Hulde aan de niet-thuiswerker

22 februari 2021

Gaan we weer open in maart? April? Of wordt het mei? Niemand die het weet. Media staan bol met verhalen over de problemen van langdurig thuiswerken. Maar waarom is er zo weinig aandacht voor mensen die niet thuis kúnnen werken? Dat is namelijk de grootste groep. Natuurlijk, de mensen in de zorg voorop. Maar wat te denken van chauffeurs, bouwvakkers, productiemedewerkers, schoonmakers, enzovoorts enzovoorts. Zij hebben niet de luxe dat ze thuis kunnen werken. 

Natuurlijk, thuiswerken is niet zaligmakend. Je mist je collega’s, vergaderen via videoverbinding heeft beperkingen, en er zijn ook mensen die vereenzamen of de arbeidslust verliezen. Een bedrijf in Groningen huurde daarom een vakantieboerderij af om met collega’s samen aan een project te kunnen werken. Een soort werk-quarantaine.

Maar toch: voor veel mensen is het een luxe. De voordelen zijn bekend: geen reistijd, je drinkt thuis de lekkerste koffie, er is geen gedoe met mondkapjes of protocollen. Sterker: je bent helemaal vrij om je te bewegen, en vaak kun je ook nog eigen werkuren bepalen.

Volgens het CBS werkte vóór corona 40 procent van de beroepsbevolking weleens thuis, waarvan het gros slechts incidenteel. De overgrote meerderheid werkt dus nooit thuis, domweg omdat ze het niet kunnen. En die groep heeft het afgelopen jaar – die stelling durf ik wel aan – zwaarder gehad dan de thuiswerkers.

Wie afgelopen jaar op een productielocatie is geweest heeft het gezien: verplicht anderhalve meter afstand tot de collega’s. Heel de dag een mondkapje voor. Verplichte looproutes. En gezellig met z’n allen in de kantine eten is er ook niet bij. Werkgevers zijn er streng op, want bij een besmetting op het werk en de quarantaines die dat met zich meebrengt, ligt het werk stil. En nog belangrijker: het verhoogde risico op besmetting. De Arbeidsinspectie heeft de handen vol aan het op de vingers tikken van bedrijven die onvoldoende maatregelen nemen om besmetting tegen te gaan.

Persoonlijk hoop ik dat thuiswerken voor een fiks deel van werkend Nederland een blijvertje wordt. Want – en dat is echt een enorm voordeel – dan blijven ook de files weg. En daar hebben vooral de mensen die niet thuis kunnen werken plezier van. Het is ze gegund.

Rob Stelte

Rob Stelte is managing partner van Pay2day. Hij heeft zich gespecialiseerd in flexibele arbeid. ,,Het allerbelangrijkste van werk is dat je het met plezier doet. Ik zorg dat ik mijn doelgroep zo goed mogelijk kan informeren, want de markt verandert continu.''


Lees onze blog

Leuke baan! Inclusief tiny house of e-scooter?


22 nov 2021

Hoe vind je de geschikte kandiaat, of überhaupt een kandidaat voor een vacature? Bedrijven tuimelen over elkaar heen met lokkertjes. Een bedrijf in Enschede geeft nieuwe medewerkers een fiets of een e-scooter inclusief een rijbewijs. Een varenkweker in Burgh-Haamstede biedt zelfs een huurhuis - een tiny house in badplaats Renesse - als je er komt werken (klein addertje: je gaat het huisje uiteindelijk zelf huren). De trend is duidelijk: veel ondernemers denken dat het niet lukt personeel te vinden zonder te strooien met genereuze secundaire arbeidsvoorwaarden.


Personeelstekort: We zijn terug in de jaren '60


19 okt 2021

U wist het niet, maar we zijn terug in de jaren ’60. Nederland heeft voor het eerst in ruim een halve eeuw weer meer vacatures dan werkzoekenden. Destijds leidde die schaarste op de arbeidsmarkt tot een ongekende loonspiraal en later tot de komst van tienduizenden gastarbeiders. De economie én de lonen groeiden als nooit tevoren.


Terug naar kantoor? Dan komt die ene vraag…


8 sep 2021

Bijna zijn we terug naar normaal. Eind deze maand verdwijnen, als alles goed gaat, de laatste maatregelen tegen corona. Ook het advies om zoveel mogelijk thuis te werken vervalt dan. Maar er is alweer een nieuw coronaprobleem: zijn ongevaccineerde werknemers welkom op de werkvloer? Werkgevers en vakbonden staan lijnrecht tegenover elkaar in de discussie. Het is een kwestie van tijd tot we bij Pay2day ook de vraag krijgen: Is de kandidaat gevaccineerd?


Iedereen verdient een kans om mee te doen


11 aug 2021

Het verhaal is inmiddels bekend: het aantal vacatures neemt maand na maand toe en geschikte kandidaten zijn even zeldzaam als een betaalbare koopwoning. Komende jaren zal iedereen mee moeten doen op de arbeidsmarkt. Dat is nodig voor de economie. En mensen die in deze tijd langs de kant staan verdienen een kans om aan te sluiten.


Volgt na de lockdown een personeelstekort?


4 jun 2021

We komen nu toch onverwacht snel uit de lockdown. Dalende cijfers uit de wereld van de zorg; stijgende cijfers op de arbeidsmarkt. Toch is vooruitkijken moeilijk. En waar zijn de vakmensen voor de vacatures?


Kiezen voor vernieuwing


12 mrt 2021

Op 18 maart weten we in grote lijnen wie ons land de komende jaren gaat besturen. Maar wat er met de arbeidsmarkt gaat gebeuren is totaal onbekend. Uit welk verkiezingsprogramma komt bijvoorbeeld de volgende zin? ,,Want het is niet eerlijk als je er als werknemer, gepensioneerde of middeninkomen jarenlang nauwelijks op vooruit bent gegaan, maar mensen aan de top van bedrijven ieder jaar een forse loonsverhoging krijgen. Of als de ene werknemer in een goudgerand vast contract zit terwijl een collega met een flexcontract geen bescherming of vangnet meer heeft.’’ 


Menu