Leesvoer en luistergenot

16 augustus 2016

Laat ik maar direct met de deur in huis vallen: ik ben waardeloos in het plannen van een vakantie. En dan bedoel ik niet het boeken van een vlucht en het zoeken naar een authentiek huisje in Italië of een natuurcamping in Zuid-Frankrijk. Dat doe ik graag. Maar ik vergéét vrije dagen in te plannen. Ja, echt.

Verklaar me voor gek, maar het gebeurt telkens weer. Ik had weken geleden al met mijn billen op het strand in een zonovergoten land kunnen liggen, maar ik ga net als de rest van Nederland in het hoogseizoen. Handig is anders. ,,Jij kunt als zzp’er toch zelf bepalen wanneer je op vakantie gaat? Dan kun je ook in het laagseizoen,’’ hoor ik mijn moeder zeggen. Ze heeft volkomen gelijk. Misschien dat het volgend jaar wel lukt.

Maar als ik eenmaal een vakantieweek of drie heb genoteerd in mijn agenda en weet waar de reis naartoe gaat, dan verander ik in een uiterst geordend type. Ik maak óveral lijstjes van. Een nog-te-kopen-lijstje, een echt-niet-vergeten-lijstje en bovenal een dit-moet-ik-nog-lezen-en-luisteren-lijstje. Aan die laatste besteed ik een hoop tijd. Of nou ja, eigenlijk creëert dat lijstje zichzelf gedurende het jaar.

Ik verzamel het hele jaar door boeken, podcasts en video’s. Het is de bedoeling dat ik daar dan ‘binnenkort’ aan begin, maar de ervaring leert dat ze stuk voor stuk op het vakantielijstje belanden. Ik spijker mijn kennis bij terwijl ik in een hangmat hang of met mijn voeten poedel in een zwembad. Niet verkeerd, dacht ik zo.

En aangezien ik niet de enige ben die in deze periode geniet van een paar vrije dagen, heb ik een selectie gemaakt van mijn dit-moet-ik-nog-lezen-en-luisteren-lijstje.

TEDxTalk: Jason Fried
Volgens Fried zijn we lang niet altijd productief op de werkvloer, waardoor we een hoop onnodige stress mee naar huis nemen. Hoe zorg je ervoor dat het wel lukt om je werk te doen op kantoor?

TEDxTalk: Amy Cuddy
Uit onderzoek blijkt dat jouw communicatie voor 55 procent uit lichaamstaal bestaat. En het is best handig als zakelijke afspraken goed verlopen. Wat is het effect van jouw lichaamshouding en uitstraling?

Podcast: Starting from Zero
De naam zegt het al: ondernemers worden geïnterviewd over het opzetten van een onderneming. En je kunt even vooruit: want deze podcast heeft 32 afleveringen.

Podcast: Sean Wes
Dit is een vierdelige serie over ondernemen. Hoe kun je jouw bedrijf naar een hoger niveau tillen?

Boek: Minder doen, meer bereiken
Voor degenen die zich afvragen wat ze aan het einde van de dag hebben bereikt met al die mailtjes, lange vergaderingen en telefoontjes. Hoe kun je meer bereiken door minder te doen?

Boek: So you think you can’t network?
Nee, ik kan niet zo goed op een natuurlijke manier netwerken. Het voelt altijd ongemakkelijk of nep. Hoe maak ik van netwerken iets vanzelfsprekends?

Tot slot nog één tip voordat ik de auto instap en naar Frankrijk rijd: installeer de app Pocket op je telefoon en computer. Als je een gave longread tegenkomt waarvoor je uiteraard op dat moment geen tijd hebt, zet-ie ‘m met één klik in je virtuele dit-moet-ik-nog-lezen-lijstje. Geloof me, het wordt je beste vriend.

Sjoske Cornelissen

Een kleine vijf maanden na het behalen van haar diploma Journalistiek besloot Sjoske Cornelissen voor zichzelf te beginnen. Wie niet waagt, die niet wint, was de gedachte. Met een heleboel dromen en een iets minder concreet plan stapte ze - onder de naam Sjoske Media - de freelance wereld in. Nu, zo’n anderhalf jaar later, schrijft ze voor verschillende websites, bedrijven en magazines. Voor Pay2day B.V. blogt Sjoske over de perikelen en successen van een zzp’er en houdt ze je op de hoogte van nieuwe manieren van werken.


Lees onze blog

Waar vind ik de mensen?


11 mei 2022

Het opvallendste bericht over de arbeidsmarkt kwam afgelopen weken toch wel van de Arbeidsinspectie die zei dat we beter geen nieuwe arbeidsmigranten binnen kunnen halen om het personeelstekort aan te pakken. Want dat lost het arbeidsprobleem een beetje op, maar zou tot nóg grotere problemen op de huizenmarkt en in het onderwijs leiden. Langer werken en onbenut arbeidspersoneel inzetten is beter, stelt de inspectie. 


Werk is de beste hulp aan vluchtelingen


14 mrt 2022

De vluchtelingenstroom uit Oekraïne is nog maar net op gang gekomen. Afgelopen weekeinde kwamen 3000 mensen ons land binnen. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn er nu 6200 mensen. Het aantal stijgt snel. Wat nu? Zorg dat deze groep zo snel mogelijk mag gaan werken, dat is voor iedereen goed.


2022, het jaar van de Grote Ontslaggolf  


25 jan 2022

Het is nog niet eens februari en veel goede voornemens zijn al vergeten. Maar niet bij iedereen. Een andere baan of functie staat al jaren hoog in de lijstjes met goede voornemens. En dat merken we; 2022 is voor Pay2day razend druk begonnen. Er zijn heel veel vacatures en bijna evenveel mensen die iets anders willen.


Leuke baan! Inclusief tiny house of e-scooter?


22 nov 2021

Hoe vind je de geschikte kandiaat, of überhaupt een kandidaat voor een vacature? Bedrijven tuimelen over elkaar heen met lokkertjes. Een bedrijf in Enschede geeft nieuwe medewerkers een fiets of een e-scooter inclusief een rijbewijs. Een varenkweker in Burgh-Haamstede biedt zelfs een huurhuis - een tiny house in badplaats Renesse - als je er komt werken (klein addertje: je gaat het huisje uiteindelijk zelf huren). De trend is duidelijk: veel ondernemers denken dat het niet lukt personeel te vinden zonder te strooien met genereuze secundaire arbeidsvoorwaarden.


Personeelstekort: We zijn terug in de jaren '60


19 okt 2021

U wist het niet, maar we zijn terug in de jaren ’60. Nederland heeft voor het eerst in ruim een halve eeuw weer meer vacatures dan werkzoekenden. Destijds leidde die schaarste op de arbeidsmarkt tot een ongekende loonspiraal en later tot de komst van tienduizenden gastarbeiders. De economie én de lonen groeiden als nooit tevoren.


Terug naar kantoor? Dan komt die ene vraag…


8 sep 2021

Bijna zijn we terug naar normaal. Eind deze maand verdwijnen, als alles goed gaat, de laatste maatregelen tegen corona. Ook het advies om zoveel mogelijk thuis te werken vervalt dan. Maar er is alweer een nieuw coronaprobleem: zijn ongevaccineerde werknemers welkom op de werkvloer? Werkgevers en vakbonden staan lijnrecht tegenover elkaar in de discussie. Het is een kwestie van tijd tot we bij Pay2day ook de vraag krijgen: Is de kandidaat gevaccineerd?


Menu