Lekker een uur extra geslapen? Jammer


29 oktober 2018

Genoten van het uurtje extra slapen? Ik begrijp dat wel. Het is buiten donker en koud; ideale omstandigheden om je nog eens om te draaien. Maar een beetje jammer is het wel. Want in dat extra uurtje kun je enorm productief zijn. Mijn interne wekker gaat altijd tussen 5 en 6 uur. Heerlijk. Het huis is dan nog stil en in die vroege ochtenduren kun je zoveel doen.

Momenteel gebruik ik de uren voor de zon opkomt onder andere om te wandelen. Een ideale voorbereiding voor een nieuwe hardlooptraining.

Het kost me niet veel moeite om op te staan. Bijna iedereen is vanochtend vanzelf vroeger wakker geworden, en – met dank aan de wintertijd – nog fit ook. De biologisch klok staat nog op zomertijd. Over een paar dagen is dat effect verdwenen. Deze dagen zijn dan ook perfect om vroeger op te staan dan je gewend bent. Probeer het eens een paar weken. Zet de wekker een uur eerder, drink een kop koffie en merk hoe productief je bent. Om half zes is er niemand die belt, appt of mailt. Wanneer kun je zo ongestoord werken?

De vroege ochtend is ideaal om de dingen te doen waar altijd iets tussenkomt. Sporten bijvoorbeeld. Een blog schrijven. Tóch die online cursus Italiaans beginnen.

En het sociale leven ’s avonds dan? Tja, vroeg uit de veren betekent ook dat je een uur eerder gaat slapen. Maar wat mis je eigenlijk om 23 uur? Als die talkshows echt boeien, dan lees je dat de volgende ochtend wel op de nieuwssites. En een uurtje minder op de bank hangen en Netflix kijken is misschien maar beter ook. In een extra uur in de ochtend krijg je zoveel meer gedaan dan in dat uur ’s avonds.

Nog een groot voordeel van vroeg opstaan. Het haasten is voorbij. Er is alle tijd om goed te ontbijten, de broodtrommels te maken en de vaatwasser uit te ruimen. Ook al sluit je aan in de file, je hebt de eerste productieve uurtjes al achter de rug.

Hoe vroeg dan? Sommige mensen staan echt om onchristelijke tijden op. Richard Branson van Virgin springt voor 5 uur uit zijn bed. Hij sport en leest het nieuws zodat hij helemaal fris en op de hoogte is als anderen nog op de snooze-knop drukken. Topman Tim Cook van Apple staat iedere dag om 3:45 uur (!) op. Hij gaat sporten en werkt zijn e-mail weg (de arme man krijgt er 700 tot 800 per dag). Misschien is dat extreem vroege opstaan wel een voorwaarde om een enorm groot bedrijf op te kunnen bouwen. In dat geval ben ik dik tevreden met de gezonde groei van Pay2day. 3:45 uur is ook voor mij veel te vroeg. Maar om uiterlijk om 5:30 uur naast je bed staan: ik kan het iedereen aanraden!

Rob Stelte

Rob Stelte is managing partner van Pay2day. Hij heeft zich gespecialiseerd in flexibele arbeid. ,,Het allerbelangrijkste van werk is dat je het met plezier doet. Ik zorg dat ik mijn doelgroep zo goed mogelijk kan informeren, want de markt verandert continu.''


Lees onze blog

8 sollicitatietips (vooral) voor werkgevers


19 mrt 2019

Hoe je als werkzoekende zo goed mogelijk naar voren komt in een sollicitatiegesprek is overal op internet te vinden. Maar hoe moet de andere kant van de tafel, de werkgever zich opstellen? In deze tijd is er een overvloed aan vacatures en grote kans dat de kandidaat nóg drie leuke sollicitaties heeft lopen. Hoe kun je in het sollicitatiegesprek die veelbelovende man of vrouw voor jouw bedrijf laten kiezen? Een paar tips (ook nuttig voor de sollicitant zelf, want als die werkgever hier niets mee doet, is het misschien niet zo’n leuke baas). Tijd om in de spiegel te kijken.


Zes tips om een burn-out te voorkomen


6 feb 2019

Het aantal burn-outs blijft toenemen, blijkt uit de Arbobalans 2018 van TNO. Wat kun je er zelf en als werkgever tegen doen? Een wondermiddel bestaat niet. Sterker, ondanks het ontelbare aantal stresscoaches en burn-outconsulenten weten we eigenlijk niet wat wel en niet werkt. Veel onderzoek naar burn-outs is gericht op de werknemer. Wat de rol en taak van de werkgever is, blijft onderbelicht. En dat is niet terecht. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis onderzocht een paar jaar geleden de oorzaken. In bijna de helft werd een scheve werk-privébalans genoemd. Maar ook: een te hoge werkdruk, te weinig erkenning en te weinig steun van de baas en de collega’s tellen mee.


Alle hens aan dek


14 jan 2019

Ik wens u veel personeel. Die beetje cynische opmerking verwijst naar de niet-werkgerelateerde sores die een groot personeelsbestand met zich meebrengt. Maar tegenwoordig is veel personeel voor steeds meer bedrijven een mooie droom. De economie van Nederland draait als een tierelier. Er is eigenlijk maar één remmende factor: het personeelstekort. Er is geen sector te vinden die niet groeit en bloeit. We merken het met Pay2day ook: meer opdrachtgevers, grotere orders. Niet voor niets zijn we begin deze maand verhuisd naar een ruimer kantoor.


‘Een open cultuur’ en andere vacature-blabla


20 nov 2018

Ben jij een teamspeler? Zonder negen-tot-vijf-mentaliteit? Trekt een open bedrijfscultuur je? En wil je een goed salaris? Stop toch met die nietszeggende blabla in vacatures, daar loopt die getalenteerde kandidaat die je zoekt echt niet warm voor. En toch wemelen vacatures nog steeds van die vage begrippen. Misschien levert het 300 sollicitatiebrieven op, maar wat heb je eraan als minimaal 95 procent mismatches zijn? Wie vaagheid zaait zal misverstanden oogsten.


Lekker een uur extra geslapen? Jammer


29 okt 2018

Genoten van het uurtje extra slapen? Ik begrijp dat wel. Het is buiten donker en koud; ideale omstandigheden om je nog eens om te draaien. Maar een beetje jammer is het wel. Want in dat extra uurtje kun je enorm productief zijn. Mijn interne wekker gaat altijd tussen 5 en 6 uur. Heerlijk. Het huis is dan nog stil en in die vroege ochtenduren kun je zoveel doen.


Zucht, de B komt weer in de maand…


11 okt 2018

Functioneringsgesprekken, jaargesprekken, beoordelingsgesprekken. Hoe je ze ook noemt: in november slaat heel het land weer aan het beoordelen. ,,Hoe doe jij dat Rob’’, vroeg een relatie me onlangs. ,,Eh, ik zou er meer mee bezig moeten zijn’’, antwoordde ik een beetje schuldbewust. 


Menu