FIETS DE WERKDAG TEGEMOET

10 november 2015

Dat Hollanders graag fietsen is niet nieuw, maar dat de Groningers daar met kop en schouders bovenuit steken is op z’n minst opvallend. Ruim 60 procent van de werknemers in de stad Groningen kiest voor het verantwoorde vervoersmiddel, tegenover 14 procent in Rotterdam. Het lijkt erop dat de werknemers in het noorden de lange files en de volgepropte treinen beu zijn. En geef ze eens ongelijk.

Een doorsnee werkdag: 7.30 uur. Ik fiets naar het station. Weer te laat vertrokken, zegt mijn horloge. Hup, doortrappen! Ben ik de enige die vaart wil maken? Ondanks mijn rood aangelopen hoofd lijkt niemand te merken dat ik vreselijke haast heb. Kom op, nog een laatste sprintje. Ik schuif mijn fiets in de stalling en ren naar het perron. Ik ben op tijd.

De opluchting is voorbij als blijkt dat ik nog maar nét in de treincoupé pas. Tegenover me staat een jongen die zijn tweede blikje energydrank opentrekt. In zijn andere hand houdt hij een chocoladereep. Ik heb een hekel aan de ochtendspits en hoewel ik gehaaste en voordringende mensen verafschuw, betrap ik mijn spiegelbeeld regelmatig op een woeste blik. Tja, ik wil ook gewoon de trein halen en een plekje veroveren.

De negen-tot-vijf-mentaliteit dwingt de Nederlandse werknemer in die overvolle trein of achteraan die kilometerslange file. Dag in, dag uit. En dan zeuren we in de koffiepauze ook nog graag over het leed van de ochtend- en avondspits. Geloof me, die irritaties doen een mens meer slecht dan goed.

De kantoortijden afschaffen is misschien iets te veel gevraagd, maar wat zou er veranderen als je collega ineens met de fiets naar zijn werk komt? Hij roept hooguit een keer dat het stoplicht zo lang op rood stond, maar verder heeft hij waarschijnlijk weinig te klagen. Hij had alle tijd om zich gericht voor te bereiden op de dag, terwijl jij je irriteerde aan je knikkebollende buurman in de trein.

Niet iedereen kan op de fiets naar zijn werk, maar het laatste stukje met de fiets of te voet kan een hoop stress voorkomen. Zet de auto eens iets verder weg van je werk of stap een halte eerder uit de tram. Een frisse neus halen voordat je aan de werkdag begint, doet wonderen.

Sjoske Cornelissen

(Sjoske Cornelissen)Lees onze blog

Pay2day is verhuisd


8 aug 2022

Pay2day is verhuisd. Waarheen? Naar Tiel. Waarom? Daar kom ik zo op. Even wat achtergrond. Ons bedrijf is geboren en getogen in Utrecht, maar begin deze zomer hebben we besloten een nieuw kantoor te zoeken buiten de stad. Dat ging moet ik eerlijk bekennen met pijn in het hart.


Waar vind ik de mensen?


11 mei 2022

Het opvallendste bericht over de arbeidsmarkt kwam afgelopen weken toch wel van de Arbeidsinspectie die zei dat we beter geen nieuwe arbeidsmigranten binnen kunnen halen om het personeelstekort aan te pakken. Want dat lost het arbeidsprobleem een beetje op, maar zou tot nóg grotere problemen op de huizenmarkt en in het onderwijs leiden. Langer werken en onbenut arbeidspersoneel inzetten is beter, stelt de inspectie. 


Werk is de beste hulp aan vluchtelingen


14 mrt 2022

De vluchtelingenstroom uit Oekraïne is nog maar net op gang gekomen. Afgelopen weekeinde kwamen 3000 mensen ons land binnen. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn er nu 6200 mensen. Het aantal stijgt snel. Wat nu? Zorg dat deze groep zo snel mogelijk mag gaan werken, dat is voor iedereen goed.


2022, het jaar van de Grote Ontslaggolf  


25 jan 2022

Het is nog niet eens februari en veel goede voornemens zijn al vergeten. Maar niet bij iedereen. Een andere baan of functie staat al jaren hoog in de lijstjes met goede voornemens. En dat merken we; 2022 is voor Pay2day razend druk begonnen. Er zijn heel veel vacatures en bijna evenveel mensen die iets anders willen.


Leuke baan! Inclusief tiny house of e-scooter?


22 nov 2021

Hoe vind je de geschikte kandiaat, of überhaupt een kandidaat voor een vacature? Bedrijven tuimelen over elkaar heen met lokkertjes. Een bedrijf in Enschede geeft nieuwe medewerkers een fiets of een e-scooter inclusief een rijbewijs. Een varenkweker in Burgh-Haamstede biedt zelfs een huurhuis - een tiny house in badplaats Renesse - als je er komt werken (klein addertje: je gaat het huisje uiteindelijk zelf huren). De trend is duidelijk: veel ondernemers denken dat het niet lukt personeel te vinden zonder te strooien met genereuze secundaire arbeidsvoorwaarden.


Personeelstekort: We zijn terug in de jaren '60


19 okt 2021

U wist het niet, maar we zijn terug in de jaren ’60. Nederland heeft voor het eerst in ruim een halve eeuw weer meer vacatures dan werkzoekenden. Destijds leidde die schaarste op de arbeidsmarkt tot een ongekende loonspiraal en later tot de komst van tienduizenden gastarbeiders. De economie én de lonen groeiden als nooit tevoren.


Menu