EEN PERFECT TEAM: BESTAAT DAT?


22 maart 2016

Werken in een prettig team is meer dan alleen wenselijk. Het is een vereiste om optimaal te kunnen functioneren. Je overlegt, luncht en reist samen, je deelt lief en leed en werkt aan hetzelfde doel. Eigenlijk zie je jouw directe collega’s meer dan je lieftallige partner. Het is best een belangrijk ding, zo’n team.

Het blijkt dat we de afgelopen twee decennia 50 procent meer tijd zijn gaan besteden aan gezamenlijke activiteiten met collega’s. Dus als je vijftien jaar geleden vond dat het allemaal wel wat gezelliger mocht op kantoor, dan zit je nu gebakken. We brengen over het algemeen zelfs driekwart van de dag door met enkel en alleen communiceren. Maar een kippenhok of niet, een team bereikt betere resultaten, innoveert sneller en ziet gemaakte fouten eerder dan een individu. Als kers op de taart ben je over het algemeen ook tevredener over je baan als je onderdeel bent van een team. Hartstikke goed voor je dus, die directe collega’s om je heen.

Maar een sympathiek team is lang niet altijd vanzelfsprekend. Als er één rotte appel is aangenomen, dan liggen roddels, onuitgesproken irritaties en onverwachte uitbarstingen op de loer. Bestaat er zoiets als een perfect team? Dat vroeg Google zich ook af, en besloot onderzoek te doen. Wat blijkt? Het ligt niet aan de teamsamenstelling. Al is de één teruggetrokken en de ander extravert of al bestaat het team uit zes vrouwen en één man; als het bij elkaar opgeteld maar goed zit.

Een hoog collectief IQ is bijvoorbeeld belangrijker dan individuele intelligentie. Want dan is er geen haantjesgedrag, en kan iedereen zijn zegje doen. En dat is weer goed voor het welbevinden. Volgens Google is ‘psychologische veiligheid’ dan ook een betekenisvolle teamnorm en moet die veiligheid op nummer één staan wil je in de buurt komen van een perfect team. Want een beetje rechtvaardigheid op de werkvloer is wel gewenst.

De weg naar een goed op elkaar ingespeeld team is lang en hobbelig. Bij aanvang ken je elkaar niet en wat je van elkaar moet verwachten is al helemaal een raadsel. Je moet jouw toekomstige lief-en-leed-delers goed leren kennen: waar heeft-ie een hekel aan en waar kun je ‘m voor wakker maken? Dan weet je straks precies wat je aan elkaar hebt en voorkom je (nare) verassingen. Maar het meest cruciale voor een goed team is een helder doel en de manier van samenwerken. Vooral die laatste moet voor iedereen aangenaam zijn. Geloof me, dan gaat ’t straks (bijna) allemaal vanzelf.

Sjoske Cornelissen

(Sjoske Cornelissen)Lees onze blog

Terug naar kantoor? Dan komt die ene vraag…


8 sep 2021

Bijna zijn we terug naar normaal. Eind deze maand verdwijnen, als alles goed gaat, de laatste maatregelen tegen corona. Ook het advies om zoveel mogelijk thuis te werken vervalt dan. Maar er is alweer een nieuw coronaprobleem: zijn ongevaccineerde werknemers welkom op de werkvloer? Werkgevers en vakbonden staan lijnrecht tegenover elkaar in de discussie. Het is een kwestie van tijd tot we bij Pay2day ook de vraag krijgen: Is de kandidaat gevaccineerd?


Iedereen verdient een kans om mee te doen


11 aug 2021

Het verhaal is inmiddels bekend: het aantal vacatures neemt maand na maand toe en geschikte kandidaten zijn even zeldzaam als een betaalbare koopwoning. Komende jaren zal iedereen mee moeten doen op de arbeidsmarkt. Dat is nodig voor de economie. En mensen die in deze tijd langs de kant staan verdienen een kans om aan te sluiten.


Volgt na de lockdown een personeelstekort?


4 jun 2021

We komen nu toch onverwacht snel uit de lockdown. Dalende cijfers uit de wereld van de zorg; stijgende cijfers op de arbeidsmarkt. Toch is vooruitkijken moeilijk. En waar zijn de vakmensen voor de vacatures?


Kiezen voor vernieuwing


12 mrt 2021

Op 18 maart weten we in grote lijnen wie ons land de komende jaren gaat besturen. Maar wat er met de arbeidsmarkt gaat gebeuren is totaal onbekend. Uit welk verkiezingsprogramma komt bijvoorbeeld de volgende zin? ,,Want het is niet eerlijk als je er als werknemer, gepensioneerde of middeninkomen jarenlang nauwelijks op vooruit bent gegaan, maar mensen aan de top van bedrijven ieder jaar een forse loonsverhoging krijgen. Of als de ene werknemer in een goudgerand vast contract zit terwijl een collega met een flexcontract geen bescherming of vangnet meer heeft.’’ 


Hulde aan de niet-thuiswerker


22 feb 2021

Gaan we weer open in maart? April? Of wordt het mei? Niemand die het weet. Media staan bol met verhalen over de problemen van langdurig thuiswerken. Maar waarom is er zo weinig aandacht voor mensen die niet thuis kúnnen werken? Dat is namelijk de grootste groep. Natuurlijk, de mensen in de zorg voorop. Maar wat te denken van chauffeurs, bouwvakkers, productiemedewerkers, schoonmakers, enzovoorts enzovoorts. Zij hebben niet de luxe dat ze thuis kunnen werken. 


Alex of Achmed, dat maakt niets uit


1 feb 2021

Het zal toch niet? Een tijd geleden werd een kandidaat ongezien afgewezen. Eerst begreep ik het niet. De nood van de klant was hoog en de kandidaat die we snel konden aandragen voor de job was meer dan gekwalificeerd. Bovendien ken ik hem als iemand die van aanpakken weet; hij is initiatiefrijk en punctueel. Was het dan misschien zijn achternaam? Voor alle duidelijkheid: hij heet geen Bartels of Jansen. Ik heb niet gevraagd of zijn afkomst de reden was voor de afwijzing. Misschien had ik dat wel moeten doen, want het vermoeden blijft.


Menu