CEO VAN WAAR IK GOED IN BEN

28 juni 2016

Aangenaam kennis te maken. Mijn naam is Sjoske Cornelissen, CEO en founder van SJOSKE Media. Of Chief. Of Vice President. Hoe je het ook noemen wil. Ik noem mezelf meestal ‘eigenaar’ en zelfs dat voelt onnatuurlijk. Maar dat kan ook een kwestie van geen gewenning zijn. Hoe dan ook, een goede functietitel maakt het verschil, zeggen ze. En dan het liefst zo onconventioneel mogelijk.

Dat we in Nederland tegenwoordig Engelse functieomschrijvingen gebruiken is nog tot daaraantoe, maar waarom moet het zo dwaas? De Chief Happiness Officer  streeft naar blije medewerkers, de Ambassador Of Buzz is een communicatiemedewerker, maar dan een tikkeltje ‘creatiever’, de Director Of First Impressions spreekt als eerste met de klanten en werkt als, jawel, receptioniste en de Productivity Ninja is een timemanagement-trainer. Leuk, joh.

Die ‘fantasierijke’ functietitels zijn – hoe kan het ook anders – overgewaaid uit Silicon Valley, je weet wel, het walhalla voor technische start-ups. Misschien word jij hartstikke productief van zo’n titel, maar ik krijg jeuk. Heel veel jeuk.

‘Journalist en tekstschrijver’ is misschien verreweg van inspirerend, ik geef je geen ongelijk, maar het slaat wel de spijker op z’n kop. Geen mens die niet begrijpt waar ik mee bezig ben. Scheelt een hoop scheve blikken en ongemakkelijke gesprekken.

Ik stel voor dat we het functiehuis vanaf morgen afschaffen (of in ieder geval indammen) en de boel onderverdelen in rollen. In de praktijk voer je dan niet alleen het vak uit waarvoor je bent opgeleid, maar kies je ook één of meerdere rollen, gebaseerd op waar je goed in bent. Misschien ben jij wel een kei in adviseren, de collega naast je neemt het analyseren op zich en de collega achter je blijkt een genie te zijn op het gebied van coördineren. En zo heeft iedereen een passende rol. Handig, toch?

Laten we wel wezen, een functiehuis is stoffig. Ik ken geen enkele twintiger die het liefst bij een bedrijf aan de slag gaat om de top te bereiken (je weet wel, stap voor stap die bekende ladder beklimmen). Een jonge professional doet nu waar hij goed in is en bovenal waarin hij geïnteresseerd is. Een uitgestippelde carrière past daar niet bij. En een functietitel al helemaal niet.

Sjoske Cornelissen

(Sjoske Cornelissen)Lees onze blog

Pay2day is verhuisd


8 aug 2022

Pay2day is verhuisd. Waarheen? Naar Tiel. Waarom? Daar kom ik zo op. Even wat achtergrond. Ons bedrijf is geboren en getogen in Utrecht, maar begin deze zomer hebben we besloten een nieuw kantoor te zoeken buiten de stad. Dat ging moet ik eerlijk bekennen met pijn in het hart.


Waar vind ik de mensen?


11 mei 2022

Het opvallendste bericht over de arbeidsmarkt kwam afgelopen weken toch wel van de Arbeidsinspectie die zei dat we beter geen nieuwe arbeidsmigranten binnen kunnen halen om het personeelstekort aan te pakken. Want dat lost het arbeidsprobleem een beetje op, maar zou tot nóg grotere problemen op de huizenmarkt en in het onderwijs leiden. Langer werken en onbenut arbeidspersoneel inzetten is beter, stelt de inspectie. 


Werk is de beste hulp aan vluchtelingen


14 mrt 2022

De vluchtelingenstroom uit Oekraïne is nog maar net op gang gekomen. Afgelopen weekeinde kwamen 3000 mensen ons land binnen. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn er nu 6200 mensen. Het aantal stijgt snel. Wat nu? Zorg dat deze groep zo snel mogelijk mag gaan werken, dat is voor iedereen goed.


2022, het jaar van de Grote Ontslaggolf  


25 jan 2022

Het is nog niet eens februari en veel goede voornemens zijn al vergeten. Maar niet bij iedereen. Een andere baan of functie staat al jaren hoog in de lijstjes met goede voornemens. En dat merken we; 2022 is voor Pay2day razend druk begonnen. Er zijn heel veel vacatures en bijna evenveel mensen die iets anders willen.


Leuke baan! Inclusief tiny house of e-scooter?


22 nov 2021

Hoe vind je de geschikte kandiaat, of überhaupt een kandidaat voor een vacature? Bedrijven tuimelen over elkaar heen met lokkertjes. Een bedrijf in Enschede geeft nieuwe medewerkers een fiets of een e-scooter inclusief een rijbewijs. Een varenkweker in Burgh-Haamstede biedt zelfs een huurhuis - een tiny house in badplaats Renesse - als je er komt werken (klein addertje: je gaat het huisje uiteindelijk zelf huren). De trend is duidelijk: veel ondernemers denken dat het niet lukt personeel te vinden zonder te strooien met genereuze secundaire arbeidsvoorwaarden.


Personeelstekort: We zijn terug in de jaren '60


19 okt 2021

U wist het niet, maar we zijn terug in de jaren ’60. Nederland heeft voor het eerst in ruim een halve eeuw weer meer vacatures dan werkzoekenden. Destijds leidde die schaarste op de arbeidsmarkt tot een ongekende loonspiraal en later tot de komst van tienduizenden gastarbeiders. De economie én de lonen groeiden als nooit tevoren.


Menu