Kiezen voor vernieuwing

12 maart 2021

Op 18 maart weten we in grote lijnen wie ons land de komende jaren gaat besturen. Maar wat er met de arbeidsmarkt gaat gebeuren is totaal onbekend. Uit welk verkiezingsprogramma komt bijvoorbeeld de volgende zin? ,,Want het is niet eerlijk als je er als werknemer, gepensioneerde of middeninkomen jarenlang nauwelijks op vooruit bent gegaan, maar mensen aan de top van bedrijven ieder jaar een forse loonsverhoging krijgen. Of als de ene werknemer in een goudgerand vast contract zit terwijl een collega met een flexcontract geen bescherming of vangnet meer heeft.’’ 

SP? PvdA? GroenLinks? Fout, de tekst komt uit het verkiezingsprogramma van de VVD. Op sociaal-economisch terrein zijn partijen naar elkaar toegeschoven. Hoe dat uit gaat pakken voor de hervorming van de arbeidsmarkt waar al jaren over gesproken wordt, is ongewis.

Het CDA wil de ww-duur beperken tot één jaar. Het halve land viel over lijsttrekker Hoekstra heen toen hij dat zei. Maar hij is niet alleen. Ook de VVD wil naar een korte hoge uitkering waarbij de werkloze zo snel mogelijk via bijscholing weer aan de slag gaat. D66 eveneens, en die partij wil het aantrekkelijker maken voor werkgevers om een vast contract aan te bieden. Ook de PvdA wil de rechten van zzp’ers en flexwerkers verstevigen.

Leidend bij veel partijen zijn de aanbevelingen van de commissie Borstlap, waar ik eerder over blogde. Hij stelde voor om flexwerk wat vaster te maken en de vaste baan wat flexibeler. Hij is al geruime tijd klaar met zijn werk, maar tot nieuwe wetgeving leidde het nog niet. 

Verkiezingsprogramma’s zijn geen kabinetsplannen. We zitten in een totaal onbekende economische situatie. Hoe gaat Nederland herstarten als komende zomer iedereen die wil is gevaccineerd? En redden alle bedrijven het wel? Komen er niet alsnog honderdduizenden werklozen bij als de steunmaatregelen aflopen? 

De arbeidsmarkt zal zeker hervormd worden. Dat is niet verkeerd, een nieuwe tijd vraagt om nieuwe regels. Maar als we deze zomer zien hoe Nederland uit het dal kruipt met hulp van honderdduizenden flexwerkers en zzp’ers dan wordt het nog lastig om te bepalen wat er moet veranderen.

 

Rob Stelte

Rob Stelte is managing partner van Pay2day. Hij heeft zich gespecialiseerd in flexibele arbeid. ,,Het allerbelangrijkste van werk is dat je het met plezier doet. Ik zorg dat ik mijn doelgroep zo goed mogelijk kan informeren, want de markt verandert continu.''


Lees onze blog

2022, het jaar van de Grote Ontslaggolf  


25 jan 2022

Het is nog niet eens februari en veel goede voornemens zijn al vergeten. Maar niet bij iedereen. Een andere baan of functie staat al jaren hoog in de lijstjes met goede voornemens. En dat merken we; 2022 is voor Pay2day razend druk begonnen. Er zijn heel veel vacatures en bijna evenveel mensen die iets anders willen.


Leuke baan! Inclusief tiny house of e-scooter?


22 nov 2021

Hoe vind je de geschikte kandiaat, of überhaupt een kandidaat voor een vacature? Bedrijven tuimelen over elkaar heen met lokkertjes. Een bedrijf in Enschede geeft nieuwe medewerkers een fiets of een e-scooter inclusief een rijbewijs. Een varenkweker in Burgh-Haamstede biedt zelfs een huurhuis - een tiny house in badplaats Renesse - als je er komt werken (klein addertje: je gaat het huisje uiteindelijk zelf huren). De trend is duidelijk: veel ondernemers denken dat het niet lukt personeel te vinden zonder te strooien met genereuze secundaire arbeidsvoorwaarden.


Personeelstekort: We zijn terug in de jaren '60


19 okt 2021

U wist het niet, maar we zijn terug in de jaren ’60. Nederland heeft voor het eerst in ruim een halve eeuw weer meer vacatures dan werkzoekenden. Destijds leidde die schaarste op de arbeidsmarkt tot een ongekende loonspiraal en later tot de komst van tienduizenden gastarbeiders. De economie én de lonen groeiden als nooit tevoren.


Terug naar kantoor? Dan komt die ene vraag…


8 sep 2021

Bijna zijn we terug naar normaal. Eind deze maand verdwijnen, als alles goed gaat, de laatste maatregelen tegen corona. Ook het advies om zoveel mogelijk thuis te werken vervalt dan. Maar er is alweer een nieuw coronaprobleem: zijn ongevaccineerde werknemers welkom op de werkvloer? Werkgevers en vakbonden staan lijnrecht tegenover elkaar in de discussie. Het is een kwestie van tijd tot we bij Pay2day ook de vraag krijgen: Is de kandidaat gevaccineerd?


Iedereen verdient een kans om mee te doen


11 aug 2021

Het verhaal is inmiddels bekend: het aantal vacatures neemt maand na maand toe en geschikte kandidaten zijn even zeldzaam als een betaalbare koopwoning. Komende jaren zal iedereen mee moeten doen op de arbeidsmarkt. Dat is nodig voor de economie. En mensen die in deze tijd langs de kant staan verdienen een kans om aan te sluiten.


Volgt na de lockdown een personeelstekort?


4 jun 2021

We komen nu toch onverwacht snel uit de lockdown. Dalende cijfers uit de wereld van de zorg; stijgende cijfers op de arbeidsmarkt. Toch is vooruitkijken moeilijk. En waar zijn de vakmensen voor de vacatures?


Menu