Hoe laat is het? Solidariteit!

22 januari 2021

Het is een bekende slogan bij demonstraties: ‘Hoe laat is het? Solidariteit!’ Niet dat ik zo’n demonstrant ben, maar ik ben het er nu wel mee eens. Meer dan ooit hebben we solidariteit nodig. Met de avondklok vanaf 21 uur wordt de corona-crisis weer dieper. Voor je gevoel althans. Nog maar één bezoeker per dag en op tijd naar huis. De crisis wordt dieper en erger. En het licht aan het eind van de tunnel is weer verder weg. Alleen door elkaar te helpen gaan we het redden.

Ik werd dan ook blij van de extra steunmaatregelen die de demissionaire ministers Bas van ’t Hout (Economische Zaken), Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Wopke Hoekstra (Financiën) afgelopen donderdag presenteerden. Weer wordt er 7,6 miljard euro uitgetrokken om bedrijven te laten overleven, waarmee de teller voor coronasteun in 2021 al op 30 miljard euro staat. Het kabinet begrijpt dat extra steun nú nodig is om de bedrijven te redden, massaontslagen te voorkomen, de economie startklaar te maken en om het draagvlak voor de maatregelen te behouden. 

30 miljard is een angstaanjagend bedrag: ruim 1700 per Nederlander. En dan heb ik het nog niet over de kosten – ook tientallen miljarden – die vorig jaar zijn gemaakt. Onze kinderen en kleinkinderen draaien ervoor op; zij zullen decennia een deel van hun welvaart naar de afbetaling van ‘onze’ schulden zien gaan. Zo werkt solidariteit.

Natuurlijk is iedereen die beperkingen, irritante testen en spooksteden spuugzat. Ik hoor net als iedereen ook de dramatische verhalen van ondernemers die het water tot aan de lippen staat; van ouders die gek worden van thuis lesgeven én werken; of van alleenstaanden die vereenzamen. Nog even doorbijten met z’n allen. De vaccinaties zijn begonnen. Dus respecteer die avondklok; maak geen eigen regels voor bezoek; en je kunt echt een seizoen zonder skiën. Het is de snelste weg naar een wereld zonder virus. Regels kunnen niet alleen voor een ander zijn.

Nog een laatste woord over solidariteit: koop de komende weken bij die lokale ondernemers die het hard nodig hebben want de komende maanden worden nog taai. Als een winkelier in de buurt probeert om via internet iets te verkopen, koop dan daar! Over een paar maanden hebben we ons oude leven terug en dan het liefst met alle ondernemers, winkels, restaurants én banen – zowel de vaste als de flexbanen – die we hadden. 

Rob Stelte

Rob Stelte is managing partner van Pay2day. Hij heeft zich gespecialiseerd in flexibele arbeid. ,,Het allerbelangrijkste van werk is dat je het met plezier doet. Ik zorg dat ik mijn doelgroep zo goed mogelijk kan informeren, want de markt verandert continu.''


Lees onze blog

Terug naar kantoor? Dan komt die ene vraag…


8 sep 2021

Bijna zijn we terug naar normaal. Eind deze maand verdwijnen, als alles goed gaat, de laatste maatregelen tegen corona. Ook het advies om zoveel mogelijk thuis te werken vervalt dan. Maar er is alweer een nieuw coronaprobleem: zijn ongevaccineerde werknemers welkom op de werkvloer? Werkgevers en vakbonden staan lijnrecht tegenover elkaar in de discussie. Het is een kwestie van tijd tot we bij Pay2day ook de vraag krijgen: Is de kandidaat gevaccineerd?


Iedereen verdient een kans om mee te doen


11 aug 2021

Het verhaal is inmiddels bekend: het aantal vacatures neemt maand na maand toe en geschikte kandidaten zijn even zeldzaam als een betaalbare koopwoning. Komende jaren zal iedereen mee moeten doen op de arbeidsmarkt. Dat is nodig voor de economie. En mensen die in deze tijd langs de kant staan verdienen een kans om aan te sluiten.


Volgt na de lockdown een personeelstekort?


4 jun 2021

We komen nu toch onverwacht snel uit de lockdown. Dalende cijfers uit de wereld van de zorg; stijgende cijfers op de arbeidsmarkt. Toch is vooruitkijken moeilijk. En waar zijn de vakmensen voor de vacatures?


Kiezen voor vernieuwing


12 mrt 2021

Op 18 maart weten we in grote lijnen wie ons land de komende jaren gaat besturen. Maar wat er met de arbeidsmarkt gaat gebeuren is totaal onbekend. Uit welk verkiezingsprogramma komt bijvoorbeeld de volgende zin? ,,Want het is niet eerlijk als je er als werknemer, gepensioneerde of middeninkomen jarenlang nauwelijks op vooruit bent gegaan, maar mensen aan de top van bedrijven ieder jaar een forse loonsverhoging krijgen. Of als de ene werknemer in een goudgerand vast contract zit terwijl een collega met een flexcontract geen bescherming of vangnet meer heeft.’’ 


Hulde aan de niet-thuiswerker


22 feb 2021

Gaan we weer open in maart? April? Of wordt het mei? Niemand die het weet. Media staan bol met verhalen over de problemen van langdurig thuiswerken. Maar waarom is er zo weinig aandacht voor mensen die niet thuis kúnnen werken? Dat is namelijk de grootste groep. Natuurlijk, de mensen in de zorg voorop. Maar wat te denken van chauffeurs, bouwvakkers, productiemedewerkers, schoonmakers, enzovoorts enzovoorts. Zij hebben niet de luxe dat ze thuis kunnen werken. 


Alex of Achmed, dat maakt niets uit


1 feb 2021

Het zal toch niet? Een tijd geleden werd een kandidaat ongezien afgewezen. Eerst begreep ik het niet. De nood van de klant was hoog en de kandidaat die we snel konden aandragen voor de job was meer dan gekwalificeerd. Bovendien ken ik hem als iemand die van aanpakken weet; hij is initiatiefrijk en punctueel. Was het dan misschien zijn achternaam? Voor alle duidelijkheid: hij heet geen Bartels of Jansen. Ik heb niet gevraagd of zijn afkomst de reden was voor de afwijzing. Misschien had ik dat wel moeten doen, want het vermoeden blijft.


Menu