Oproepkracht wordt door Wab vaste kracht


2 september 2019

Kun je morgen werken? Tienduizenden oproepkrachten krijgen zo’n telefoontje als het morgen toch nog terrasweer wordt. Door de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans, kortweg de Wab, wordt vanaf volgend jaar de inzet van oproepkrachten anders. Er komen meer en strengere regels.

Bijvoorbeeld: Als de oproep niet minstens 4 dagen van tevoren is gedaan dan mag de oproepkracht die naast zich neerleggen. De werkdag telt niet mee bij de 4 dagen termijn, dus als je op vrijdag iemand nodig hebt dan moet je dat op maandag laten weten. In de cao kan de termijn van 4 dagen worden verkort tot 24 uur. Nog een regel: een oproep moet altijd voor een werkduur van minimaal 3 uur zijn.

Wat in de praktijk vaak voorkomt zijn oproepen die op het nippertje veranderd worden (toch regen voorspeld). Als de wijziging korter dan 4 dagen van tevoren wordt gedaan, heeft de oproepkracht recht op loonbetaling over de uren van de oorspronkelijk oproep. Ook als het aantal uren wijzigt, kan de oproepkracht zich beroepen op de oorspronkelijke afspraak.

ABN AMRO denkt dat de nieuwe regels kostenverhogend werken. In de horeca wordt het biertje zelfs duurder door de Wab, stellen de economen van de bank.

De oproepkracht krijgt nog een extra zekerheid. In de 13e maand dat hij werkt op afroepbasis moet de werkgever een aanbod doen voor een vast aantal uren, gebaseerd op het gemiddelde van het afgelopen jaar. Als de werkgever dat nalaat, kan de oproepkracht er met terugwerkende kracht zelf een beroep op doen.

Dat aanbod kan de oproepkracht overigens weigeren en gewoon lekker op afroepbasis blijven werken. In dat geval moet na 12 maanden weer een aanbod voor een vast aantal uren worden gedaan.

Door de Wab weten oproepkrachten iets beter waar ze aan toe zijn en hebben ze iets meer financiële zekerheid. Werkgevers moeten vooral veel meer plannen. Wil je weten hoe de Wab voor jou of jouw bedrijf uitpakt? Ben je eigenlijk wel oproepkracht? Zijn de flexwerkers in het bedrijf oproepkrachten? Neem contact op met Pay2day en we vertellen hoe we je kunnen helpen bij het opvangen van de veranderingen door de Wab.

Rob Stelte

Rob Stelte is managing partner van Pay2day. Hij heeft zich gespecialiseerd in flexibele arbeid. ,,Het allerbelangrijkste van werk is dat je het met plezier doet. Ik zorg dat ik mijn doelgroep zo goed mogelijk kan informeren, want de markt verandert continu.''


Lees onze blog

Tijdelijke contract mag langer duren, maar niet voor niets


26 sep 2019

Geen bedrijf kan nog zonder flexwerkers, maar werken zonder vast personeel kan evenmin. Met de Wet Arbeidsmarkt in Balans (Wab) probeert de overheid tijdelijk personeel meer zekerheden te geven en tegelijkertijd ontslag eenvoudiger te maken. Zowel vast als tijdelijk personeel levert een beetje in; en de verhoudingen komen - de wet zegt het al - meer in balans. Een belangrijke wijziging in de Wab is de ketenregeling waarin wordt bepaald waneer een tijdelijk contract een vast dienstverband wordt. 


De Wab maakt ontslag eenvoudiger


6 sep 2019

Een baan voor het leven bestaat bijna niet meer, maar de ontslagregels dateren nog wel uit de tijd dat je rustig doorwerkte tot je na 40 jaar trouwe dienst een gouden horloge kreeg. Werknemers worden tegenwoordig beoordeeld op hun employability. Ze worden geacht flexibel te zijn. In de Wet Arbeidsmarkt in Balans wordt geprobeerd om flexwerkers iets meer vastigheid te geven, maar tegelijkertijd worden de ontslagregels versoepeld.


Oproepkracht wordt door Wab vaste kracht


2 sep 2019

Kun je morgen werken? Tienduizenden oproepkrachten krijgen zo’n telefoontje als het morgen toch nog terrasweer wordt. Door de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans, kortweg de Wab, wordt vanaf volgend jaar de inzet van oproepkrachten anders. Er komen meer en strengere regels.


Groeten uit... het kantoor


1 aug 2019

Hoeveel afwezigheidsmailtjes krijgt u dezer dagen? Ik schat dat ongeveer de helft van mijn e-mails een automatisch antwoord opleveren waarin keurig de datum staat vermeld wanneer de vakantievierder terug is. Op social media zie ik relaties wandelen door berglandschappen, zwemmen in azuurblauwe wateren, dineren in exotische oorden of cultuur opsnuiven in bruisende steden. Middenin de vakantieperiode na het zoveelste vergeefse telefoontje (Hahaha Rob, je raadt nóóit waar ik ben!) vraag ik me af of het wel zinnig is om heel de zomer open te blijven.


De ene arbeidswet na de andere, wat is er aan de hand?


1 jul 2019

De inkt van de ene arbeidswet is nog niet droog of een volgend akkoord, regeling, maatregel of voorstel staat alweer klaar. En de meest ingrijpende komen er nog aan. Ik som de veranderingen van de afgelopen weken even op. De Wet Arbeidsmarkt in Balans - afgekort de Wab - waar ik de vorige keer over schreef, is door de Eerste Kamer aangenomen. Na negen (!) jaar soebatten is er een pensioenakkoord. Er komt een minimumtarief van 16 euro per uur voor zzp’ers. Onze premier dreigt met maatregelen als er geen wezenlijke loonsverhogingen komen in het bedrijfsleven. 


De Wab en wat er verandert


6 jun 2019

De Wab is erdoor. De wat? De Wet Arbeidsmarkt in Balans is vorige week door de Eerste Kamer aangenomen. Met die wet probeert minister Koolmees van Sociale Zaken flexwerk te ontmoedigen. Vast werk wordt wat losser door de regels voor ontslag iets te versoepelen en flexwerk wordt wat vaster. Is dat nodig dan? Nee, natuurlijk niet. Flexwerk is een zegen voor bedrijven en werknemers die daar voor kiezen. Geloof me, op de huidige arbeidsmarkt is zo’n enorme vraag naar personeel dat flexwerk een bewuste keuze is.


Menu