PROBEER DEZE BLOG IN ÉÉN KEER UIT TE LEZEN

20 april 2016

Je bent net wakker en maakt een lijstje in je hoofd van de dingen die je vandaag moet doen. Hartstikke productief, maar een douchebeurt en twee kopjes koffie later is er weinig over van het ik-ga-vandaag-heel-hard-werken-gevoel.

Hoewel een overzichtelijk lijstje voor mij in de meeste gevallen zorgt voor een productieve dag, is de concentratie doorslaggevend. En laat dat nou nét iets zijn wat je soms niet onder controle hebt. Je weet dat je afgeleid bent, maar het signaal naar je hersenen om daadwerkelijk aan de slag te gaan, laat het simpelweg afweten. Doe je niks aan.

Wetenschapper Cal Newport deed onderzoek naar ‘deep work’: supergeconcentreerd werken. En wat blijkt? Met werkdagen van 3-4 uur (het weekend niet meegerekend) heeft hij in één jaar tijd een boek en negen (!) wetenschappelijke artikelen geschreven. Zelfs in vijf jaar, misschien wel tien jaar tijd is dat voor mij te hoog gegrepen.

Het is de bedoeling dat je een werkdag zo minutieus mogelijk inplant en precies bijhoudt hoeveel ‘deep work’ je op een dag doet, aldus Newport. Dat moet lukken, maar om in opperste concentratie te kunnen werken is het vooral de kunst om niet afgeleid te worden. Zo is deze beste meneer niet te vinden op Facebook en Twitter (dat noemt ie trouwens ‘crack voor mediaverslaafden’, maar dat terzijde), mailt hij zo min mogelijk en heeft hij alleen een smartphone omdat het van mevrouw Newport moet. En daar ga ik de mist in.

Maar het hoeft gelukkig niet per se op de manier waarop Newport zijn to-do-lijstje heeft afgewerkt. Er zijn namelijk vier verschillende methodes.

1. Dit is er eentje voor de mensen met een naderende deadline, namelijk: totale afzondering. Wie nu denkt aan een hutje op de hei zonder internet zit helemaal goed. Niemand die jou daar af kan leiden.

2. Deze manier past iets beter bij de meesten van ons, gok ik. Het is de bedoeling dat je periodes van diep werk inroostert. Dan hoef je dus niet elke dag totaal afgezonderd van de buitenwereld je ding te doen.

3. Voor deze methode heb je eigenlijk alleen een kalender nodig. Het doet me denken aan vroeger, toen ik het nut niet zag van mijn bord leeg eten. De keren dat ik het wél deed, mocht ik een kruisje zetten. Aan het einde van de rit kreeg ik dan een klein cadeautje. De beloning is nu alleen dat je een ritme hebt gevonden en daar (hopelijk) nooit meer vanaf wilt wijken.

4. Deze laatste manier van diep werken draait om balans. Je doet eerst iets leuks in je vrije tijd, zodat je daarna twintig minuten tot een uur supergeconcentreerd kunt werken. Het lijkt misschien de makkelijkste methode, maar volgens Newport vergt het veel training.

Eigenlijk geldt voor alle manieren dat je soms lui moet zijn en dat je niet continu moet zoeken naar afleiding. Dus niet direct naar je telefoon grijpen als je even moet wachten, maar durf je te vervelen.

Sjoske Cornelissen

(Sjoske Cornelissen)Lees onze blog

Volgt na de lockdown een personeelstekort?


4 jun 2021

We komen nu toch onverwacht snel uit de lockdown. Dalende cijfers uit de wereld van de zorg; stijgende cijfers op de arbeidsmarkt. Toch is vooruitkijken moeilijk. En waar zijn de vakmensen voor de vacatures?


Kiezen voor vernieuwing


12 mrt 2021

Op 18 maart weten we in grote lijnen wie ons land de komende jaren gaat besturen. Maar wat er met de arbeidsmarkt gaat gebeuren is totaal onbekend. Uit welk verkiezingsprogramma komt bijvoorbeeld de volgende zin? ,,Want het is niet eerlijk als je er als werknemer, gepensioneerde of middeninkomen jarenlang nauwelijks op vooruit bent gegaan, maar mensen aan de top van bedrijven ieder jaar een forse loonsverhoging krijgen. Of als de ene werknemer in een goudgerand vast contract zit terwijl een collega met een flexcontract geen bescherming of vangnet meer heeft.’’ 


Hulde aan de niet-thuiswerker


22 feb 2021

Gaan we weer open in maart? April? Of wordt het mei? Niemand die het weet. Media staan bol met verhalen over de problemen van langdurig thuiswerken. Maar waarom is er zo weinig aandacht voor mensen die niet thuis kúnnen werken? Dat is namelijk de grootste groep. Natuurlijk, de mensen in de zorg voorop. Maar wat te denken van chauffeurs, bouwvakkers, productiemedewerkers, schoonmakers, enzovoorts enzovoorts. Zij hebben niet de luxe dat ze thuis kunnen werken. 


Alex of Achmed, dat maakt niets uit


1 feb 2021

Het zal toch niet? Een tijd geleden werd een kandidaat ongezien afgewezen. Eerst begreep ik het niet. De nood van de klant was hoog en de kandidaat die we snel konden aandragen voor de job was meer dan gekwalificeerd. Bovendien ken ik hem als iemand die van aanpakken weet; hij is initiatiefrijk en punctueel. Was het dan misschien zijn achternaam? Voor alle duidelijkheid: hij heet geen Bartels of Jansen. Ik heb niet gevraagd of zijn afkomst de reden was voor de afwijzing. Misschien had ik dat wel moeten doen, want het vermoeden blijft.


Hoe laat is het? Solidariteit!


22 jan 2021

Het is een bekende slogan bij demonstraties: ‘Hoe laat is het? Solidariteit!’ Niet dat ik zo'n demonstrant ben, maar ik ben het er nu wel mee eens. Meer dan ooit hebben we solidariteit nodig. Met de avondklok vanaf 21 uur wordt de corona-crisis weer dieper. Voor je gevoel althans. Nog maar één bezoeker per dag en op tijd naar huis. De crisis wordt dieper en erger. En het licht aan het eind van de tunnel is weer verder weg. Alleen door elkaar te helpen gaan we het redden.


Aftellen naar een beter en vooral virusvrij jaar


28 dec 2020

Niet eerder hebben we met elkaar zo verlangd naar het nieuwe jaar. 2020 gaat de boeken in als een jaar om snel te vergeten. 2021 belooft zoveel beter te worden, al in de eerste week van het nieuwe jaar kan er begonnen worden met vaccineren. Dat wordt tegelijkertijd het begin van het einde van de recessie.  


Menu