EEN PERFECT TEAM: BESTAAT DAT?


22 maart 2016

Werken in een prettig team is meer dan alleen wenselijk. Het is een vereiste om optimaal te kunnen functioneren. Je overlegt, luncht en reist samen, je deelt lief en leed en werkt aan hetzelfde doel. Eigenlijk zie je jouw directe collega’s meer dan je lieftallige partner. Het is best een belangrijk ding, zo’n team.

Het blijkt dat we de afgelopen twee decennia 50 procent meer tijd zijn gaan besteden aan gezamenlijke activiteiten met collega’s. Dus als je vijftien jaar geleden vond dat het allemaal wel wat gezelliger mocht op kantoor, dan zit je nu gebakken. We brengen over het algemeen zelfs driekwart van de dag door met enkel en alleen communiceren. Maar een kippenhok of niet, een team bereikt betere resultaten, innoveert sneller en ziet gemaakte fouten eerder dan een individu. Als kers op de taart ben je over het algemeen ook tevredener over je baan als je onderdeel bent van een team. Hartstikke goed voor je dus, die directe collega’s om je heen.

Maar een sympathiek team is lang niet altijd vanzelfsprekend. Als er één rotte appel is aangenomen, dan liggen roddels, onuitgesproken irritaties en onverwachte uitbarstingen op de loer. Bestaat er zoiets als een perfect team? Dat vroeg Google zich ook af, en besloot onderzoek te doen. Wat blijkt? Het ligt niet aan de teamsamenstelling. Al is de één teruggetrokken en de ander extravert of al bestaat het team uit zes vrouwen en één man; als het bij elkaar opgeteld maar goed zit.

Een hoog collectief IQ is bijvoorbeeld belangrijker dan individuele intelligentie. Want dan is er geen haantjesgedrag, en kan iedereen zijn zegje doen. En dat is weer goed voor het welbevinden. Volgens Google is ‘psychologische veiligheid’ dan ook een betekenisvolle teamnorm en moet die veiligheid op nummer één staan wil je in de buurt komen van een perfect team. Want een beetje rechtvaardigheid op de werkvloer is wel gewenst.

De weg naar een goed op elkaar ingespeeld team is lang en hobbelig. Bij aanvang ken je elkaar niet en wat je van elkaar moet verwachten is al helemaal een raadsel. Je moet jouw toekomstige lief-en-leed-delers goed leren kennen: waar heeft-ie een hekel aan en waar kun je ‘m voor wakker maken? Dan weet je straks precies wat je aan elkaar hebt en voorkom je (nare) verassingen. Maar het meest cruciale voor een goed team is een helder doel en de manier van samenwerken. Vooral die laatste moet voor iedereen aangenaam zijn. Geloof me, dan gaat ’t straks (bijna) allemaal vanzelf.

Sjoske Cornelissen

(Sjoske Cornelissen)Lees onze blog

Pay2day is verhuisd


8 aug 2022

Pay2day is verhuisd. Waarheen? Naar Tiel. Waarom? Daar kom ik zo op. Even wat achtergrond. Ons bedrijf is geboren en getogen in Utrecht, maar begin deze zomer hebben we besloten een nieuw kantoor te zoeken buiten de stad. Dat ging moet ik eerlijk bekennen met pijn in het hart.


Waar vind ik de mensen?


11 mei 2022

Het opvallendste bericht over de arbeidsmarkt kwam afgelopen weken toch wel van de Arbeidsinspectie die zei dat we beter geen nieuwe arbeidsmigranten binnen kunnen halen om het personeelstekort aan te pakken. Want dat lost het arbeidsprobleem een beetje op, maar zou tot nóg grotere problemen op de huizenmarkt en in het onderwijs leiden. Langer werken en onbenut arbeidspersoneel inzetten is beter, stelt de inspectie. 


Werk is de beste hulp aan vluchtelingen


14 mrt 2022

De vluchtelingenstroom uit Oekraïne is nog maar net op gang gekomen. Afgelopen weekeinde kwamen 3000 mensen ons land binnen. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn er nu 6200 mensen. Het aantal stijgt snel. Wat nu? Zorg dat deze groep zo snel mogelijk mag gaan werken, dat is voor iedereen goed.


2022, het jaar van de Grote Ontslaggolf  


25 jan 2022

Het is nog niet eens februari en veel goede voornemens zijn al vergeten. Maar niet bij iedereen. Een andere baan of functie staat al jaren hoog in de lijstjes met goede voornemens. En dat merken we; 2022 is voor Pay2day razend druk begonnen. Er zijn heel veel vacatures en bijna evenveel mensen die iets anders willen.


Leuke baan! Inclusief tiny house of e-scooter?


22 nov 2021

Hoe vind je de geschikte kandiaat, of überhaupt een kandidaat voor een vacature? Bedrijven tuimelen over elkaar heen met lokkertjes. Een bedrijf in Enschede geeft nieuwe medewerkers een fiets of een e-scooter inclusief een rijbewijs. Een varenkweker in Burgh-Haamstede biedt zelfs een huurhuis - een tiny house in badplaats Renesse - als je er komt werken (klein addertje: je gaat het huisje uiteindelijk zelf huren). De trend is duidelijk: veel ondernemers denken dat het niet lukt personeel te vinden zonder te strooien met genereuze secundaire arbeidsvoorwaarden.


Personeelstekort: We zijn terug in de jaren '60


19 okt 2021

U wist het niet, maar we zijn terug in de jaren ’60. Nederland heeft voor het eerst in ruim een halve eeuw weer meer vacatures dan werkzoekenden. Destijds leidde die schaarste op de arbeidsmarkt tot een ongekende loonspiraal en later tot de komst van tienduizenden gastarbeiders. De economie én de lonen groeiden als nooit tevoren.


Menu