NOG EVEN GENIETEN VAN MIJN VAR

27 oktober 2015

Zo leuk als het is om zzp’er te zijn, zo ingewikkeld is de administratie die daar in het begin bij komt kijken. Ik weet het nog goed. Het was dinsdag 18 november 2014, 16:20 uur. Met een glimlach van oor tot oor en een stapel papieren onder mijn arm liep ik het grote gebouw van de Kamer van Koophandel uit. Hoera! Ik had een eigen bedrijf. Maar wie bedrijfseigenaar wordt, krijgt daar gratis een berg aan verplichtingen bij.

De heerlijke roes waarin ik die eerste dag leefde, was gauw verdwenen toen ik besefte hoeveel ik moest regelen. Een goede boekhouder zoeken, een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) aanvragen, uitzoeken wat er überhaupt op een factuur moet staan en talloze overzichten maken in Excel.

Nu ik de boel een jaar later eindelijk onder de knie heb, doet staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën afstand van de VAR. De ‘modelovereenkomst’ doet (als het allemaal goed gaat) per 1 april 2016 zijn intrede. De VAR is voor de eerlijke zzp’er een prima systeem, maar de schijnzelfstandige heeft ‘m ook ontdekt. Die laatste werkt in de praktijk voor één opdrachtgever, maar kan met een VAR doen alsof ie hartstikke zelfstandig is. Logisch dus, dat Wiebes daar iets aan wil doen.

Het enige probleem: ik ben niet zo’n administratief en boekhoudkundig wonder. De aanvraag van een VAR zaaide een jaar geleden al een hoop paniek in huize Cornelissen, laat staan het bericht over de komst van de modelovereenkomst. Hoewel het regelen van de VAR uiteindelijk reuze meeviel (het papiertje inscannen duurde nog langer), was ik allang blij dat ik wist wat een VAR was en dat het me was gelukt om er eentje te bemachtigen.

Gelukkig is de paniek over de modelovereenkomst inmiddels ietwat gedaald. Het is de bedoeling dat ik straks naar iedere nieuwe opdrachtgever een overeenkomst stuur. Als het goed is heeft de Belastingdienst in april voor iedere sector een speciale overeenkomst opgesteld waarboven ik alleen nog de naam van de nieuwe opdrachtgever hoef in te vullen. Dat kan ik wel. Al ben ik stiekem wel blij dat ik in 2016 nog drie maanden extra kan genieten van mijn VAR.

Sjoske Cornelissen

(Sjoske Cornelissen)



Lees onze blog

Volgt na de lockdown een personeelstekort?


4 jun 2021

We komen nu toch onverwacht snel uit de lockdown. Dalende cijfers uit de wereld van de zorg; stijgende cijfers op de arbeidsmarkt. Toch is vooruitkijken moeilijk. En waar zijn de vakmensen voor de vacatures?


Kiezen voor vernieuwing


12 mrt 2021

Op 18 maart weten we in grote lijnen wie ons land de komende jaren gaat besturen. Maar wat er met de arbeidsmarkt gaat gebeuren is totaal onbekend. Uit welk verkiezingsprogramma komt bijvoorbeeld de volgende zin? ,,Want het is niet eerlijk als je er als werknemer, gepensioneerde of middeninkomen jarenlang nauwelijks op vooruit bent gegaan, maar mensen aan de top van bedrijven ieder jaar een forse loonsverhoging krijgen. Of als de ene werknemer in een goudgerand vast contract zit terwijl een collega met een flexcontract geen bescherming of vangnet meer heeft.’’ 


Hulde aan de niet-thuiswerker


22 feb 2021

Gaan we weer open in maart? April? Of wordt het mei? Niemand die het weet. Media staan bol met verhalen over de problemen van langdurig thuiswerken. Maar waarom is er zo weinig aandacht voor mensen die niet thuis kúnnen werken? Dat is namelijk de grootste groep. Natuurlijk, de mensen in de zorg voorop. Maar wat te denken van chauffeurs, bouwvakkers, productiemedewerkers, schoonmakers, enzovoorts enzovoorts. Zij hebben niet de luxe dat ze thuis kunnen werken. 


Alex of Achmed, dat maakt niets uit


1 feb 2021

Het zal toch niet? Een tijd geleden werd een kandidaat ongezien afgewezen. Eerst begreep ik het niet. De nood van de klant was hoog en de kandidaat die we snel konden aandragen voor de job was meer dan gekwalificeerd. Bovendien ken ik hem als iemand die van aanpakken weet; hij is initiatiefrijk en punctueel. Was het dan misschien zijn achternaam? Voor alle duidelijkheid: hij heet geen Bartels of Jansen. Ik heb niet gevraagd of zijn afkomst de reden was voor de afwijzing. Misschien had ik dat wel moeten doen, want het vermoeden blijft.


Hoe laat is het? Solidariteit!


22 jan 2021

Het is een bekende slogan bij demonstraties: ‘Hoe laat is het? Solidariteit!’ Niet dat ik zo'n demonstrant ben, maar ik ben het er nu wel mee eens. Meer dan ooit hebben we solidariteit nodig. Met de avondklok vanaf 21 uur wordt de corona-crisis weer dieper. Voor je gevoel althans. Nog maar één bezoeker per dag en op tijd naar huis. De crisis wordt dieper en erger. En het licht aan het eind van de tunnel is weer verder weg. Alleen door elkaar te helpen gaan we het redden.


Aftellen naar een beter en vooral virusvrij jaar


28 dec 2020

Niet eerder hebben we met elkaar zo verlangd naar het nieuwe jaar. 2020 gaat de boeken in als een jaar om snel te vergeten. 2021 belooft zoveel beter te worden, al in de eerste week van het nieuwe jaar kan er begonnen worden met vaccineren. Dat wordt tegelijkertijd het begin van het einde van de recessie.  


Menu