Leuke baan! Inclusief tiny house of e-scooter?

22 november 2021

Hoe vind je de geschikte kandiaat, of überhaupt een kandidaat voor een vacature? Bedrijven tuimelen over elkaar heen met lokkertjes. Een bedrijf in Enschede geeft nieuwe medewerkers een fiets of een e-scooter inclusief een rijbewijs. Een varenkweker in Burgh-Haamstede biedt zelfs een huurhuis – een tiny house in badplaats Renesse – als je er komt werken (klein addertje: je gaat het huisje uiteindelijk zelf huren). De trend is duidelijk: veel ondernemers denken dat het niet lukt personeel te vinden zonder te strooien met genereuze secundaire arbeidsvoorwaarden.

Waarom smijten werkgevers met extraatjes? In mijn vorig blog had ik het er al over. We zijn terug in de jaren 60 met meer vacatures dan werklozen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek berichtte vorige week dat de scheefgroei nog erger is geworden. In het tweede kwartaal van dit jaar stonden er nog 106 vacatures open op 100 werklozen. In het derde kwartaal is dat inmiddels 126 openstaande vacatures, een record. Nog een cijfer: eind september turfden de cijferaars van het CBS 371.000 vacatures. De helft van alle openstaande plekken zijn in de handel, zakelijke dienstverlening en de zorg.

Tja, dan moet je wat extra je best doen om personeel te vinden. Maar een huis aanbieden of een e-scooter? Dat kan misschien mensen over de streep trekken – en zeker als je ver buiten de Randstad arbeidskrachten zoekt – maar het gevaar bestaat dat de nieuwe werknemer weer even vlug met de noorderzon vertrokken is. Want koos diegene nu voor die kekke scooter of voor de functie? 

Bij Pay2Day doen we het anders. We hebben geen scooters in de aanbieding. Een tiny house in Renesse is in de zomer natuurlijk fantastisch, maar wie in de winter weleens naar de Zeeuwse kust is geweest, weet hoe desolaat het kan zijn. Hoelang houdt de varenkweker zijn mensen dan vast? We denken dat het beter is om mensen te vinden die passen bij de functie en die vooral enthousiast zijn over de baan, en als er dan nog wat extraatjes zijn is dat natuurlijk mooi meegenomen. Hoe we dat doen? Bel maar.

Rob Stelte

Rob Stelte is managing partner van Pay2day. Hij heeft zich gespecialiseerd in flexibele arbeid. ,,Het allerbelangrijkste van werk is dat je het met plezier doet. Ik zorg dat ik mijn doelgroep zo goed mogelijk kan informeren, want de markt verandert continu.''


Lees onze blog

Pay2day is verhuisd


8 aug 2022

Pay2day is verhuisd. Waarheen? Naar Tiel. Waarom? Daar kom ik zo op. Even wat achtergrond. Ons bedrijf is geboren en getogen in Utrecht, maar begin deze zomer hebben we besloten een nieuw kantoor te zoeken buiten de stad. Dat ging moet ik eerlijk bekennen met pijn in het hart.


Waar vind ik de mensen?


11 mei 2022

Het opvallendste bericht over de arbeidsmarkt kwam afgelopen weken toch wel van de Arbeidsinspectie die zei dat we beter geen nieuwe arbeidsmigranten binnen kunnen halen om het personeelstekort aan te pakken. Want dat lost het arbeidsprobleem een beetje op, maar zou tot nóg grotere problemen op de huizenmarkt en in het onderwijs leiden. Langer werken en onbenut arbeidspersoneel inzetten is beter, stelt de inspectie. 


Werk is de beste hulp aan vluchtelingen


14 mrt 2022

De vluchtelingenstroom uit Oekraïne is nog maar net op gang gekomen. Afgelopen weekeinde kwamen 3000 mensen ons land binnen. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn er nu 6200 mensen. Het aantal stijgt snel. Wat nu? Zorg dat deze groep zo snel mogelijk mag gaan werken, dat is voor iedereen goed.


2022, het jaar van de Grote Ontslaggolf  


25 jan 2022

Het is nog niet eens februari en veel goede voornemens zijn al vergeten. Maar niet bij iedereen. Een andere baan of functie staat al jaren hoog in de lijstjes met goede voornemens. En dat merken we; 2022 is voor Pay2day razend druk begonnen. Er zijn heel veel vacatures en bijna evenveel mensen die iets anders willen.


Leuke baan! Inclusief tiny house of e-scooter?


22 nov 2021

Hoe vind je de geschikte kandiaat, of überhaupt een kandidaat voor een vacature? Bedrijven tuimelen over elkaar heen met lokkertjes. Een bedrijf in Enschede geeft nieuwe medewerkers een fiets of een e-scooter inclusief een rijbewijs. Een varenkweker in Burgh-Haamstede biedt zelfs een huurhuis - een tiny house in badplaats Renesse - als je er komt werken (klein addertje: je gaat het huisje uiteindelijk zelf huren). De trend is duidelijk: veel ondernemers denken dat het niet lukt personeel te vinden zonder te strooien met genereuze secundaire arbeidsvoorwaarden.


Personeelstekort: We zijn terug in de jaren '60


19 okt 2021

U wist het niet, maar we zijn terug in de jaren ’60. Nederland heeft voor het eerst in ruim een halve eeuw weer meer vacatures dan werkzoekenden. Destijds leidde die schaarste op de arbeidsmarkt tot een ongekende loonspiraal en later tot de komst van tienduizenden gastarbeiders. De economie én de lonen groeiden als nooit tevoren.


Menu