STOND JE TELEFOON UIT?!?

13 juni 2016

Herken je dat? Je checkt ’s ochtends in bed (na drie keer snoozen) je inkomende mails en reageert meteen, want dan is dat maar gedaan. Daarna kijk je of je iets gemist hebt op Facebook en like je de nieuwste foto’s op Instagram. Overdag en ’s avonds controleer je minimaal één keer per uur je mailbox en als je om negen uur ’s avonds een werkgerelateerd mailtje ontvangt, vind je het belangrijk om direct te antwoorden. De ochtendroutine herhaal je voordat je gaat slapen. Laat ik voor mezelf spreken: het lijkt wel of ik bang ben om iets te missen.

Mijn angst om niet up to date te zijn is gebaseerd op het gevoel dat ik altijd bereikbaar moet zijn. Ik heb de indruk dat van mij verwacht wordt dat ik overal snel op reageer. Er is tegenwoordig in elke uithoek een internetbron te vinden, dus daar lul je je ook niet meer onderuit. Als je dan een keer écht zonder internet zit en niet meteen reageert, staat men op het punt de politie te bellen.

Volgens de Nederlandse werkgeversvereniging AWVN leiden we met z’n allen aan technostress. De druk om altijd bereikbaar te zijn zorgt steeds vaker voor psychische en fysieke klachten. Hoewel ik nog geen last heb van dergelijke kwalen, ben ik de laatste tijd wel regelmatig internet-moe. Dan wil ik het liefst mijn telefoon uitzetten en op de vlucht slaan. Een typisch gevalletje Nu. Even. Niet. Alleen doe ik dat niet, want niemand doet het. En precies dáár zit het probleem.

Het liefst zou ik de altijd-maar-bereikbaar-mentaliteit willen veranderen naar een af-en-toe-onbereikbaar-mentaliteit, maar ik besef dat zo’n streven ietwat hoog gegrepen is. Maar ik ben ervan overtuigd dat je voor jezelf heel goed kunt bepalen wanneer je bereikbaar wilt zijn. Dan ben jij in ieder geval technostress-vrij.  Een paar tips:

1. Zet je telefoon af en toe uit. Kruip op de bank en doe even helemaal niets.

2. Verander de instellingen op je telefoon en computer.  Geen tientallen meldingen per uur, maar krijg informatie wanneer jij dat wilt.

3. Plan vaste mailmomenten in. Check bijvoorbeeld alleen aan het begin van de middag en het einde van de dag je mailbox. Als het echt urgent is, dan bellen mensen.

4. Maak afspraken met jezelf (en anderen). Bedenk op welke momenten je bereikbaar wilt zijn en wanneer niet.

Probeer het maar eens. En dan nu niet meteen weer je mailbox checken. Beloofd?

Sjoske Cornelissen

(Sjoske Cornelissen)Lees onze blog

Volgt na de lockdown een personeelstekort?


4 jun 2021

We komen nu toch onverwacht snel uit de lockdown. Dalende cijfers uit de wereld van de zorg; stijgende cijfers op de arbeidsmarkt. Toch is vooruitkijken moeilijk. En waar zijn de vakmensen voor de vacatures?


Kiezen voor vernieuwing


12 mrt 2021

Op 18 maart weten we in grote lijnen wie ons land de komende jaren gaat besturen. Maar wat er met de arbeidsmarkt gaat gebeuren is totaal onbekend. Uit welk verkiezingsprogramma komt bijvoorbeeld de volgende zin? ,,Want het is niet eerlijk als je er als werknemer, gepensioneerde of middeninkomen jarenlang nauwelijks op vooruit bent gegaan, maar mensen aan de top van bedrijven ieder jaar een forse loonsverhoging krijgen. Of als de ene werknemer in een goudgerand vast contract zit terwijl een collega met een flexcontract geen bescherming of vangnet meer heeft.’’ 


Hulde aan de niet-thuiswerker


22 feb 2021

Gaan we weer open in maart? April? Of wordt het mei? Niemand die het weet. Media staan bol met verhalen over de problemen van langdurig thuiswerken. Maar waarom is er zo weinig aandacht voor mensen die niet thuis kúnnen werken? Dat is namelijk de grootste groep. Natuurlijk, de mensen in de zorg voorop. Maar wat te denken van chauffeurs, bouwvakkers, productiemedewerkers, schoonmakers, enzovoorts enzovoorts. Zij hebben niet de luxe dat ze thuis kunnen werken. 


Alex of Achmed, dat maakt niets uit


1 feb 2021

Het zal toch niet? Een tijd geleden werd een kandidaat ongezien afgewezen. Eerst begreep ik het niet. De nood van de klant was hoog en de kandidaat die we snel konden aandragen voor de job was meer dan gekwalificeerd. Bovendien ken ik hem als iemand die van aanpakken weet; hij is initiatiefrijk en punctueel. Was het dan misschien zijn achternaam? Voor alle duidelijkheid: hij heet geen Bartels of Jansen. Ik heb niet gevraagd of zijn afkomst de reden was voor de afwijzing. Misschien had ik dat wel moeten doen, want het vermoeden blijft.


Hoe laat is het? Solidariteit!


22 jan 2021

Het is een bekende slogan bij demonstraties: ‘Hoe laat is het? Solidariteit!’ Niet dat ik zo'n demonstrant ben, maar ik ben het er nu wel mee eens. Meer dan ooit hebben we solidariteit nodig. Met de avondklok vanaf 21 uur wordt de corona-crisis weer dieper. Voor je gevoel althans. Nog maar één bezoeker per dag en op tijd naar huis. De crisis wordt dieper en erger. En het licht aan het eind van de tunnel is weer verder weg. Alleen door elkaar te helpen gaan we het redden.


Aftellen naar een beter en vooral virusvrij jaar


28 dec 2020

Niet eerder hebben we met elkaar zo verlangd naar het nieuwe jaar. 2020 gaat de boeken in als een jaar om snel te vergeten. 2021 belooft zoveel beter te worden, al in de eerste week van het nieuwe jaar kan er begonnen worden met vaccineren. Dat wordt tegelijkertijd het begin van het einde van de recessie.  


Menu