Muziek terwijl u werkt

5 oktober 2016

Ik ben zo’n type dat ongegeneerd gesprekken afluistert. En als dat onbewust gebeurt, gaap ik de personen in kwestie vaak ook nét iets te lang aan. Ja, gênant, inderdaad. Om zo’n fiasco te voorkomen plop ik meestal zo snel mogelijk doppen in mijn oren, inclusief een lekker muziekje. Fijne bijkomstigheid: ik raak niet afgeleid van onverwachtse gesprekken en tot mijn eigen verbazing vink ik binnen een half uur twee taken van mijn lijstje af. Handig, die muziek.

Het wel of niet draaien van muziek op de werkvloer is een persoonlijke keuze. De één zweert bij een stille werkomgeving, de ander concentreert zich veel beter als ie luistert naar de radio. Oké, tijd voor een bescheiden steekproef (dat heb ik altijd al eens willen doen).

Vraag 1. Ben je aan het werk? (Of misschien beter: is het de bedoeling dat je nu aan het werk bent?) Vraag 2. Luister je op dit moment naar muziek? Indien ‘ja’ geantwoord, ga naar vraag 3. Indien ‘nee’ geantwoord, dan niks. Vraag 3. Zorgt de muziek ervoor dat je je kunt concentreren?

Goed. Ter zake. Dit lullige testje is niet voor niks. Wetenschappers hebben namelijk onderzocht wanneer muziek daadwerkelijk bij kan dragen aan productiviteit en, misschien wel veel belangrijker, wanneer het zinvol is om dat favoriete album juist niet te luisteren. Hulde!

Een luide werkomgeving

Je voelt ‘m misschien al aankomen, maar een muzikaal deuntje in je oren is in dit geval geen slecht idee. Je hersenen moeten namelijk een heleboel moeite doen om al die verschillende geluiden te horen én samen te voegen tot een logisch geheel. Je begrijpt dat je die energie veel beter kunt gebruiken voor het afwerken van je to-do lijst. Die lekkere melodie in je horen legt als het ware een laagje over het onvoorspelbare lawaai heen. Geloof me, daar word je kalm van.

Repetitief werk

Moet je veel dezelfde taken uitvoeren? Muzikale begeleiding doet wonderen. Uit onderzoek blijkt dat je minder fouten maakt én sneller werkt. Bij het horen van goede muziek, komen dopamine en serotonine vrij. Die zorgen ervoor dat je blij bent en je beter kunt concentreren.

Leren

Wie veel informatie moet analyseren en onthouden is erbij gebaat om helemaal geen muziek te luisteren. Je hersenen vestigen deels de aandacht op de melodie, waardoor je minder goed leert.

En dan nog iets. Heb je een lijst met nog onbeluisterde nieuwe albums? Laat die even links liggen. Van nieuwe muziek raak je namelijk sneller afgeleid. Pure concentratie, dat willen we. Toch?

Sjoske Cornelissen

Een kleine vijf maanden na het behalen van haar diploma Journalistiek besloot Sjoske Cornelissen voor zichzelf te beginnen. Wie niet waagt, die niet wint, was de gedachte. Met een heleboel dromen en een iets minder concreet plan stapte ze - onder de naam Sjoske Media - de freelance wereld in. Nu, zo’n anderhalf jaar later, schrijft ze voor verschillende websites, bedrijven en magazines. Voor Pay2day B.V. blogt Sjoske over de perikelen en successen van een zzp’er en houdt ze je op de hoogte van nieuwe manieren van werken.


Lees onze blog

Pay2day is verhuisd


8 aug 2022

Pay2day is verhuisd. Waarheen? Naar Tiel. Waarom? Daar kom ik zo op. Even wat achtergrond. Ons bedrijf is geboren en getogen in Utrecht, maar begin deze zomer hebben we besloten een nieuw kantoor te zoeken buiten de stad. Dat ging moet ik eerlijk bekennen met pijn in het hart.


Waar vind ik de mensen?


11 mei 2022

Het opvallendste bericht over de arbeidsmarkt kwam afgelopen weken toch wel van de Arbeidsinspectie die zei dat we beter geen nieuwe arbeidsmigranten binnen kunnen halen om het personeelstekort aan te pakken. Want dat lost het arbeidsprobleem een beetje op, maar zou tot nóg grotere problemen op de huizenmarkt en in het onderwijs leiden. Langer werken en onbenut arbeidspersoneel inzetten is beter, stelt de inspectie. 


Werk is de beste hulp aan vluchtelingen


14 mrt 2022

De vluchtelingenstroom uit Oekraïne is nog maar net op gang gekomen. Afgelopen weekeinde kwamen 3000 mensen ons land binnen. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn er nu 6200 mensen. Het aantal stijgt snel. Wat nu? Zorg dat deze groep zo snel mogelijk mag gaan werken, dat is voor iedereen goed.


2022, het jaar van de Grote Ontslaggolf  


25 jan 2022

Het is nog niet eens februari en veel goede voornemens zijn al vergeten. Maar niet bij iedereen. Een andere baan of functie staat al jaren hoog in de lijstjes met goede voornemens. En dat merken we; 2022 is voor Pay2day razend druk begonnen. Er zijn heel veel vacatures en bijna evenveel mensen die iets anders willen.


Leuke baan! Inclusief tiny house of e-scooter?


22 nov 2021

Hoe vind je de geschikte kandiaat, of überhaupt een kandidaat voor een vacature? Bedrijven tuimelen over elkaar heen met lokkertjes. Een bedrijf in Enschede geeft nieuwe medewerkers een fiets of een e-scooter inclusief een rijbewijs. Een varenkweker in Burgh-Haamstede biedt zelfs een huurhuis - een tiny house in badplaats Renesse - als je er komt werken (klein addertje: je gaat het huisje uiteindelijk zelf huren). De trend is duidelijk: veel ondernemers denken dat het niet lukt personeel te vinden zonder te strooien met genereuze secundaire arbeidsvoorwaarden.


Personeelstekort: We zijn terug in de jaren '60


19 okt 2021

U wist het niet, maar we zijn terug in de jaren ’60. Nederland heeft voor het eerst in ruim een halve eeuw weer meer vacatures dan werkzoekenden. Destijds leidde die schaarste op de arbeidsmarkt tot een ongekende loonspiraal en later tot de komst van tienduizenden gastarbeiders. De economie én de lonen groeiden als nooit tevoren.


Menu