Help, ik heb een vakantiedip

21 september 2016

De maand september kent een hoop clichés. De vakantieperiode is voorbij gevlogen en langzaamaan begint de sneltrein weer te rollen. Je agenda vult zich sneller dan je had gehoopt en voor je het weet ben je weer compleet ondergedompeld in het werkende leven. De ultieme rust die je in het verre zuiden ervoer probeer je met man en macht vast te houden. Maar helaas, het kwaad is al geschied. Je hebt last van het post-vakantiesyndroom.

In de eerste vroege ochtendspits na de vakantie kun je geen zitplaats vinden in de trein. ,,Ach, het is niet anders,’’ denk je. ,,Gewoon glimlachen. Ik laat mijn opperbeste humeur niet verpesten door deze drukte.’’ Vol goede moed arriveer je drie kwartier later op kantoor. Je kletst met collega’s over de heerlijke tijd in Italië en begint de dag met een kop koffie.

 

Eenmaal achter je bureau besef je dat de vakantie écht afgelopen is. Je vermant jezelf en opent met een zucht je mailbox. 236 nieuwe berichten. Slik. ,,Waarschijnlijk kan ik meer dan de helft weggooien, die zijn vast niet meer relevant. Het valt best mee,’’ zeg je fluisterend tegen jezelf. Maar het valt niet mee. Je bent moe en het lukt maar niet om je te concentreren. Het lijkt alsof je nooit op vakantie bent geweest.

En dat kan best kloppen, want de symptomen van de post-vakantiedip lijken verdacht veel op het uitgebluste gevoel dat je had vóór je naar het zuiden vertrekt. Uit onderzoek blijkt zelfs dat op vakantie gaan geen effect heeft op de langere termijn. Sterker nog, binnen een week is je vakantiegevoel compleet verdwenen.

Dit betekent natuurlijk niet dat het overbodig is om af en toe de biezen te pakken. Een mens van vlees en bloed heeft het nodig om zich geregeld terug te trekken. Dus blijf dat vooral doen. Je moet bij thuiskomst alleen wél leren omgaan met zo’n verrekte dip. Die kun je namelijk niet voorkomen. Het hoort erbij.

Hoe je omgaat met een vakantiedip? Komt-ie:

  • Je houdt het vakantiegevoel langer vast als je foto’s en video’s deelt met familie en vrienden. Oh, en een (fysiek) fotoboek maken doet ook wonderen.
  • Ben je nog een dag vrij voordat je weer naar kantoor moet? Ga uit eten, draai geen was en ga vooral niet schoonmaken.
  • Pak je werkzaamheden één voor één weer op. Wie zegt dat je meteen vol gas aan de slag moet? Juist, niemand.
  • Ga leuke dingen doen. Spreek regelmatig af met vrienden en familie of desnoods plan je alvast de volgende citytrip. Zorg ervoor dat je veel afspraken hebt om naar uit te kijken.

 

Dus, waar gaan we heen in oktober? Barcelona lijkt me wel wat.

 

Sjoske Cornelissen

Een kleine vijf maanden na het behalen van haar diploma Journalistiek besloot Sjoske Cornelissen voor zichzelf te beginnen. Wie niet waagt, die niet wint, was de gedachte. Met een heleboel dromen en een iets minder concreet plan stapte ze - onder de naam Sjoske Media - de freelance wereld in. Nu, zo’n anderhalf jaar later, schrijft ze voor verschillende websites, bedrijven en magazines. Voor Pay2day B.V. blogt Sjoske over de perikelen en successen van een zzp’er en houdt ze je op de hoogte van nieuwe manieren van werken.


Lees onze blog

Pay2day is verhuisd


8 aug 2022

Pay2day is verhuisd. Waarheen? Naar Tiel. Waarom? Daar kom ik zo op. Even wat achtergrond. Ons bedrijf is geboren en getogen in Utrecht, maar begin deze zomer hebben we besloten een nieuw kantoor te zoeken buiten de stad. Dat ging moet ik eerlijk bekennen met pijn in het hart.


Waar vind ik de mensen?


11 mei 2022

Het opvallendste bericht over de arbeidsmarkt kwam afgelopen weken toch wel van de Arbeidsinspectie die zei dat we beter geen nieuwe arbeidsmigranten binnen kunnen halen om het personeelstekort aan te pakken. Want dat lost het arbeidsprobleem een beetje op, maar zou tot nóg grotere problemen op de huizenmarkt en in het onderwijs leiden. Langer werken en onbenut arbeidspersoneel inzetten is beter, stelt de inspectie. 


Werk is de beste hulp aan vluchtelingen


14 mrt 2022

De vluchtelingenstroom uit Oekraïne is nog maar net op gang gekomen. Afgelopen weekeinde kwamen 3000 mensen ons land binnen. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn er nu 6200 mensen. Het aantal stijgt snel. Wat nu? Zorg dat deze groep zo snel mogelijk mag gaan werken, dat is voor iedereen goed.


2022, het jaar van de Grote Ontslaggolf  


25 jan 2022

Het is nog niet eens februari en veel goede voornemens zijn al vergeten. Maar niet bij iedereen. Een andere baan of functie staat al jaren hoog in de lijstjes met goede voornemens. En dat merken we; 2022 is voor Pay2day razend druk begonnen. Er zijn heel veel vacatures en bijna evenveel mensen die iets anders willen.


Leuke baan! Inclusief tiny house of e-scooter?


22 nov 2021

Hoe vind je de geschikte kandiaat, of überhaupt een kandidaat voor een vacature? Bedrijven tuimelen over elkaar heen met lokkertjes. Een bedrijf in Enschede geeft nieuwe medewerkers een fiets of een e-scooter inclusief een rijbewijs. Een varenkweker in Burgh-Haamstede biedt zelfs een huurhuis - een tiny house in badplaats Renesse - als je er komt werken (klein addertje: je gaat het huisje uiteindelijk zelf huren). De trend is duidelijk: veel ondernemers denken dat het niet lukt personeel te vinden zonder te strooien met genereuze secundaire arbeidsvoorwaarden.


Personeelstekort: We zijn terug in de jaren '60


19 okt 2021

U wist het niet, maar we zijn terug in de jaren ’60. Nederland heeft voor het eerst in ruim een halve eeuw weer meer vacatures dan werkzoekenden. Destijds leidde die schaarste op de arbeidsmarkt tot een ongekende loonspiraal en later tot de komst van tienduizenden gastarbeiders. De economie én de lonen groeiden als nooit tevoren.


Menu