Help, ik heb een vakantiedip

21 september 2016

De maand september kent een hoop clichés. De vakantieperiode is voorbij gevlogen en langzaamaan begint de sneltrein weer te rollen. Je agenda vult zich sneller dan je had gehoopt en voor je het weet ben je weer compleet ondergedompeld in het werkende leven. De ultieme rust die je in het verre zuiden ervoer probeer je met man en macht vast te houden. Maar helaas, het kwaad is al geschied. Je hebt last van het post-vakantiesyndroom.

In de eerste vroege ochtendspits na de vakantie kun je geen zitplaats vinden in de trein. ,,Ach, het is niet anders,’’ denk je. ,,Gewoon glimlachen. Ik laat mijn opperbeste humeur niet verpesten door deze drukte.’’ Vol goede moed arriveer je drie kwartier later op kantoor. Je kletst met collega’s over de heerlijke tijd in Italië en begint de dag met een kop koffie.

 

Eenmaal achter je bureau besef je dat de vakantie écht afgelopen is. Je vermant jezelf en opent met een zucht je mailbox. 236 nieuwe berichten. Slik. ,,Waarschijnlijk kan ik meer dan de helft weggooien, die zijn vast niet meer relevant. Het valt best mee,’’ zeg je fluisterend tegen jezelf. Maar het valt niet mee. Je bent moe en het lukt maar niet om je te concentreren. Het lijkt alsof je nooit op vakantie bent geweest.

En dat kan best kloppen, want de symptomen van de post-vakantiedip lijken verdacht veel op het uitgebluste gevoel dat je had vóór je naar het zuiden vertrekt. Uit onderzoek blijkt zelfs dat op vakantie gaan geen effect heeft op de langere termijn. Sterker nog, binnen een week is je vakantiegevoel compleet verdwenen.

Dit betekent natuurlijk niet dat het overbodig is om af en toe de biezen te pakken. Een mens van vlees en bloed heeft het nodig om zich geregeld terug te trekken. Dus blijf dat vooral doen. Je moet bij thuiskomst alleen wél leren omgaan met zo’n verrekte dip. Die kun je namelijk niet voorkomen. Het hoort erbij.

Hoe je omgaat met een vakantiedip? Komt-ie:

  • Je houdt het vakantiegevoel langer vast als je foto’s en video’s deelt met familie en vrienden. Oh, en een (fysiek) fotoboek maken doet ook wonderen.
  • Ben je nog een dag vrij voordat je weer naar kantoor moet? Ga uit eten, draai geen was en ga vooral niet schoonmaken.
  • Pak je werkzaamheden één voor één weer op. Wie zegt dat je meteen vol gas aan de slag moet? Juist, niemand.
  • Ga leuke dingen doen. Spreek regelmatig af met vrienden en familie of desnoods plan je alvast de volgende citytrip. Zorg ervoor dat je veel afspraken hebt om naar uit te kijken.

 

Dus, waar gaan we heen in oktober? Barcelona lijkt me wel wat.

 

Sjoske Cornelissen

Een kleine vijf maanden na het behalen van haar diploma Journalistiek besloot Sjoske Cornelissen voor zichzelf te beginnen. Wie niet waagt, die niet wint, was de gedachte. Met een heleboel dromen en een iets minder concreet plan stapte ze - onder de naam Sjoske Media - de freelance wereld in. Nu, zo’n anderhalf jaar later, schrijft ze voor verschillende websites, bedrijven en magazines. Voor Pay2day B.V. blogt Sjoske over de perikelen en successen van een zzp’er en houdt ze je op de hoogte van nieuwe manieren van werken.


Lees onze blog

Volgt na de lockdown een personeelstekort?


4 jun 2021

We komen nu toch onverwacht snel uit de lockdown. Dalende cijfers uit de wereld van de zorg; stijgende cijfers op de arbeidsmarkt. Toch is vooruitkijken moeilijk. En waar zijn de vakmensen voor de vacatures?


Kiezen voor vernieuwing


12 mrt 2021

Op 18 maart weten we in grote lijnen wie ons land de komende jaren gaat besturen. Maar wat er met de arbeidsmarkt gaat gebeuren is totaal onbekend. Uit welk verkiezingsprogramma komt bijvoorbeeld de volgende zin? ,,Want het is niet eerlijk als je er als werknemer, gepensioneerde of middeninkomen jarenlang nauwelijks op vooruit bent gegaan, maar mensen aan de top van bedrijven ieder jaar een forse loonsverhoging krijgen. Of als de ene werknemer in een goudgerand vast contract zit terwijl een collega met een flexcontract geen bescherming of vangnet meer heeft.’’ 


Hulde aan de niet-thuiswerker


22 feb 2021

Gaan we weer open in maart? April? Of wordt het mei? Niemand die het weet. Media staan bol met verhalen over de problemen van langdurig thuiswerken. Maar waarom is er zo weinig aandacht voor mensen die niet thuis kúnnen werken? Dat is namelijk de grootste groep. Natuurlijk, de mensen in de zorg voorop. Maar wat te denken van chauffeurs, bouwvakkers, productiemedewerkers, schoonmakers, enzovoorts enzovoorts. Zij hebben niet de luxe dat ze thuis kunnen werken. 


Alex of Achmed, dat maakt niets uit


1 feb 2021

Het zal toch niet? Een tijd geleden werd een kandidaat ongezien afgewezen. Eerst begreep ik het niet. De nood van de klant was hoog en de kandidaat die we snel konden aandragen voor de job was meer dan gekwalificeerd. Bovendien ken ik hem als iemand die van aanpakken weet; hij is initiatiefrijk en punctueel. Was het dan misschien zijn achternaam? Voor alle duidelijkheid: hij heet geen Bartels of Jansen. Ik heb niet gevraagd of zijn afkomst de reden was voor de afwijzing. Misschien had ik dat wel moeten doen, want het vermoeden blijft.


Hoe laat is het? Solidariteit!


22 jan 2021

Het is een bekende slogan bij demonstraties: ‘Hoe laat is het? Solidariteit!’ Niet dat ik zo'n demonstrant ben, maar ik ben het er nu wel mee eens. Meer dan ooit hebben we solidariteit nodig. Met de avondklok vanaf 21 uur wordt de corona-crisis weer dieper. Voor je gevoel althans. Nog maar één bezoeker per dag en op tijd naar huis. De crisis wordt dieper en erger. En het licht aan het eind van de tunnel is weer verder weg. Alleen door elkaar te helpen gaan we het redden.


Aftellen naar een beter en vooral virusvrij jaar


28 dec 2020

Niet eerder hebben we met elkaar zo verlangd naar het nieuwe jaar. 2020 gaat de boeken in als een jaar om snel te vergeten. 2021 belooft zoveel beter te worden, al in de eerste week van het nieuwe jaar kan er begonnen worden met vaccineren. Dat wordt tegelijkertijd het begin van het einde van de recessie.  


Menu