GENERATIE Y, IK HOOR ERBIJ!

30 november 2015

Geboren in 1993 en fervent zzp’er. Hoe je het ook wendt of keert: ik ben een millennial, een echo boomer, een screenager. Hoewel ik niet zo van de hokjes ben, vind ik het beeld van deze Y-generatie niet verkeerd: extraverte netwerkers met een optimistisch toekomstbeeld die streven naar kwaliteit en gaan voor persoonlijke ontwikkeling, groei en kennis. Niet verkeerd, toch? Daar wil ik best onderdeel van zijn.

Een vaste werkplek? Klokslag 09.00 uur binnen en met piepende banden om 17.00 uur weer naar huis? De millennial niet gezien. Die hoeft niet zo nodig een traditionele baan en een eigen werkplek met een pennenbakje en foto’s van familieleden. Hij is liever zzp’er en heeft genoeg aan een laptop en een tafel om aan te werken.

Bij de millennial draait het om kennis. Hij heeft het en hij deelt het ook graag met anderen. Waar de oude stempel alleen beschikt over bedrijfsspecifieke kennis, verzamelt de millennial overal stukjes kennis, blijkt uit onderzoek. Niet geïndoctrineerd door keurig geformuleerde bedrijfsdoelen en werkwijzen is opstarten in een nieuwe werkomgeving voor de Y-generatie een fluitje van een cent.

De grote bedrijven in Nederland lijken dat langzaam maar zeker te beseffen. Zonder de innovatiekennis van de Y-generatie gaan grote bedrijven langzaam ten onder. Grote organisaties doen er goed aan om te investeren in een flexibele schil: een verzameling zzp’ers binnen handbereik. Maar hoe verover je als zzp’er een plekje in die flexibele schil?

1. Nog meer netwerken
Ja, nog meer (slappe) koffie. Het doet wonderen. Meng je in interessante netwerken en community’s, zo blijf je op de hoogte en leren bedrijven jou kennen.

2. Contact onderhouden
Heb je je eenmaal gemengd in die community, blijf dan ook aanwezig. Is een klus afgelopen? Zorg er dan voor dat je zichtbaar blijft. Misschien maar weer eens een bakkie doen?

3. Creatieve vrijheid
Laat als zelfstandige actief zien wat creatieve vrijheid is. Misschien slaat een hoge pief in eerste instantie stijl achterover bij jouw ideeën, maar hé, jouw toegevoegde waarde is wel duidelijk.

4. Kennis
Creatieve vrijheid is niet altijd genoeg. Je moet jouw geweldige ideeën natuurlijk ook kunnen uitvoeren en je moet weten waar je het over hebt. Excelleer in kennis. Dan kan die opdrachtgever echt niet meer om je heen.

5. Betrokken, of juist niet
Sluit je aan bij organisaties waar jij je goed bij voelt en zeg tegelijkertijd ook ‘nee’ tegen bedrijven waar je niet op je plek zit. Daar leert het bedrijf in kwestie ook weer van.

 Sjoske Cornelissen

(Sjoske Cornelissen)Lees onze blog

Pay2day is verhuisd


8 aug 2022

Pay2day is verhuisd. Waarheen? Naar Tiel. Waarom? Daar kom ik zo op. Even wat achtergrond. Ons bedrijf is geboren en getogen in Utrecht, maar begin deze zomer hebben we besloten een nieuw kantoor te zoeken buiten de stad. Dat ging moet ik eerlijk bekennen met pijn in het hart.


Waar vind ik de mensen?


11 mei 2022

Het opvallendste bericht over de arbeidsmarkt kwam afgelopen weken toch wel van de Arbeidsinspectie die zei dat we beter geen nieuwe arbeidsmigranten binnen kunnen halen om het personeelstekort aan te pakken. Want dat lost het arbeidsprobleem een beetje op, maar zou tot nóg grotere problemen op de huizenmarkt en in het onderwijs leiden. Langer werken en onbenut arbeidspersoneel inzetten is beter, stelt de inspectie. 


Werk is de beste hulp aan vluchtelingen


14 mrt 2022

De vluchtelingenstroom uit Oekraïne is nog maar net op gang gekomen. Afgelopen weekeinde kwamen 3000 mensen ons land binnen. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn er nu 6200 mensen. Het aantal stijgt snel. Wat nu? Zorg dat deze groep zo snel mogelijk mag gaan werken, dat is voor iedereen goed.


2022, het jaar van de Grote Ontslaggolf  


25 jan 2022

Het is nog niet eens februari en veel goede voornemens zijn al vergeten. Maar niet bij iedereen. Een andere baan of functie staat al jaren hoog in de lijstjes met goede voornemens. En dat merken we; 2022 is voor Pay2day razend druk begonnen. Er zijn heel veel vacatures en bijna evenveel mensen die iets anders willen.


Leuke baan! Inclusief tiny house of e-scooter?


22 nov 2021

Hoe vind je de geschikte kandiaat, of überhaupt een kandidaat voor een vacature? Bedrijven tuimelen over elkaar heen met lokkertjes. Een bedrijf in Enschede geeft nieuwe medewerkers een fiets of een e-scooter inclusief een rijbewijs. Een varenkweker in Burgh-Haamstede biedt zelfs een huurhuis - een tiny house in badplaats Renesse - als je er komt werken (klein addertje: je gaat het huisje uiteindelijk zelf huren). De trend is duidelijk: veel ondernemers denken dat het niet lukt personeel te vinden zonder te strooien met genereuze secundaire arbeidsvoorwaarden.


Personeelstekort: We zijn terug in de jaren '60


19 okt 2021

U wist het niet, maar we zijn terug in de jaren ’60. Nederland heeft voor het eerst in ruim een halve eeuw weer meer vacatures dan werkzoekenden. Destijds leidde die schaarste op de arbeidsmarkt tot een ongekende loonspiraal en later tot de komst van tienduizenden gastarbeiders. De economie én de lonen groeiden als nooit tevoren.


Menu