Iedereen verdient een kans om mee te doen

11 augustus 2021

Het verhaal is inmiddels bekend: het aantal vacatures neemt maand na maand toe en geschikte kandidaten zijn even zeldzaam als een betaalbare koopwoning. Komende jaren zal iedereen mee moeten doen op de arbeidsmarkt. Dat is nodig voor de economie. En mensen die in deze tijd langs de kant staan verdienen een kans om aan te sluiten.

Het UWV wil meer investeren in scholing van mensen met een arbeidsbeperking. Want scholing is ook voor iemand die al lang een arbeidsongeschiktheidsuitkering heeft, het beste pad naar betaald werk. Binnen twee jaar heeft 41 procent van de arbeidsongeschikten door bij- of omscholing werk gevonden, concluderen twee onderzoekers van het UWV na het bestuderen van 300 dossiers.

Dat kan beter, denkt het UWV. Er komt een pilot om te kijken hoe deze groep mensen het best geschoold kan worden. Het gaat om mensen met een WGA-uitkering, die tijdelijk of deels arbeidsongeschikt zijn, en om zogenaamde Wajongers, jongeren met een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Ze worden omgeschoold tot beroepen waarin de kans op werk groot is: de zorg, ict, beveiliging, transport, logistiek en landbouw.

Het is niet eenvoudig. Mensen moet na jaren werkloosheid gemotiveerd raken. Opleidingsinstituten moeten hun programma’s aanpassen én werkgevers moeten deze mensen een kans geven. 

Dat laatste komt in ieder geval goed, weet ik. We staan te springen om gemotiveerd personeel en wie na zoveel sores weer aan het werk wil, heeft de eerste slag al gewonnen.

Er is meer nodig. Anne Megens, beleidscoördinator bij werkgeversvereniging AWVN pleit in het AD voor een competentiepaspoort waarbij niet langer de diploma’s leidend zijn om in aanmerking te komen voor een functie. maar vooral de vaardigheden en ervaring. Naar schatting kunnen 100.000 moeilijke vacatures zo toch vervuld worden. Natuurlijk moeten de wettelijke eisen kloppen. Niemand wil een chauffeur met een B-rijbewijs op de vrachtwagen.

De aanpak van het UWV en het pleidooi van AWVN spreken me erg aan. Allemaal meedoen, want we hebben iedereen de komende tijd nodig om weer krachten te komen. Dat is goed voor bedrijven én voor de mensen die nu nog aan de kant staan. Iedereen verdient een kans.

Rob Stelte

Rob Stelte is managing partner van Pay2day. Hij heeft zich gespecialiseerd in flexibele arbeid. ,,Het allerbelangrijkste van werk is dat je het met plezier doet. Ik zorg dat ik mijn doelgroep zo goed mogelijk kan informeren, want de markt verandert continu.''


Lees onze blog

2022, het jaar van de Grote Ontslaggolf  


25 jan 2022

Het is nog niet eens februari en veel goede voornemens zijn al vergeten. Maar niet bij iedereen. Een andere baan of functie staat al jaren hoog in de lijstjes met goede voornemens. En dat merken we; 2022 is voor Pay2day razend druk begonnen. Er zijn heel veel vacatures en bijna evenveel mensen die iets anders willen.


Leuke baan! Inclusief tiny house of e-scooter?


22 nov 2021

Hoe vind je de geschikte kandiaat, of überhaupt een kandidaat voor een vacature? Bedrijven tuimelen over elkaar heen met lokkertjes. Een bedrijf in Enschede geeft nieuwe medewerkers een fiets of een e-scooter inclusief een rijbewijs. Een varenkweker in Burgh-Haamstede biedt zelfs een huurhuis - een tiny house in badplaats Renesse - als je er komt werken (klein addertje: je gaat het huisje uiteindelijk zelf huren). De trend is duidelijk: veel ondernemers denken dat het niet lukt personeel te vinden zonder te strooien met genereuze secundaire arbeidsvoorwaarden.


Personeelstekort: We zijn terug in de jaren '60


19 okt 2021

U wist het niet, maar we zijn terug in de jaren ’60. Nederland heeft voor het eerst in ruim een halve eeuw weer meer vacatures dan werkzoekenden. Destijds leidde die schaarste op de arbeidsmarkt tot een ongekende loonspiraal en later tot de komst van tienduizenden gastarbeiders. De economie én de lonen groeiden als nooit tevoren.


Terug naar kantoor? Dan komt die ene vraag…


8 sep 2021

Bijna zijn we terug naar normaal. Eind deze maand verdwijnen, als alles goed gaat, de laatste maatregelen tegen corona. Ook het advies om zoveel mogelijk thuis te werken vervalt dan. Maar er is alweer een nieuw coronaprobleem: zijn ongevaccineerde werknemers welkom op de werkvloer? Werkgevers en vakbonden staan lijnrecht tegenover elkaar in de discussie. Het is een kwestie van tijd tot we bij Pay2day ook de vraag krijgen: Is de kandidaat gevaccineerd?


Iedereen verdient een kans om mee te doen


11 aug 2021

Het verhaal is inmiddels bekend: het aantal vacatures neemt maand na maand toe en geschikte kandidaten zijn even zeldzaam als een betaalbare koopwoning. Komende jaren zal iedereen mee moeten doen op de arbeidsmarkt. Dat is nodig voor de economie. En mensen die in deze tijd langs de kant staan verdienen een kans om aan te sluiten.


Volgt na de lockdown een personeelstekort?


4 jun 2021

We komen nu toch onverwacht snel uit de lockdown. Dalende cijfers uit de wereld van de zorg; stijgende cijfers op de arbeidsmarkt. Toch is vooruitkijken moeilijk. En waar zijn de vakmensen voor de vacatures?


Menu