HOE PRODUCTIEVER,     HOE BETER

20 januari 2016

Het jaar goed beginnen. Wie wil dat nou niet? Je maakt mij niet wijs dat jij nooit mijmert over een paar ijzersterke voornemens. Al is het maar om een antwoord te hebben op de eeuwig terugkerende heb-jij-nog-goeie-voornemens-vraag van familie en vrienden.

Wat dacht je van een betere administratieordening in 2016? Dat is en blijft een rotklus, daar brengt geen goed geformuleerd voornemen verandering in. En zo ken ik nog wel een zzp-gerelateerd voornemen: op vakantie gaan. Dat vergeet ik nog weleens.

Voor diegenen die ook kampen met dit laatste probleem: ik stel voor dat we vanaf nu in januari verplicht vakantieperiodes inplannen voor het hele jaar. Dat is geen straf, toch? Het scheelt in ieder geval een hoop lange, vermoeiende weken aan het einde van het jaar.

Hoe productiever, hoe beter

Een goed jaar is voor de zzp’er een jaar met veel productieve weken. Maar hoe zorg je voor een winstgevende week? Juist: door ‘m goed te beginnen. De maandagmorgen leent zich uitstekend voor een uurtje voorbereiding. Hoe ziet de week eruit? Heb je deadlines? Voor welke projecten is veel voorwerk nodig? Block die uren in je agenda, dat voorkomt dubbele afspraken, last-minute geregel en stress.

Voor de liefhebber van een to-do-lijst

Ik ben dol op lijstjes. En dan heb ik het niet over een paar krabbels op een post-it, nee, gewoon nette opsommingen in een ouderwets opschrijfboekje. Maar goed, ik ben mij ervan bewust dat er velen zijn die op dit gebied wél met de tijd meegaan. Met de apps Wunderlist en Evernote kun je taken toevoegen en inspirerende ideeën opslaan. Allebei hartstikke digitaal en handig, maar mij haal je nog niet (lees: nooit) over.

Niks belangrijker dan een internetverbinding

Voor de één is een openbare werkruimte verfrissend, voor de ander leidt het juist af. Maar wat is een zzp’er zonder werkplek met koffie en een werkende internetverbinding? Inderdaad, compleet verloren. Met de app WiFi-Finder van JiWire Inc. zijn alle internetverbindingen binnen handbereik. Je kunt precies zien waar je terecht kunt voor een gratis (of betaalde) WiFi-verbinding. Als je verzekerd wilt zijn van een kop koffie bij je internetverbinding, kun je met de app van Seats2Meet de dichtstbijzijnde locatie vinden.

Niet leuker, wel makkelijker

Uren schrijven is de minst gewaardeerde administratieve klus voor een zzp’er, als je ‘t mij vraagt. Hoewel het best interessant is om te zien hoeveel uur je hebt gewerkt, schrik ik keer op keer pas na een week of zes wakker. Dat wordt weer aan de hand van mijn agenda uren ‘gokken’. Met de app OfficeTime kun je projecten invoeren, gewerkte uren bijhouden en een uurtarief instellen. Een typisch gevalletje: leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. En dat dan notabene voor de Belastingdienst zelf.

Sjoske Cornelissen

(Sjoske Cornelissen)Lees onze blog

Volgt na de lockdown een personeelstekort?


4 jun 2021

We komen nu toch onverwacht snel uit de lockdown. Dalende cijfers uit de wereld van de zorg; stijgende cijfers op de arbeidsmarkt. Toch is vooruitkijken moeilijk. En waar zijn de vakmensen voor de vacatures?


Kiezen voor vernieuwing


12 mrt 2021

Op 18 maart weten we in grote lijnen wie ons land de komende jaren gaat besturen. Maar wat er met de arbeidsmarkt gaat gebeuren is totaal onbekend. Uit welk verkiezingsprogramma komt bijvoorbeeld de volgende zin? ,,Want het is niet eerlijk als je er als werknemer, gepensioneerde of middeninkomen jarenlang nauwelijks op vooruit bent gegaan, maar mensen aan de top van bedrijven ieder jaar een forse loonsverhoging krijgen. Of als de ene werknemer in een goudgerand vast contract zit terwijl een collega met een flexcontract geen bescherming of vangnet meer heeft.’’ 


Hulde aan de niet-thuiswerker


22 feb 2021

Gaan we weer open in maart? April? Of wordt het mei? Niemand die het weet. Media staan bol met verhalen over de problemen van langdurig thuiswerken. Maar waarom is er zo weinig aandacht voor mensen die niet thuis kúnnen werken? Dat is namelijk de grootste groep. Natuurlijk, de mensen in de zorg voorop. Maar wat te denken van chauffeurs, bouwvakkers, productiemedewerkers, schoonmakers, enzovoorts enzovoorts. Zij hebben niet de luxe dat ze thuis kunnen werken. 


Alex of Achmed, dat maakt niets uit


1 feb 2021

Het zal toch niet? Een tijd geleden werd een kandidaat ongezien afgewezen. Eerst begreep ik het niet. De nood van de klant was hoog en de kandidaat die we snel konden aandragen voor de job was meer dan gekwalificeerd. Bovendien ken ik hem als iemand die van aanpakken weet; hij is initiatiefrijk en punctueel. Was het dan misschien zijn achternaam? Voor alle duidelijkheid: hij heet geen Bartels of Jansen. Ik heb niet gevraagd of zijn afkomst de reden was voor de afwijzing. Misschien had ik dat wel moeten doen, want het vermoeden blijft.


Hoe laat is het? Solidariteit!


22 jan 2021

Het is een bekende slogan bij demonstraties: ‘Hoe laat is het? Solidariteit!’ Niet dat ik zo'n demonstrant ben, maar ik ben het er nu wel mee eens. Meer dan ooit hebben we solidariteit nodig. Met de avondklok vanaf 21 uur wordt de corona-crisis weer dieper. Voor je gevoel althans. Nog maar één bezoeker per dag en op tijd naar huis. De crisis wordt dieper en erger. En het licht aan het eind van de tunnel is weer verder weg. Alleen door elkaar te helpen gaan we het redden.


Aftellen naar een beter en vooral virusvrij jaar


28 dec 2020

Niet eerder hebben we met elkaar zo verlangd naar het nieuwe jaar. 2020 gaat de boeken in als een jaar om snel te vergeten. 2021 belooft zoveel beter te worden, al in de eerste week van het nieuwe jaar kan er begonnen worden met vaccineren. Dat wordt tegelijkertijd het begin van het einde van de recessie.  


Menu