke gesprekken.

Ik stel voor dat we het functiehuis vanaf morgen afschaffen (of in ieder geval indammen) en de boel onderverdelen in rollen. In de praktijk voer je dan niet alleen het vak uit waarvoor je bent opgeleid, maar kies je ook één of meerdere rollen, gebaseerd op waar je goed in bent. Misschien ben jij wel een kei in adviseren, de collega naast je neemt het analyseren op zich en de collega achter je blijkt een genie te zijn op het gebied van coördineren. En zo heeft iedereen een passende rol. Handig, toch?

Laten we wel wezen, een functiehuis is stoffig. Ik ken geen enkele twintiger die het liefst bij een bedrijf aan de slag gaat om de top te bereiken (je weet wel, stap voor stap die bekende ladder beklimmen). Een jonge professional doet nu waar hij goed in is en bovenal waarin hij geïnteresseerd is. Een uitgestippelde carrière past daar niet bij. En een functietitel al helemaal niet.

Sjoske Cornelissen

(Sjoske Cornelissen)Lees onze blog

Volgt na de lockdown een personeelstekort?


4 jun 2021

We komen nu toch onverwacht snel uit de lockdown. Dalende cijfers uit de wereld van de zorg; stijgende cijfers op de arbeidsmarkt. Toch is vooruitkijken moeilijk. En waar zijn de vakmensen voor de vacatures?


Kiezen voor vernieuwing


12 mrt 2021

Op 18 maart weten we in grote lijnen wie ons land de komende jaren gaat besturen. Maar wat er met de arbeidsmarkt gaat gebeuren is totaal onbekend. Uit welk verkiezingsprogramma komt bijvoorbeeld de volgende zin? ,,Want het is niet eerlijk als je er als werknemer, gepensioneerde of middeninkomen jarenlang nauwelijks op vooruit bent gegaan, maar mensen aan de top van bedrijven ieder jaar een forse loonsverhoging krijgen. Of als de ene werknemer in een goudgerand vast contract zit terwijl een collega met een flexcontract geen bescherming of vangnet meer heeft.’’ 


Hulde aan de niet-thuiswerker


22 feb 2021

Gaan we weer open in maart? April? Of wordt het mei? Niemand die het weet. Media staan bol met verhalen over de problemen van langdurig thuiswerken. Maar waarom is er zo weinig aandacht voor mensen die niet thuis kúnnen werken? Dat is namelijk de grootste groep. Natuurlijk, de mensen in de zorg voorop. Maar wat te denken van chauffeurs, bouwvakkers, productiemedewerkers, schoonmakers, enzovoorts enzovoorts. Zij hebben niet de luxe dat ze thuis kunnen werken. 


Alex of Achmed, dat maakt niets uit


1 feb 2021

Het zal toch niet? Een tijd geleden werd een kandidaat ongezien afgewezen. Eerst begreep ik het niet. De nood van de klant was hoog en de kandidaat die we snel konden aandragen voor de job was meer dan gekwalificeerd. Bovendien ken ik hem als iemand die van aanpakken weet; hij is initiatiefrijk en punctueel. Was het dan misschien zijn achternaam? Voor alle duidelijkheid: hij heet geen Bartels of Jansen. Ik heb niet gevraagd of zijn afkomst de reden was voor de afwijzing. Misschien had ik dat wel moeten doen, want het vermoeden blijft.


Hoe laat is het? Solidariteit!


22 jan 2021

Het is een bekende slogan bij demonstraties: ‘Hoe laat is het? Solidariteit!’ Niet dat ik zo'n demonstrant ben, maar ik ben het er nu wel mee eens. Meer dan ooit hebben we solidariteit nodig. Met de avondklok vanaf 21 uur wordt de corona-crisis weer dieper. Voor je gevoel althans. Nog maar één bezoeker per dag en op tijd naar huis. De crisis wordt dieper en erger. En het licht aan het eind van de tunnel is weer verder weg. Alleen door elkaar te helpen gaan we het redden.


Aftellen naar een beter en vooral virusvrij jaar


28 dec 2020

Niet eerder hebben we met elkaar zo verlangd naar het nieuwe jaar. 2020 gaat de boeken in als een jaar om snel te vergeten. 2021 belooft zoveel beter te worden, al in de eerste week van het nieuwe jaar kan er begonnen worden met vaccineren. Dat wordt tegelijkertijd het begin van het einde van de recessie.  


Menu