Hup, weer naar school!

8 maart 2017

Het gros van de net afgestudeerde studenten beweert nooit meer de schoolbanken in te gaan na het behalen van een papiertje. Geen slopende tentamenweken meer, niet meer luisteren naar saaie docenten. Nee, carrière maken is veel belangrijker. En geef ze eens ongelijk. 

Maar net student-af maakt je ook een beetje naïef. Want vroeg of laat zit je natuurlijk gewoon weer met je neus in de boeken. Je moet immers met de tijd meegaan en je kennis up-to-date te houden. Of je bent over een paar jaar niet meer te spreken over je eerste studie en besluit om jezelf om te scholen. Kan allemaal.

 

 

Om te voorkomen dat je lukraak voor bij- of omscholing kiest, heb ik een paar tips voor je. Want niet alles is geschikt:

  1. Draagt de training of opleiding bij aan je carrière? Het blijkt dus dat mensen de waarde van een papiertje veel belangrijker vinden, óók als die niks doet voor je loopbaan. Dat lijkt me dus de omgekeerde wereld.
  2. Wacht niet te lang met bijspijkeren. Niemand loopt graag achter de feiten aan, toch? Een beetje proactief dus, hup!
  3. Check de kansberoepenlijst van het UWV. Het laatste wat je wil is dat je omscholing voor niks is geweest.
  4. Wees een beetje kritisch op de inhoud van de opleiding of training die je gaat volgen. Dat lijkt me toch de meest belangrijke reden om ergens aan te beginnen. Kijk ook of de trainers goed beoordeeld worden.

Zie je het nut van bijscholing nog niet helemaal in, omdat je een leuke werkplek hebt? Ik zal even voor je opsommen waarom het ook goed is als je leuk werk hebt:

  • Het houdt je scherp en je bent een stuk productiever.
  • Je blijft de concurrentie voor, ook niet geheel onbelangrijk dacht ik zo.
  • Het staat goed op je cv, mocht je ooit tóch van baan wisselen. Dan ziet je toekomstige werkgever dat je niet stil hebt gezeten. Een punt extra voor jou.

Dus, zien we elkaar binnenkort in de schoolbanken?

Sjoske Cornelissen

Een kleine vijf maanden na het behalen van haar diploma Journalistiek besloot Sjoske Cornelissen voor zichzelf te beginnen. Wie niet waagt, die niet wint, was de gedachte. Met een heleboel dromen en een iets minder concreet plan stapte ze - onder de naam Sjoske Media - de freelance wereld in. Nu, zo’n anderhalf jaar later, schrijft ze voor verschillende websites, bedrijven en magazines. Voor Pay2day B.V. blogt Sjoske over de perikelen en successen van een zzp’er en houdt ze je op de hoogte van nieuwe manieren van werken.


Lees onze blog

Terug naar kantoor? Dan komt die ene vraag…


8 sep 2021

Bijna zijn we terug naar normaal. Eind deze maand verdwijnen, als alles goed gaat, de laatste maatregelen tegen corona. Ook het advies om zoveel mogelijk thuis te werken vervalt dan. Maar er is alweer een nieuw coronaprobleem: zijn ongevaccineerde werknemers welkom op de werkvloer? Werkgevers en vakbonden staan lijnrecht tegenover elkaar in de discussie. Het is een kwestie van tijd tot we bij Pay2day ook de vraag krijgen: Is de kandidaat gevaccineerd?


Iedereen verdient een kans om mee te doen


11 aug 2021

Het verhaal is inmiddels bekend: het aantal vacatures neemt maand na maand toe en geschikte kandidaten zijn even zeldzaam als een betaalbare koopwoning. Komende jaren zal iedereen mee moeten doen op de arbeidsmarkt. Dat is nodig voor de economie. En mensen die in deze tijd langs de kant staan verdienen een kans om aan te sluiten.


Volgt na de lockdown een personeelstekort?


4 jun 2021

We komen nu toch onverwacht snel uit de lockdown. Dalende cijfers uit de wereld van de zorg; stijgende cijfers op de arbeidsmarkt. Toch is vooruitkijken moeilijk. En waar zijn de vakmensen voor de vacatures?


Kiezen voor vernieuwing


12 mrt 2021

Op 18 maart weten we in grote lijnen wie ons land de komende jaren gaat besturen. Maar wat er met de arbeidsmarkt gaat gebeuren is totaal onbekend. Uit welk verkiezingsprogramma komt bijvoorbeeld de volgende zin? ,,Want het is niet eerlijk als je er als werknemer, gepensioneerde of middeninkomen jarenlang nauwelijks op vooruit bent gegaan, maar mensen aan de top van bedrijven ieder jaar een forse loonsverhoging krijgen. Of als de ene werknemer in een goudgerand vast contract zit terwijl een collega met een flexcontract geen bescherming of vangnet meer heeft.’’ 


Hulde aan de niet-thuiswerker


22 feb 2021

Gaan we weer open in maart? April? Of wordt het mei? Niemand die het weet. Media staan bol met verhalen over de problemen van langdurig thuiswerken. Maar waarom is er zo weinig aandacht voor mensen die niet thuis kúnnen werken? Dat is namelijk de grootste groep. Natuurlijk, de mensen in de zorg voorop. Maar wat te denken van chauffeurs, bouwvakkers, productiemedewerkers, schoonmakers, enzovoorts enzovoorts. Zij hebben niet de luxe dat ze thuis kunnen werken. 


Alex of Achmed, dat maakt niets uit


1 feb 2021

Het zal toch niet? Een tijd geleden werd een kandidaat ongezien afgewezen. Eerst begreep ik het niet. De nood van de klant was hoog en de kandidaat die we snel konden aandragen voor de job was meer dan gekwalificeerd. Bovendien ken ik hem als iemand die van aanpakken weet; hij is initiatiefrijk en punctueel. Was het dan misschien zijn achternaam? Voor alle duidelijkheid: hij heet geen Bartels of Jansen. Ik heb niet gevraagd of zijn afkomst de reden was voor de afwijzing. Misschien had ik dat wel moeten doen, want het vermoeden blijft.


Menu