‘Een open cultuur’ en andere vacature-blabla

20 november 2018

Ben jij een teamspeler? Zonder negen-tot-vijf-mentaliteit? Trekt een open bedrijfscultuur je? En wil je een goed salaris? Stop toch met die nietszeggende blabla in vacatures, daar loopt die getalenteerde kandidaat die je zoekt echt niet warm voor.

En toch wemelen vacatures nog steeds van die vage begrippen. Misschien levert het 300 sollicitatiebrieven op, maar wat heb je eraan als minimaal 95 procent mismatches zijn? Wie vaagheid zaait zal misverstanden oogsten.

Want met die vage begrippen weten de geïnteresseerden eigenlijk niet goed waarop ze solliciteren. Ook de werkgever zit daar vervolgens mee. Het is een heidense klus om de meest geschikte kandidaten te selecteren. En dan blijkt bij het eerste gesprek dat de sollicitanten bij wijze van spreken gillend weglopen omdat de realiteit heel anders is dan ze zich hadden voorgesteld.

De getalenteerde kandidaat besteedt zijn tijd niet langer aan solliciteren op een vage functieomschrijving. Waarom zou ie?

Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt is het zaak om vooral duidelijkheid te bieden. Dat zorgt ervoor dat je de juiste kandidaten vindt én ze prikkelt om te solliciteren.

Hoe duidelijk? Vertel gewoon hoe het is. Want wat is ‘een goed salaris’? En kom op: waar vind je nog een bedrijf zónder open bedrijfscultuur. Misschien in de ondernemingen waar stipt van negen tot vijf wordt gewerkt?

Grote bedrijven als Shell en bol.com weten al langer dat het zinloos is om bedolven te worden onder sollicitatiebrieven van mensen die niet bij het bedrijf passen. Online bieden zij testen zodat geïnteresseerden kunnen inschatten of zij in het profiel passen. Shell bijvoorbeeld is vanzelfsprekend een bedrijf met veel regels en veiligheidsprotocollen. Mr. Sloddervos merkt bij de test dat hij beter elders emplooi kan zoeken.

Ook bedrijven zonder de HR-power van de grote jongens kunnen meedoen aan het nieuwe solliciteren. Websites als Spielberg springen in op de trend dat duidelijkheid voorop staat. De vacatures bij Spielberg zijn gescreend door het bedrijf zelf. Je ziet meteen de hoogte van het salaris, werkuren, dagelijkse werkzaamheden, groeipad en zelfs een inkijkje in de agenda van een directe collega. De foto’s zijn echt, niets is in scène gezet. Wie dan solliciteert weet exact wat hij kan verwachten. Ook flinke ondernemingen als KPN en TNT zijn te vinden op Spielberg.

Duidelijkheid en openheid. Zo vind je in deze overspannen arbeidsmarkt die – zeldzame – perfecte nieuwe medewerker, of die ideale baan. Probeer het maar eens.

Rob Stelte

Rob Stelte is managing partner van Pay2day. Hij heeft zich gespecialiseerd in flexibele arbeid. ,,Het allerbelangrijkste van werk is dat je het met plezier doet. Ik zorg dat ik mijn doelgroep zo goed mogelijk kan informeren, want de markt verandert continu.''


Lees onze blog

8 sollicitatietips (vooral) voor werkgevers


19 mrt 2019

Hoe je als werkzoekende zo goed mogelijk naar voren komt in een sollicitatiegesprek is overal op internet te vinden. Maar hoe moet de andere kant van de tafel, de werkgever zich opstellen? In deze tijd is er een overvloed aan vacatures en grote kans dat de kandidaat nóg drie leuke sollicitaties heeft lopen. Hoe kun je in het sollicitatiegesprek die veelbelovende man of vrouw voor jouw bedrijf laten kiezen? Een paar tips (ook nuttig voor de sollicitant zelf, want als die werkgever hier niets mee doet, is het misschien niet zo’n leuke baas). Tijd om in de spiegel te kijken.


Zes tips om een burn-out te voorkomen


6 feb 2019

Het aantal burn-outs blijft toenemen, blijkt uit de Arbobalans 2018 van TNO. Wat kun je er zelf en als werkgever tegen doen? Een wondermiddel bestaat niet. Sterker, ondanks het ontelbare aantal stresscoaches en burn-outconsulenten weten we eigenlijk niet wat wel en niet werkt. Veel onderzoek naar burn-outs is gericht op de werknemer. Wat de rol en taak van de werkgever is, blijft onderbelicht. En dat is niet terecht. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis onderzocht een paar jaar geleden de oorzaken. In bijna de helft werd een scheve werk-privébalans genoemd. Maar ook: een te hoge werkdruk, te weinig erkenning en te weinig steun van de baas en de collega’s tellen mee.


Alle hens aan dek


14 jan 2019

Ik wens u veel personeel. Die beetje cynische opmerking verwijst naar de niet-werkgerelateerde sores die een groot personeelsbestand met zich meebrengt. Maar tegenwoordig is veel personeel voor steeds meer bedrijven een mooie droom. De economie van Nederland draait als een tierelier. Er is eigenlijk maar één remmende factor: het personeelstekort. Er is geen sector te vinden die niet groeit en bloeit. We merken het met Pay2day ook: meer opdrachtgevers, grotere orders. Niet voor niets zijn we begin deze maand verhuisd naar een ruimer kantoor.


‘Een open cultuur’ en andere vacature-blabla


20 nov 2018

Ben jij een teamspeler? Zonder negen-tot-vijf-mentaliteit? Trekt een open bedrijfscultuur je? En wil je een goed salaris? Stop toch met die nietszeggende blabla in vacatures, daar loopt die getalenteerde kandidaat die je zoekt echt niet warm voor. En toch wemelen vacatures nog steeds van die vage begrippen. Misschien levert het 300 sollicitatiebrieven op, maar wat heb je eraan als minimaal 95 procent mismatches zijn? Wie vaagheid zaait zal misverstanden oogsten.


Lekker een uur extra geslapen? Jammer


29 okt 2018

Genoten van het uurtje extra slapen? Ik begrijp dat wel. Het is buiten donker en koud; ideale omstandigheden om je nog eens om te draaien. Maar een beetje jammer is het wel. Want in dat extra uurtje kun je enorm productief zijn. Mijn interne wekker gaat altijd tussen 5 en 6 uur. Heerlijk. Het huis is dan nog stil en in die vroege ochtenduren kun je zoveel doen.


Zucht, de B komt weer in de maand…


11 okt 2018

Functioneringsgesprekken, jaargesprekken, beoordelingsgesprekken. Hoe je ze ook noemt: in november slaat heel het land weer aan het beoordelen. ,,Hoe doe jij dat Rob’’, vroeg een relatie me onlangs. ,,Eh, ik zou er meer mee bezig moeten zijn’’, antwoordde ik een beetje schuldbewust. 


Menu