PROBEER DEZE BLOG IN ÉÉN KEER UIT TE LEZEN

20 april 2016

Je bent net wakker en maakt een lijstje in je hoofd van de dingen die je vandaag moet doen. Hartstikke productief, maar een douchebeurt en twee kopjes koffie later is er weinig over van het ik-ga-vandaag-heel-hard-werken-gevoel.

Hoewel een overzichtelijk lijstje voor mij in de meeste gevallen zorgt voor een productieve dag, is de concentratie doorslaggevend. En laat dat nou nét iets zijn wat je soms niet onder controle hebt. Je weet dat je afgeleid bent, maar het signaal naar je hersenen om daadwerkelijk aan de slag te gaan, laat het simpelweg afweten. Doe je niks aan.

Wetenschapper Cal Newport deed onderzoek naar ‘deep work’: supergeconcentreerd werken. En wat blijkt? Met werkdagen van 3-4 uur (het weekend niet meegerekend) heeft hij in één jaar tijd een boek en negen (!) wetenschappelijke artikelen geschreven. Zelfs in vijf jaar, misschien wel tien jaar tijd is dat voor mij te hoog gegrepen.

Het is de bedoeling dat je een werkdag zo minutieus mogelijk inplant en precies bijhoudt hoeveel ‘deep work’ je op een dag doet, aldus Newport. Dat moet lukken, maar om in opperste concentratie te kunnen werken is het vooral de kunst om niet afgeleid te worden. Zo is deze beste meneer niet te vinden op Facebook en Twitter (dat noemt ie trouwens ‘crack voor mediaverslaafden’, maar dat terzijde), mailt hij zo min mogelijk en heeft hij alleen een smartphone omdat het van mevrouw Newport moet. En daar ga ik de mist in.

Maar het hoeft gelukkig niet per se op de manier waarop Newport zijn to-do-lijstje heeft afgewerkt. Er zijn namelijk vier verschillende methodes.

1. Dit is er eentje voor de mensen met een naderende deadline, namelijk: totale afzondering. Wie nu denkt aan een hutje op de hei zonder internet zit helemaal goed. Niemand die jou daar af kan leiden.

2. Deze manier past iets beter bij de meesten van ons, gok ik. Het is de bedoeling dat je periodes van diep werk inroostert. Dan hoef je dus niet elke dag totaal afgezonderd van de buitenwereld je ding te doen.

3. Voor deze methode heb je eigenlijk alleen een kalender nodig. Het doet me denken aan vroeger, toen ik het nut niet zag van mijn bord leeg eten. De keren dat ik het wél deed, mocht ik een kruisje zetten. Aan het einde van de rit kreeg ik dan een klein cadeautje. De beloning is nu alleen dat je een ritme hebt gevonden en daar (hopelijk) nooit meer vanaf wilt wijken.

4. Deze laatste manier van diep werken draait om balans. Je doet eerst iets leuks in je vrije tijd, zodat je daarna twintig minuten tot een uur supergeconcentreerd kunt werken. Het lijkt misschien de makkelijkste methode, maar volgens Newport vergt het veel training.

Eigenlijk geldt voor alle manieren dat je soms lui moet zijn en dat je niet continu moet zoeken naar afleiding. Dus niet direct naar je telefoon grijpen als je even moet wachten, maar durf je te vervelen.

Sjoske Cornelissen

(Sjoske Cornelissen)Lees onze blog

Pay2day is verhuisd


8 aug 2022

Pay2day is verhuisd. Waarheen? Naar Tiel. Waarom? Daar kom ik zo op. Even wat achtergrond. Ons bedrijf is geboren en getogen in Utrecht, maar begin deze zomer hebben we besloten een nieuw kantoor te zoeken buiten de stad. Dat ging moet ik eerlijk bekennen met pijn in het hart.


Waar vind ik de mensen?


11 mei 2022

Het opvallendste bericht over de arbeidsmarkt kwam afgelopen weken toch wel van de Arbeidsinspectie die zei dat we beter geen nieuwe arbeidsmigranten binnen kunnen halen om het personeelstekort aan te pakken. Want dat lost het arbeidsprobleem een beetje op, maar zou tot nóg grotere problemen op de huizenmarkt en in het onderwijs leiden. Langer werken en onbenut arbeidspersoneel inzetten is beter, stelt de inspectie. 


Werk is de beste hulp aan vluchtelingen


14 mrt 2022

De vluchtelingenstroom uit Oekraïne is nog maar net op gang gekomen. Afgelopen weekeinde kwamen 3000 mensen ons land binnen. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn er nu 6200 mensen. Het aantal stijgt snel. Wat nu? Zorg dat deze groep zo snel mogelijk mag gaan werken, dat is voor iedereen goed.


2022, het jaar van de Grote Ontslaggolf  


25 jan 2022

Het is nog niet eens februari en veel goede voornemens zijn al vergeten. Maar niet bij iedereen. Een andere baan of functie staat al jaren hoog in de lijstjes met goede voornemens. En dat merken we; 2022 is voor Pay2day razend druk begonnen. Er zijn heel veel vacatures en bijna evenveel mensen die iets anders willen.


Leuke baan! Inclusief tiny house of e-scooter?


22 nov 2021

Hoe vind je de geschikte kandiaat, of überhaupt een kandidaat voor een vacature? Bedrijven tuimelen over elkaar heen met lokkertjes. Een bedrijf in Enschede geeft nieuwe medewerkers een fiets of een e-scooter inclusief een rijbewijs. Een varenkweker in Burgh-Haamstede biedt zelfs een huurhuis - een tiny house in badplaats Renesse - als je er komt werken (klein addertje: je gaat het huisje uiteindelijk zelf huren). De trend is duidelijk: veel ondernemers denken dat het niet lukt personeel te vinden zonder te strooien met genereuze secundaire arbeidsvoorwaarden.


Personeelstekort: We zijn terug in de jaren '60


19 okt 2021

U wist het niet, maar we zijn terug in de jaren ’60. Nederland heeft voor het eerst in ruim een halve eeuw weer meer vacatures dan werkzoekenden. Destijds leidde die schaarste op de arbeidsmarkt tot een ongekende loonspiraal en later tot de komst van tienduizenden gastarbeiders. De economie én de lonen groeiden als nooit tevoren.


Menu