HELP, MIJN INBOX IS EEN ZOOTJE


23 mei 2016

Ligt het aan mij, of is jouw mailbox ook een bende? Privéberichten en zakelijke mails komen bij mij op hetzelfde adres binnen. Dat is minpunt één. Ik heb netjes voor iedere opdrachtgever een aparte map aangemaakt, maar een snelle scrollsessie door mijn inbox verraadt dat ik die niet optimaal benut. Minpunt twee. Ik heb een zakelijk e-mailadres, maar dat gebruik ik niet of nauwelijks. Minpunt drie.

Maandelijks staat de digitale verhuizing naar een nieuw e-mailadres op mijn to-do-lijst (die is wel overzichtelijk), maar ‘m afvinken, ho maar. Op dit moment gebruik ik het standaard e-mailprogramma op mijn MacBook Pro, maar die is door de jaren heen ook een stukje ouder geworden. En aangezien niemand slechter wordt van iets nieuws uitproberen, was een met-welk-programma-krijg-ik-mijn-inbox-weer-overzichtelijk-zoektocht onvermijdelijk.

Het eerste onderzoeksresultaat is inmiddels binnen: ik heb onder een flinke steen gelegen. Ik zou bijna durven stellen dat mailen hartstikke leuk kan zijn met al die vernuftige extra functies. Maar dat doe ik niet, want mailen blijft natuurlijk een tijdrovende klus. Onderzoeksresultaat twee: er bestaan héél veel e-mailprogramma’s.

Neem bijvoorbeeld Airmail. Je kunt verschillende accounts toevoegen (wat dacht je van privé en zakelijk, Sjoske?) en elk account een eigen kleurtje geven en een apart geluid instellen. Maar het leukste aan Airmail is toch wel de snooze-functie. Met een swipe geef je aan dat je geen tijd hebt voor de inkomende mail, waarna ie later alsnog in je inbox verschijnt.

Dan heb je nog Spark. De app filtert automatisch de binnenkomende mail en zet ze alvast voor je in de juiste rubriek. Hulde! Dan komt er tenminste nog iets terecht van mijn zo goed bedoelde mapjes-rangschikking. Spark kan ook ‘quick reply’s’ versturen. Handig wanneer je vaak dezelfde mailtjes opstelt.

Voor wie z’n agenda, to-do-lijstjes en notities heeft gedigitaliseerd, zijn Boxer en Dispatch een goede aanrader. De apps bieden integratie met andere applicaties, zoals Evernote. Maar voor mensen die net zo verknocht zijn als ik aan papieren agenda’s en notitieboekjes is dat natuurlijk overbodige luxe.

Maar de winnaar van mijn met-welk-programma-krijg-ik-mijn-inbox-weer-overzichtelijk-zoektocht is toch wel WeMail. Net als Spark worden inkomende mails alvast voor je in het juiste mapje geschoven en je kunt een mail ook opstellen door de tekst in te spreken. Maar als kers op de taart toont WeMail jouw mails als chatgesprekken en kun je van iedere contactpersoon zien welke documenten hij of zij naar jou heeft gestuurd. Geen barre speurtochten meer door mijn chaotische mailbox.

Stap één is voltooid. Ik heb een nieuw e-mailprogramma gevonden. Nu nog die verrekte online emigratie naar een nieuw zakelijk adres. Pay2day: slaan jullie mijn nieuwe e-mailadres alvast op? Dan gaat het in ieder geval bij één opdrachtgever goed.

Sjoske Cornelissen

(Sjoske Cornelissen)Lees onze blog

Volgt na de lockdown een personeelstekort?


4 jun 2021

We komen nu toch onverwacht snel uit de lockdown. Dalende cijfers uit de wereld van de zorg; stijgende cijfers op de arbeidsmarkt. Toch is vooruitkijken moeilijk. En waar zijn de vakmensen voor de vacatures?


Kiezen voor vernieuwing


12 mrt 2021

Op 18 maart weten we in grote lijnen wie ons land de komende jaren gaat besturen. Maar wat er met de arbeidsmarkt gaat gebeuren is totaal onbekend. Uit welk verkiezingsprogramma komt bijvoorbeeld de volgende zin? ,,Want het is niet eerlijk als je er als werknemer, gepensioneerde of middeninkomen jarenlang nauwelijks op vooruit bent gegaan, maar mensen aan de top van bedrijven ieder jaar een forse loonsverhoging krijgen. Of als de ene werknemer in een goudgerand vast contract zit terwijl een collega met een flexcontract geen bescherming of vangnet meer heeft.’’ 


Hulde aan de niet-thuiswerker


22 feb 2021

Gaan we weer open in maart? April? Of wordt het mei? Niemand die het weet. Media staan bol met verhalen over de problemen van langdurig thuiswerken. Maar waarom is er zo weinig aandacht voor mensen die niet thuis kúnnen werken? Dat is namelijk de grootste groep. Natuurlijk, de mensen in de zorg voorop. Maar wat te denken van chauffeurs, bouwvakkers, productiemedewerkers, schoonmakers, enzovoorts enzovoorts. Zij hebben niet de luxe dat ze thuis kunnen werken. 


Alex of Achmed, dat maakt niets uit


1 feb 2021

Het zal toch niet? Een tijd geleden werd een kandidaat ongezien afgewezen. Eerst begreep ik het niet. De nood van de klant was hoog en de kandidaat die we snel konden aandragen voor de job was meer dan gekwalificeerd. Bovendien ken ik hem als iemand die van aanpakken weet; hij is initiatiefrijk en punctueel. Was het dan misschien zijn achternaam? Voor alle duidelijkheid: hij heet geen Bartels of Jansen. Ik heb niet gevraagd of zijn afkomst de reden was voor de afwijzing. Misschien had ik dat wel moeten doen, want het vermoeden blijft.


Hoe laat is het? Solidariteit!


22 jan 2021

Het is een bekende slogan bij demonstraties: ‘Hoe laat is het? Solidariteit!’ Niet dat ik zo'n demonstrant ben, maar ik ben het er nu wel mee eens. Meer dan ooit hebben we solidariteit nodig. Met de avondklok vanaf 21 uur wordt de corona-crisis weer dieper. Voor je gevoel althans. Nog maar één bezoeker per dag en op tijd naar huis. De crisis wordt dieper en erger. En het licht aan het eind van de tunnel is weer verder weg. Alleen door elkaar te helpen gaan we het redden.


Aftellen naar een beter en vooral virusvrij jaar


28 dec 2020

Niet eerder hebben we met elkaar zo verlangd naar het nieuwe jaar. 2020 gaat de boeken in als een jaar om snel te vergeten. 2021 belooft zoveel beter te worden, al in de eerste week van het nieuwe jaar kan er begonnen worden met vaccineren. Dat wordt tegelijkertijd het begin van het einde van de recessie.  


Menu