Te oud om te werken? De duvel is oud!

26 november 2019

Ze zijn traag, star, vaak ziek en begrijpen de jongste ict-toepassingen niet. Vooroordelen over oudere werknemers zijn er genoeg. Daarom was ik vorige week zo enorm blij met het nieuws van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat steeds meer ouderen werken en blíjven werken.

,,In het derde kwartaal van 2019 waren er 9,0 miljoen personen met betaald werk, 106 duizend meer dan eind 2018. Ruim 60 procent van die groei komt voor rekening van 45- tot 75-jarigen. Vooral het aantal werkende 55-plussers neemt sterk toe’’, aldus het CBS.

Ik merk het in onze branche ook. 55-plussers, de zilveren generatie, zijn de nieuwe dertigers: gretig, nieuwsgierig, vol energie en ze bezitten een onbetaalbare dosis levenservaring. Sterker: in ons eigen bedrijf werken een aantal 55-plussers (de zogenoemde ouderen_ die van geen ophouden weten. We nemen ze zonder aarzelen in dienst als er een vacature is. Binnenkort wordt ons sales-team versterkt met, inderdaad een fitte 55-plusser. We hadden ons geen betere kandidate kunnen wensen.

De arbeidsdeelname van 55-plussers is een noodzakelijke en welkome verandering op de werkvloer. Nog maar tien tot vijftien jaar geleden was stoppen met werken op je 57e heel gewoon. Mannen en vrouwen in de bloei van hun leven kwamen – soms zeer tegen hun zin – thuis te zitten. Ze waren niet meer nodig. Natuurlijk waren er ook tal van mensen die de vut omarmden en met de camper Europa doorkruisten of zich zelfs toelegden op het lopen van marathons. Maar waren deze mensen te oud om te werken? Nee natuurlijk niet.

Die tijd is gelukkig voorbij. Lang actief blijven is goed voor de gezondheid en ook de bedrijven waar ouderen werken varen er wel bij.

Die hogere arbeidsdeelname van ouderen is natuurlijk het gevolg van het afschaffen van de prepensioenregelingen en het verschuiven van de AOW-leeftijd, maar dat is niet de enige oorzaak. Niet iedereen, maar veel mensen wíllen graag doorwerken. Dat blijkt wel uit de CBS-cijfers. Er zijn in Nederland nog 145.000 mensen tussen de 65 en 70 jaar aan de slag. In de leeftijdsgroep 70 to 75 jaar hebben nog 64.000 mensen een betaalde baan. En liefst 24.000 75-plussers staan nog ergens op de loonlijst. Dat zijn er drie keer meer dan 15 jaar geleden.

Het duurt nog even, maar ik blijf te zijner tijd ook graag meedoen.

Rob Stelte

Rob Stelte is managing partner van Pay2day. Hij heeft zich gespecialiseerd in flexibele arbeid. ,,Het allerbelangrijkste van werk is dat je het met plezier doet. Ik zorg dat ik mijn doelgroep zo goed mogelijk kan informeren, want de markt verandert continu.''


Lees onze blog

Studiekeuze? Luister naar je hart, dat klopt altijd


25 feb 2020

Volg je je hoofd of je hart als het gaat om opleiding en carrière? Het UWV bracht die vraag weer naar boven in een onderzoek naar kansen op de arbeidsmarkt. Voor 1 mei kiezen tienduizenden jongeren een vervolgopleiding. Kies je een studie waarmee later misschien geen droog brood valt te verdienen? Of ga je voor de opleiding die gouden bergen belooft?


Zzp'er wil vrijheid niet kwijt


4 feb 2020

De rook rond de aanbevelingen van de commissie Borstlap is opgetrokken. Hans Borstlap onderzocht met de Commissie Regulering van Werk de positie van de freelancers en zzp’ers in Nederland. Hij constateert een tweedeling: de mensen met een vaste baan met bijhorende zekerheden en de flexwerkers die noodgedwongen van tijdelijk contract naar tijdelijk contract hoppen. Die laatste groep zou minder verdienen, geen hypotheek krijgen bij het kopen van een huis, en geen arbeidsongeschiktheidsverzekering kunnen afsluiten. Is dat zo?


Even voorstellen: Ineke Harteman


14 jan 2020

Alles wat je aandacht geeft groeit. Dat geldt zeker in onze flexwerk- en uitzendbranche. Om al onze relaties de persoonlijke aandacht te geven die ze verdienen is vorige maand Ineke Harteman toegetreden tot ons Pay2day-team. Wat ze gaat doen, vertelt ze zelf in deze blog.


Kerstpakket, envelop, cadeaubon? Het maakt niet uit


12 dec 2019

Probeer het even te visualiseren: Marktleider Makro levert deze maand anderhalf miljoen kerstpakketten. Een berg met 1.500.000 dozen! En deze groothandel heeft dan nog ‘maar’ een derde van de markt in handen. Iets meer dan de helft van alle Nederlanders krijgt deze maand een kerstpakket. 


Te oud om te werken? De duvel is oud!


26 nov 2019

Ze zijn traag, star, vaak ziek en begrijpen de jongste ict-toepassingen niet. Vooroordelen over oudere werknemers zijn er genoeg. Daarom was ik vorige week zo enorm blij met het nieuws van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat steeds meer ouderen werken en blíjven werken.


Tijdelijke contract mag langer duren, maar niet voor niets


26 sep 2019

Geen bedrijf kan nog zonder flexwerkers, maar werken zonder vast personeel kan evenmin. Met de Wet Arbeidsmarkt in Balans (Wab) probeert de overheid tijdelijk personeel meer zekerheden te geven en tegelijkertijd ontslag eenvoudiger te maken. Zowel vast als tijdelijk personeel levert een beetje in; en de verhoudingen komen - de wet zegt het al - meer in balans. Een belangrijke wijziging in de Wab is de ketenregeling waarin wordt bepaald waneer een tijdelijk contract een vast dienstverband wordt. 


Menu