HOE PRODUCTIEVER,     HOE BETER

20 januari 2016

Het jaar goed beginnen. Wie wil dat nou niet? Je maakt mij niet wijs dat jij nooit mijmert over een paar ijzersterke voornemens. Al is het maar om een antwoord te hebben op de eeuwig terugkerende heb-jij-nog-goeie-voornemens-vraag van familie en vrienden.

Wat dacht je van een betere administratieordening in 2016? Dat is en blijft een rotklus, daar brengt geen goed geformuleerd voornemen verandering in. En zo ken ik nog wel een zzp-gerelateerd voornemen: op vakantie gaan. Dat vergeet ik nog weleens.

Voor diegenen die ook kampen met dit laatste probleem: ik stel voor dat we vanaf nu in januari verplicht vakantieperiodes inplannen voor het hele jaar. Dat is geen straf, toch? Het scheelt in ieder geval een hoop lange, vermoeiende weken aan het einde van het jaar.

Hoe productiever, hoe beter

Een goed jaar is voor de zzp’er een jaar met veel productieve weken. Maar hoe zorg je voor een winstgevende week? Juist: door ‘m goed te beginnen. De maandagmorgen leent zich uitstekend voor een uurtje voorbereiding. Hoe ziet de week eruit? Heb je deadlines? Voor welke projecten is veel voorwerk nodig? Block die uren in je agenda, dat voorkomt dubbele afspraken, last-minute geregel en stress.

Voor de liefhebber van een to-do-lijst

Ik ben dol op lijstjes. En dan heb ik het niet over een paar krabbels op een post-it, nee, gewoon nette opsommingen in een ouderwets opschrijfboekje. Maar goed, ik ben mij ervan bewust dat er velen zijn die op dit gebied wél met de tijd meegaan. Met de apps Wunderlist en Evernote kun je taken toevoegen en inspirerende ideeën opslaan. Allebei hartstikke digitaal en handig, maar mij haal je nog niet (lees: nooit) over.

Niks belangrijker dan een internetverbinding

Voor de één is een openbare werkruimte verfrissend, voor de ander leidt het juist af. Maar wat is een zzp’er zonder werkplek met koffie en een werkende internetverbinding? Inderdaad, compleet verloren. Met de app WiFi-Finder van JiWire Inc. zijn alle internetverbindingen binnen handbereik. Je kunt precies zien waar je terecht kunt voor een gratis (of betaalde) WiFi-verbinding. Als je verzekerd wilt zijn van een kop koffie bij je internetverbinding, kun je met de app van Seats2Meet de dichtstbijzijnde locatie vinden.

Niet leuker, wel makkelijker

Uren schrijven is de minst gewaardeerde administratieve klus voor een zzp’er, als je ‘t mij vraagt. Hoewel het best interessant is om te zien hoeveel uur je hebt gewerkt, schrik ik keer op keer pas na een week of zes wakker. Dat wordt weer aan de hand van mijn agenda uren ‘gokken’. Met de app OfficeTime kun je projecten invoeren, gewerkte uren bijhouden en een uurtarief instellen. Een typisch gevalletje: leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. En dat dan notabene voor de Belastingdienst zelf.

Sjoske Cornelissen

(Sjoske Cornelissen)Lees onze blog

Pay2day is verhuisd


8 aug 2022

Pay2day is verhuisd. Waarheen? Naar Tiel. Waarom? Daar kom ik zo op. Even wat achtergrond. Ons bedrijf is geboren en getogen in Utrecht, maar begin deze zomer hebben we besloten een nieuw kantoor te zoeken buiten de stad. Dat ging moet ik eerlijk bekennen met pijn in het hart.


Waar vind ik de mensen?


11 mei 2022

Het opvallendste bericht over de arbeidsmarkt kwam afgelopen weken toch wel van de Arbeidsinspectie die zei dat we beter geen nieuwe arbeidsmigranten binnen kunnen halen om het personeelstekort aan te pakken. Want dat lost het arbeidsprobleem een beetje op, maar zou tot nóg grotere problemen op de huizenmarkt en in het onderwijs leiden. Langer werken en onbenut arbeidspersoneel inzetten is beter, stelt de inspectie. 


Werk is de beste hulp aan vluchtelingen


14 mrt 2022

De vluchtelingenstroom uit Oekraïne is nog maar net op gang gekomen. Afgelopen weekeinde kwamen 3000 mensen ons land binnen. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn er nu 6200 mensen. Het aantal stijgt snel. Wat nu? Zorg dat deze groep zo snel mogelijk mag gaan werken, dat is voor iedereen goed.


2022, het jaar van de Grote Ontslaggolf  


25 jan 2022

Het is nog niet eens februari en veel goede voornemens zijn al vergeten. Maar niet bij iedereen. Een andere baan of functie staat al jaren hoog in de lijstjes met goede voornemens. En dat merken we; 2022 is voor Pay2day razend druk begonnen. Er zijn heel veel vacatures en bijna evenveel mensen die iets anders willen.


Leuke baan! Inclusief tiny house of e-scooter?


22 nov 2021

Hoe vind je de geschikte kandiaat, of überhaupt een kandidaat voor een vacature? Bedrijven tuimelen over elkaar heen met lokkertjes. Een bedrijf in Enschede geeft nieuwe medewerkers een fiets of een e-scooter inclusief een rijbewijs. Een varenkweker in Burgh-Haamstede biedt zelfs een huurhuis - een tiny house in badplaats Renesse - als je er komt werken (klein addertje: je gaat het huisje uiteindelijk zelf huren). De trend is duidelijk: veel ondernemers denken dat het niet lukt personeel te vinden zonder te strooien met genereuze secundaire arbeidsvoorwaarden.


Personeelstekort: We zijn terug in de jaren '60


19 okt 2021

U wist het niet, maar we zijn terug in de jaren ’60. Nederland heeft voor het eerst in ruim een halve eeuw weer meer vacatures dan werkzoekenden. Destijds leidde die schaarste op de arbeidsmarkt tot een ongekende loonspiraal en later tot de komst van tienduizenden gastarbeiders. De economie én de lonen groeiden als nooit tevoren.


Menu