Muziek terwijl u werkt

5 oktober 2016

Ik ben zo’n type dat ongegeneerd gesprekken afluistert. En als dat onbewust gebeurt, gaap ik de personen in kwestie vaak ook nét iets te lang aan. Ja, gênant, inderdaad. Om zo’n fiasco te voorkomen plop ik meestal zo snel mogelijk doppen in mijn oren, inclusief een lekker muziekje. Fijne bijkomstigheid: ik raak niet afgeleid van onverwachtse gesprekken en tot mijn eigen verbazing vink ik binnen een half uur twee taken van mijn lijstje af. Handig, die muziek.

Het wel of niet draaien van muziek op de werkvloer is een persoonlijke keuze. De één zweert bij een stille werkomgeving, de ander concentreert zich veel beter als ie luistert naar de radio. Oké, tijd voor een bescheiden steekproef (dat heb ik altijd al eens willen doen).

Vraag 1. Ben je aan het werk? (Of misschien beter: is het de bedoeling dat je nu aan het werk bent?) Vraag 2. Luister je op dit moment naar muziek? Indien ‘ja’ geantwoord, ga naar vraag 3. Indien ‘nee’ geantwoord, dan niks. Vraag 3. Zorgt de muziek ervoor dat je je kunt concentreren?

Goed. Ter zake. Dit lullige testje is niet voor niks. Wetenschappers hebben namelijk onderzocht wanneer muziek daadwerkelijk bij kan dragen aan productiviteit en, misschien wel veel belangrijker, wanneer het zinvol is om dat favoriete album juist niet te luisteren. Hulde!

Een luide werkomgeving

Je voelt ‘m misschien al aankomen, maar een muzikaal deuntje in je oren is in dit geval geen slecht idee. Je hersenen moeten namelijk een heleboel moeite doen om al die verschillende geluiden te horen én samen te voegen tot een logisch geheel. Je begrijpt dat je die energie veel beter kunt gebruiken voor het afwerken van je to-do lijst. Die lekkere melodie in je horen legt als het ware een laagje over het onvoorspelbare lawaai heen. Geloof me, daar word je kalm van.

Repetitief werk

Moet je veel dezelfde taken uitvoeren? Muzikale begeleiding doet wonderen. Uit onderzoek blijkt dat je minder fouten maakt én sneller werkt. Bij het horen van goede muziek, komen dopamine en serotonine vrij. Die zorgen ervoor dat je blij bent en je beter kunt concentreren.

Leren

Wie veel informatie moet analyseren en onthouden is erbij gebaat om helemaal geen muziek te luisteren. Je hersenen vestigen deels de aandacht op de melodie, waardoor je minder goed leert.

En dan nog iets. Heb je een lijst met nog onbeluisterde nieuwe albums? Laat die even links liggen. Van nieuwe muziek raak je namelijk sneller afgeleid. Pure concentratie, dat willen we. Toch?

Sjoske Cornelissen

Een kleine vijf maanden na het behalen van haar diploma Journalistiek besloot Sjoske Cornelissen voor zichzelf te beginnen. Wie niet waagt, die niet wint, was de gedachte. Met een heleboel dromen en een iets minder concreet plan stapte ze - onder de naam Sjoske Media - de freelance wereld in. Nu, zo’n anderhalf jaar later, schrijft ze voor verschillende websites, bedrijven en magazines. Voor Pay2day B.V. blogt Sjoske over de perikelen en successen van een zzp’er en houdt ze je op de hoogte van nieuwe manieren van werken.


Lees onze blog

Volgt na de lockdown een personeelstekort?


4 jun 2021

We komen nu toch onverwacht snel uit de lockdown. Dalende cijfers uit de wereld van de zorg; stijgende cijfers op de arbeidsmarkt. Toch is vooruitkijken moeilijk. En waar zijn de vakmensen voor de vacatures?


Kiezen voor vernieuwing


12 mrt 2021

Op 18 maart weten we in grote lijnen wie ons land de komende jaren gaat besturen. Maar wat er met de arbeidsmarkt gaat gebeuren is totaal onbekend. Uit welk verkiezingsprogramma komt bijvoorbeeld de volgende zin? ,,Want het is niet eerlijk als je er als werknemer, gepensioneerde of middeninkomen jarenlang nauwelijks op vooruit bent gegaan, maar mensen aan de top van bedrijven ieder jaar een forse loonsverhoging krijgen. Of als de ene werknemer in een goudgerand vast contract zit terwijl een collega met een flexcontract geen bescherming of vangnet meer heeft.’’ 


Hulde aan de niet-thuiswerker


22 feb 2021

Gaan we weer open in maart? April? Of wordt het mei? Niemand die het weet. Media staan bol met verhalen over de problemen van langdurig thuiswerken. Maar waarom is er zo weinig aandacht voor mensen die niet thuis kúnnen werken? Dat is namelijk de grootste groep. Natuurlijk, de mensen in de zorg voorop. Maar wat te denken van chauffeurs, bouwvakkers, productiemedewerkers, schoonmakers, enzovoorts enzovoorts. Zij hebben niet de luxe dat ze thuis kunnen werken. 


Alex of Achmed, dat maakt niets uit


1 feb 2021

Het zal toch niet? Een tijd geleden werd een kandidaat ongezien afgewezen. Eerst begreep ik het niet. De nood van de klant was hoog en de kandidaat die we snel konden aandragen voor de job was meer dan gekwalificeerd. Bovendien ken ik hem als iemand die van aanpakken weet; hij is initiatiefrijk en punctueel. Was het dan misschien zijn achternaam? Voor alle duidelijkheid: hij heet geen Bartels of Jansen. Ik heb niet gevraagd of zijn afkomst de reden was voor de afwijzing. Misschien had ik dat wel moeten doen, want het vermoeden blijft.


Hoe laat is het? Solidariteit!


22 jan 2021

Het is een bekende slogan bij demonstraties: ‘Hoe laat is het? Solidariteit!’ Niet dat ik zo'n demonstrant ben, maar ik ben het er nu wel mee eens. Meer dan ooit hebben we solidariteit nodig. Met de avondklok vanaf 21 uur wordt de corona-crisis weer dieper. Voor je gevoel althans. Nog maar één bezoeker per dag en op tijd naar huis. De crisis wordt dieper en erger. En het licht aan het eind van de tunnel is weer verder weg. Alleen door elkaar te helpen gaan we het redden.


Aftellen naar een beter en vooral virusvrij jaar


28 dec 2020

Niet eerder hebben we met elkaar zo verlangd naar het nieuwe jaar. 2020 gaat de boeken in als een jaar om snel te vergeten. 2021 belooft zoveel beter te worden, al in de eerste week van het nieuwe jaar kan er begonnen worden met vaccineren. Dat wordt tegelijkertijd het begin van het einde van de recessie.  


Menu