NOG EVEN GENIETEN VAN MIJN VAR

27 oktober 2015

Zo leuk als het is om zzp’er te zijn, zo ingewikkeld is de administratie die daar in het begin bij komt kijken. Ik weet het nog goed. Het was dinsdag 18 november 2014, 16:20 uur. Met een glimlach van oor tot oor en een stapel papieren onder mijn arm liep ik het grote gebouw van de Kamer van Koophandel uit. Hoera! Ik had een eigen bedrijf. Maar wie bedrijfseigenaar wordt, krijgt daar gratis een berg aan verplichtingen bij.

De heerlijke roes waarin ik die eerste dag leefde, was gauw verdwenen toen ik besefte hoeveel ik moest regelen. Een goede boekhouder zoeken, een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) aanvragen, uitzoeken wat er überhaupt op een factuur moet staan en talloze overzichten maken in Excel.

Nu ik de boel een jaar later eindelijk onder de knie heb, doet staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën afstand van de VAR. De ‘modelovereenkomst’ doet (als het allemaal goed gaat) per 1 april 2016 zijn intrede. De VAR is voor de eerlijke zzp’er een prima systeem, maar de schijnzelfstandige heeft ‘m ook ontdekt. Die laatste werkt in de praktijk voor één opdrachtgever, maar kan met een VAR doen alsof ie hartstikke zelfstandig is. Logisch dus, dat Wiebes daar iets aan wil doen.

Het enige probleem: ik ben niet zo’n administratief en boekhoudkundig wonder. De aanvraag van een VAR zaaide een jaar geleden al een hoop paniek in huize Cornelissen, laat staan het bericht over de komst van de modelovereenkomst. Hoewel het regelen van de VAR uiteindelijk reuze meeviel (het papiertje inscannen duurde nog langer), was ik allang blij dat ik wist wat een VAR was en dat het me was gelukt om er eentje te bemachtigen.

Gelukkig is de paniek over de modelovereenkomst inmiddels ietwat gedaald. Het is de bedoeling dat ik straks naar iedere nieuwe opdrachtgever een overeenkomst stuur. Als het goed is heeft de Belastingdienst in april voor iedere sector een speciale overeenkomst opgesteld waarboven ik alleen nog de naam van de nieuwe opdrachtgever hoef in te vullen. Dat kan ik wel. Al ben ik stiekem wel blij dat ik in 2016 nog drie maanden extra kan genieten van mijn VAR.

Sjoske Cornelissen

(Sjoske Cornelissen)Lees onze blog

Pay2day is verhuisd


8 aug 2022

Pay2day is verhuisd. Waarheen? Naar Tiel. Waarom? Daar kom ik zo op. Even wat achtergrond. Ons bedrijf is geboren en getogen in Utrecht, maar begin deze zomer hebben we besloten een nieuw kantoor te zoeken buiten de stad. Dat ging moet ik eerlijk bekennen met pijn in het hart.


Waar vind ik de mensen?


11 mei 2022

Het opvallendste bericht over de arbeidsmarkt kwam afgelopen weken toch wel van de Arbeidsinspectie die zei dat we beter geen nieuwe arbeidsmigranten binnen kunnen halen om het personeelstekort aan te pakken. Want dat lost het arbeidsprobleem een beetje op, maar zou tot nóg grotere problemen op de huizenmarkt en in het onderwijs leiden. Langer werken en onbenut arbeidspersoneel inzetten is beter, stelt de inspectie. 


Werk is de beste hulp aan vluchtelingen


14 mrt 2022

De vluchtelingenstroom uit Oekraïne is nog maar net op gang gekomen. Afgelopen weekeinde kwamen 3000 mensen ons land binnen. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn er nu 6200 mensen. Het aantal stijgt snel. Wat nu? Zorg dat deze groep zo snel mogelijk mag gaan werken, dat is voor iedereen goed.


2022, het jaar van de Grote Ontslaggolf  


25 jan 2022

Het is nog niet eens februari en veel goede voornemens zijn al vergeten. Maar niet bij iedereen. Een andere baan of functie staat al jaren hoog in de lijstjes met goede voornemens. En dat merken we; 2022 is voor Pay2day razend druk begonnen. Er zijn heel veel vacatures en bijna evenveel mensen die iets anders willen.


Leuke baan! Inclusief tiny house of e-scooter?


22 nov 2021

Hoe vind je de geschikte kandiaat, of überhaupt een kandidaat voor een vacature? Bedrijven tuimelen over elkaar heen met lokkertjes. Een bedrijf in Enschede geeft nieuwe medewerkers een fiets of een e-scooter inclusief een rijbewijs. Een varenkweker in Burgh-Haamstede biedt zelfs een huurhuis - een tiny house in badplaats Renesse - als je er komt werken (klein addertje: je gaat het huisje uiteindelijk zelf huren). De trend is duidelijk: veel ondernemers denken dat het niet lukt personeel te vinden zonder te strooien met genereuze secundaire arbeidsvoorwaarden.


Personeelstekort: We zijn terug in de jaren '60


19 okt 2021

U wist het niet, maar we zijn terug in de jaren ’60. Nederland heeft voor het eerst in ruim een halve eeuw weer meer vacatures dan werkzoekenden. Destijds leidde die schaarste op de arbeidsmarkt tot een ongekende loonspiraal en later tot de komst van tienduizenden gastarbeiders. De economie én de lonen groeiden als nooit tevoren.


Menu