Hup, weer naar school!

8 maart 2017

Het gros van de net afgestudeerde studenten beweert nooit meer de schoolbanken in te gaan na het behalen van een papiertje. Geen slopende tentamenweken meer, niet meer luisteren naar saaie docenten. Nee, carrière maken is veel belangrijker. En geef ze eens ongelijk. 

Maar net student-af maakt je ook een beetje naïef. Want vroeg of laat zit je natuurlijk gewoon weer met je neus in de boeken. Je moet immers met de tijd meegaan en je kennis up-to-date te houden. Of je bent over een paar jaar niet meer te spreken over je eerste studie en besluit om jezelf om te scholen. Kan allemaal.

 

 

Om te voorkomen dat je lukraak voor bij- of omscholing kiest, heb ik een paar tips voor je. Want niet alles is geschikt:

  1. Draagt de training of opleiding bij aan je carrière? Het blijkt dus dat mensen de waarde van een papiertje veel belangrijker vinden, óók als die niks doet voor je loopbaan. Dat lijkt me dus de omgekeerde wereld.
  2. Wacht niet te lang met bijspijkeren. Niemand loopt graag achter de feiten aan, toch? Een beetje proactief dus, hup!
  3. Check de kansberoepenlijst van het UWV. Het laatste wat je wil is dat je omscholing voor niks is geweest.
  4. Wees een beetje kritisch op de inhoud van de opleiding of training die je gaat volgen. Dat lijkt me toch de meest belangrijke reden om ergens aan te beginnen. Kijk ook of de trainers goed beoordeeld worden.

Zie je het nut van bijscholing nog niet helemaal in, omdat je een leuke werkplek hebt? Ik zal even voor je opsommen waarom het ook goed is als je leuk werk hebt:

  • Het houdt je scherp en je bent een stuk productiever.
  • Je blijft de concurrentie voor, ook niet geheel onbelangrijk dacht ik zo.
  • Het staat goed op je cv, mocht je ooit tóch van baan wisselen. Dan ziet je toekomstige werkgever dat je niet stil hebt gezeten. Een punt extra voor jou.

Dus, zien we elkaar binnenkort in de schoolbanken?

Sjoske Cornelissen

Een kleine vijf maanden na het behalen van haar diploma Journalistiek besloot Sjoske Cornelissen voor zichzelf te beginnen. Wie niet waagt, die niet wint, was de gedachte. Met een heleboel dromen en een iets minder concreet plan stapte ze - onder de naam Sjoske Media - de freelance wereld in. Nu, zo’n anderhalf jaar later, schrijft ze voor verschillende websites, bedrijven en magazines. Voor Pay2day B.V. blogt Sjoske over de perikelen en successen van een zzp’er en houdt ze je op de hoogte van nieuwe manieren van werken.


Lees onze blog

Pay2day is verhuisd


8 aug 2022

Pay2day is verhuisd. Waarheen? Naar Tiel. Waarom? Daar kom ik zo op. Even wat achtergrond. Ons bedrijf is geboren en getogen in Utrecht, maar begin deze zomer hebben we besloten een nieuw kantoor te zoeken buiten de stad. Dat ging moet ik eerlijk bekennen met pijn in het hart.


Waar vind ik de mensen?


11 mei 2022

Het opvallendste bericht over de arbeidsmarkt kwam afgelopen weken toch wel van de Arbeidsinspectie die zei dat we beter geen nieuwe arbeidsmigranten binnen kunnen halen om het personeelstekort aan te pakken. Want dat lost het arbeidsprobleem een beetje op, maar zou tot nóg grotere problemen op de huizenmarkt en in het onderwijs leiden. Langer werken en onbenut arbeidspersoneel inzetten is beter, stelt de inspectie. 


Werk is de beste hulp aan vluchtelingen


14 mrt 2022

De vluchtelingenstroom uit Oekraïne is nog maar net op gang gekomen. Afgelopen weekeinde kwamen 3000 mensen ons land binnen. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn er nu 6200 mensen. Het aantal stijgt snel. Wat nu? Zorg dat deze groep zo snel mogelijk mag gaan werken, dat is voor iedereen goed.


2022, het jaar van de Grote Ontslaggolf  


25 jan 2022

Het is nog niet eens februari en veel goede voornemens zijn al vergeten. Maar niet bij iedereen. Een andere baan of functie staat al jaren hoog in de lijstjes met goede voornemens. En dat merken we; 2022 is voor Pay2day razend druk begonnen. Er zijn heel veel vacatures en bijna evenveel mensen die iets anders willen.


Leuke baan! Inclusief tiny house of e-scooter?


22 nov 2021

Hoe vind je de geschikte kandiaat, of überhaupt een kandidaat voor een vacature? Bedrijven tuimelen over elkaar heen met lokkertjes. Een bedrijf in Enschede geeft nieuwe medewerkers een fiets of een e-scooter inclusief een rijbewijs. Een varenkweker in Burgh-Haamstede biedt zelfs een huurhuis - een tiny house in badplaats Renesse - als je er komt werken (klein addertje: je gaat het huisje uiteindelijk zelf huren). De trend is duidelijk: veel ondernemers denken dat het niet lukt personeel te vinden zonder te strooien met genereuze secundaire arbeidsvoorwaarden.


Personeelstekort: We zijn terug in de jaren '60


19 okt 2021

U wist het niet, maar we zijn terug in de jaren ’60. Nederland heeft voor het eerst in ruim een halve eeuw weer meer vacatures dan werkzoekenden. Destijds leidde die schaarste op de arbeidsmarkt tot een ongekende loonspiraal en later tot de komst van tienduizenden gastarbeiders. De economie én de lonen groeiden als nooit tevoren.


Menu