GENERATIE Y, IK HOOR ERBIJ!

30 november 2015

Geboren in 1993 en fervent zzp’er. Hoe je het ook wendt of keert: ik ben een millennial, een echo boomer, een screenager. Hoewel ik niet zo van de hokjes ben, vind ik het beeld van deze Y-generatie niet verkeerd: extraverte netwerkers met een optimistisch toekomstbeeld die streven naar kwaliteit en gaan voor persoonlijke ontwikkeling, groei en kennis. Niet verkeerd, toch? Daar wil ik best onderdeel van zijn.

Een vaste werkplek? Klokslag 09.00 uur binnen en met piepende banden om 17.00 uur weer naar huis? De millennial niet gezien. Die hoeft niet zo nodig een traditionele baan en een eigen werkplek met een pennenbakje en foto’s van familieleden. Hij is liever zzp’er en heeft genoeg aan een laptop en een tafel om aan te werken.

Bij de millennial draait het om kennis. Hij heeft het en hij deelt het ook graag met anderen. Waar de oude stempel alleen beschikt over bedrijfsspecifieke kennis, verzamelt de millennial overal stukjes kennis, blijkt uit onderzoek. Niet geïndoctrineerd door keurig geformuleerde bedrijfsdoelen en werkwijzen is opstarten in een nieuwe werkomgeving voor de Y-generatie een fluitje van een cent.

De grote bedrijven in Nederland lijken dat langzaam maar zeker te beseffen. Zonder de innovatiekennis van de Y-generatie gaan grote bedrijven langzaam ten onder. Grote organisaties doen er goed aan om te investeren in een flexibele schil: een verzameling zzp’ers binnen handbereik. Maar hoe verover je als zzp’er een plekje in die flexibele schil?

1. Nog meer netwerken
Ja, nog meer (slappe) koffie. Het doet wonderen. Meng je in interessante netwerken en community’s, zo blijf je op de hoogte en leren bedrijven jou kennen.

2. Contact onderhouden
Heb je je eenmaal gemengd in die community, blijf dan ook aanwezig. Is een klus afgelopen? Zorg er dan voor dat je zichtbaar blijft. Misschien maar weer eens een bakkie doen?

3. Creatieve vrijheid
Laat als zelfstandige actief zien wat creatieve vrijheid is. Misschien slaat een hoge pief in eerste instantie stijl achterover bij jouw ideeën, maar hé, jouw toegevoegde waarde is wel duidelijk.

4. Kennis
Creatieve vrijheid is niet altijd genoeg. Je moet jouw geweldige ideeën natuurlijk ook kunnen uitvoeren en je moet weten waar je het over hebt. Excelleer in kennis. Dan kan die opdrachtgever echt niet meer om je heen.

5. Betrokken, of juist niet
Sluit je aan bij organisaties waar jij je goed bij voelt en zeg tegelijkertijd ook ‘nee’ tegen bedrijven waar je niet op je plek zit. Daar leert het bedrijf in kwestie ook weer van.

 Sjoske Cornelissen

(Sjoske Cornelissen)Lees onze blog

Leuke baan! Inclusief tiny house of e-scooter?


22 nov 2021

Hoe vind je de geschikte kandiaat, of überhaupt een kandidaat voor een vacature? Bedrijven tuimelen over elkaar heen met lokkertjes. Een bedrijf in Enschede geeft nieuwe medewerkers een fiets of een e-scooter inclusief een rijbewijs. Een varenkweker in Burgh-Haamstede biedt zelfs een huurhuis - een tiny house in badplaats Renesse - als je er komt werken (klein addertje: je gaat het huisje uiteindelijk zelf huren). De trend is duidelijk: veel ondernemers denken dat het niet lukt personeel te vinden zonder te strooien met genereuze secundaire arbeidsvoorwaarden.


Personeelstekort: We zijn terug in de jaren '60


19 okt 2021

U wist het niet, maar we zijn terug in de jaren ’60. Nederland heeft voor het eerst in ruim een halve eeuw weer meer vacatures dan werkzoekenden. Destijds leidde die schaarste op de arbeidsmarkt tot een ongekende loonspiraal en later tot de komst van tienduizenden gastarbeiders. De economie én de lonen groeiden als nooit tevoren.


Terug naar kantoor? Dan komt die ene vraag…


8 sep 2021

Bijna zijn we terug naar normaal. Eind deze maand verdwijnen, als alles goed gaat, de laatste maatregelen tegen corona. Ook het advies om zoveel mogelijk thuis te werken vervalt dan. Maar er is alweer een nieuw coronaprobleem: zijn ongevaccineerde werknemers welkom op de werkvloer? Werkgevers en vakbonden staan lijnrecht tegenover elkaar in de discussie. Het is een kwestie van tijd tot we bij Pay2day ook de vraag krijgen: Is de kandidaat gevaccineerd?


Iedereen verdient een kans om mee te doen


11 aug 2021

Het verhaal is inmiddels bekend: het aantal vacatures neemt maand na maand toe en geschikte kandidaten zijn even zeldzaam als een betaalbare koopwoning. Komende jaren zal iedereen mee moeten doen op de arbeidsmarkt. Dat is nodig voor de economie. En mensen die in deze tijd langs de kant staan verdienen een kans om aan te sluiten.


Volgt na de lockdown een personeelstekort?


4 jun 2021

We komen nu toch onverwacht snel uit de lockdown. Dalende cijfers uit de wereld van de zorg; stijgende cijfers op de arbeidsmarkt. Toch is vooruitkijken moeilijk. En waar zijn de vakmensen voor de vacatures?


Kiezen voor vernieuwing


12 mrt 2021

Op 18 maart weten we in grote lijnen wie ons land de komende jaren gaat besturen. Maar wat er met de arbeidsmarkt gaat gebeuren is totaal onbekend. Uit welk verkiezingsprogramma komt bijvoorbeeld de volgende zin? ,,Want het is niet eerlijk als je er als werknemer, gepensioneerde of middeninkomen jarenlang nauwelijks op vooruit bent gegaan, maar mensen aan de top van bedrijven ieder jaar een forse loonsverhoging krijgen. Of als de ene werknemer in een goudgerand vast contract zit terwijl een collega met een flexcontract geen bescherming of vangnet meer heeft.’’ 


Menu