FIETS DE WERKDAG TEGEMOET

10 november 2015

Dat Hollanders graag fietsen is niet nieuw, maar dat de Groningers daar met kop en schouders bovenuit steken is op z’n minst opvallend. Ruim 60 procent van de werknemers in de stad Groningen kiest voor het verantwoorde vervoersmiddel, tegenover 14 procent in Rotterdam. Het lijkt erop dat de werknemers in het noorden de lange files en de volgepropte treinen beu zijn. En geef ze eens ongelijk.

Een doorsnee werkdag: 7.30 uur. Ik fiets naar het station. Weer te laat vertrokken, zegt mijn horloge. Hup, doortrappen! Ben ik de enige die vaart wil maken? Ondanks mijn rood aangelopen hoofd lijkt niemand te merken dat ik vreselijke haast heb. Kom op, nog een laatste sprintje. Ik schuif mijn fiets in de stalling en ren naar het perron. Ik ben op tijd.

De opluchting is voorbij als blijkt dat ik nog maar nét in de treincoupé pas. Tegenover me staat een jongen die zijn tweede blikje energydrank opentrekt. In zijn andere hand houdt hij een chocoladereep. Ik heb een hekel aan de ochtendspits en hoewel ik gehaaste en voordringende mensen verafschuw, betrap ik mijn spiegelbeeld regelmatig op een woeste blik. Tja, ik wil ook gewoon de trein halen en een plekje veroveren.

De negen-tot-vijf-mentaliteit dwingt de Nederlandse werknemer in die overvolle trein of achteraan die kilometerslange file. Dag in, dag uit. En dan zeuren we in de koffiepauze ook nog graag over het leed van de ochtend- en avondspits. Geloof me, die irritaties doen een mens meer slecht dan goed.

De kantoortijden afschaffen is misschien iets te veel gevraagd, maar wat zou er veranderen als je collega ineens met de fiets naar zijn werk komt? Hij roept hooguit een keer dat het stoplicht zo lang op rood stond, maar verder heeft hij waarschijnlijk weinig te klagen. Hij had alle tijd om zich gericht voor te bereiden op de dag, terwijl jij je irriteerde aan je knikkebollende buurman in de trein.

Niet iedereen kan op de fiets naar zijn werk, maar het laatste stukje met de fiets of te voet kan een hoop stress voorkomen. Zet de auto eens iets verder weg van je werk of stap een halte eerder uit de tram. Een frisse neus halen voordat je aan de werkdag begint, doet wonderen.

Sjoske Cornelissen

(Sjoske Cornelissen)Lees onze blog

Volgt na de lockdown een personeelstekort?


4 jun 2021

We komen nu toch onverwacht snel uit de lockdown. Dalende cijfers uit de wereld van de zorg; stijgende cijfers op de arbeidsmarkt. Toch is vooruitkijken moeilijk. En waar zijn de vakmensen voor de vacatures?


Kiezen voor vernieuwing


12 mrt 2021

Op 18 maart weten we in grote lijnen wie ons land de komende jaren gaat besturen. Maar wat er met de arbeidsmarkt gaat gebeuren is totaal onbekend. Uit welk verkiezingsprogramma komt bijvoorbeeld de volgende zin? ,,Want het is niet eerlijk als je er als werknemer, gepensioneerde of middeninkomen jarenlang nauwelijks op vooruit bent gegaan, maar mensen aan de top van bedrijven ieder jaar een forse loonsverhoging krijgen. Of als de ene werknemer in een goudgerand vast contract zit terwijl een collega met een flexcontract geen bescherming of vangnet meer heeft.’’ 


Hulde aan de niet-thuiswerker


22 feb 2021

Gaan we weer open in maart? April? Of wordt het mei? Niemand die het weet. Media staan bol met verhalen over de problemen van langdurig thuiswerken. Maar waarom is er zo weinig aandacht voor mensen die niet thuis kúnnen werken? Dat is namelijk de grootste groep. Natuurlijk, de mensen in de zorg voorop. Maar wat te denken van chauffeurs, bouwvakkers, productiemedewerkers, schoonmakers, enzovoorts enzovoorts. Zij hebben niet de luxe dat ze thuis kunnen werken. 


Alex of Achmed, dat maakt niets uit


1 feb 2021

Het zal toch niet? Een tijd geleden werd een kandidaat ongezien afgewezen. Eerst begreep ik het niet. De nood van de klant was hoog en de kandidaat die we snel konden aandragen voor de job was meer dan gekwalificeerd. Bovendien ken ik hem als iemand die van aanpakken weet; hij is initiatiefrijk en punctueel. Was het dan misschien zijn achternaam? Voor alle duidelijkheid: hij heet geen Bartels of Jansen. Ik heb niet gevraagd of zijn afkomst de reden was voor de afwijzing. Misschien had ik dat wel moeten doen, want het vermoeden blijft.


Hoe laat is het? Solidariteit!


22 jan 2021

Het is een bekende slogan bij demonstraties: ‘Hoe laat is het? Solidariteit!’ Niet dat ik zo'n demonstrant ben, maar ik ben het er nu wel mee eens. Meer dan ooit hebben we solidariteit nodig. Met de avondklok vanaf 21 uur wordt de corona-crisis weer dieper. Voor je gevoel althans. Nog maar één bezoeker per dag en op tijd naar huis. De crisis wordt dieper en erger. En het licht aan het eind van de tunnel is weer verder weg. Alleen door elkaar te helpen gaan we het redden.


Aftellen naar een beter en vooral virusvrij jaar


28 dec 2020

Niet eerder hebben we met elkaar zo verlangd naar het nieuwe jaar. 2020 gaat de boeken in als een jaar om snel te vergeten. 2021 belooft zoveel beter te worden, al in de eerste week van het nieuwe jaar kan er begonnen worden met vaccineren. Dat wordt tegelijkertijd het begin van het einde van de recessie.  


Menu