STOND JE TELEFOON UIT?!?

13 juni 2016

Herken je dat? Je checkt ’s ochtends in bed (na drie keer snoozen) je inkomende mails en reageert meteen, want dan is dat maar gedaan. Daarna kijk je of je iets gemist hebt op Facebook en like je de nieuwste foto’s op Instagram. Overdag en ’s avonds controleer je minimaal één keer per uur je mailbox en als je om negen uur ’s avonds een werkgerelateerd mailtje ontvangt, vind je het belangrijk om direct te antwoorden. De ochtendroutine herhaal je voordat je gaat slapen. Laat ik voor mezelf spreken: het lijkt wel of ik bang ben om iets te missen.

Mijn angst om niet up to date te zijn is gebaseerd op het gevoel dat ik altijd bereikbaar moet zijn. Ik heb de indruk dat van mij verwacht wordt dat ik overal snel op reageer. Er is tegenwoordig in elke uithoek een internetbron te vinden, dus daar lul je je ook niet meer onderuit. Als je dan een keer écht zonder internet zit en niet meteen reageert, staat men op het punt de politie te bellen.

Volgens de Nederlandse werkgeversvereniging AWVN leiden we met z’n allen aan technostress. De druk om altijd bereikbaar te zijn zorgt steeds vaker voor psychische en fysieke klachten. Hoewel ik nog geen last heb van dergelijke kwalen, ben ik de laatste tijd wel regelmatig internet-moe. Dan wil ik het liefst mijn telefoon uitzetten en op de vlucht slaan. Een typisch gevalletje Nu. Even. Niet. Alleen doe ik dat niet, want niemand doet het. En precies dáár zit het probleem.

Het liefst zou ik de altijd-maar-bereikbaar-mentaliteit willen veranderen naar een af-en-toe-onbereikbaar-mentaliteit, maar ik besef dat zo’n streven ietwat hoog gegrepen is. Maar ik ben ervan overtuigd dat je voor jezelf heel goed kunt bepalen wanneer je bereikbaar wilt zijn. Dan ben jij in ieder geval technostress-vrij.  Een paar tips:

1. Zet je telefoon af en toe uit. Kruip op de bank en doe even helemaal niets.

2. Verander de instellingen op je telefoon en computer.  Geen tientallen meldingen per uur, maar krijg informatie wanneer jij dat wilt.

3. Plan vaste mailmomenten in. Check bijvoorbeeld alleen aan het begin van de middag en het einde van de dag je mailbox. Als het echt urgent is, dan bellen mensen.

4. Maak afspraken met jezelf (en anderen). Bedenk op welke momenten je bereikbaar wilt zijn en wanneer niet.

Probeer het maar eens. En dan nu niet meteen weer je mailbox checken. Beloofd?

Sjoske Cornelissen

(Sjoske Cornelissen)Lees onze blog

Pay2day is verhuisd


8 aug 2022

Pay2day is verhuisd. Waarheen? Naar Tiel. Waarom? Daar kom ik zo op. Even wat achtergrond. Ons bedrijf is geboren en getogen in Utrecht, maar begin deze zomer hebben we besloten een nieuw kantoor te zoeken buiten de stad. Dat ging moet ik eerlijk bekennen met pijn in het hart.


Waar vind ik de mensen?


11 mei 2022

Het opvallendste bericht over de arbeidsmarkt kwam afgelopen weken toch wel van de Arbeidsinspectie die zei dat we beter geen nieuwe arbeidsmigranten binnen kunnen halen om het personeelstekort aan te pakken. Want dat lost het arbeidsprobleem een beetje op, maar zou tot nóg grotere problemen op de huizenmarkt en in het onderwijs leiden. Langer werken en onbenut arbeidspersoneel inzetten is beter, stelt de inspectie. 


Werk is de beste hulp aan vluchtelingen


14 mrt 2022

De vluchtelingenstroom uit Oekraïne is nog maar net op gang gekomen. Afgelopen weekeinde kwamen 3000 mensen ons land binnen. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn er nu 6200 mensen. Het aantal stijgt snel. Wat nu? Zorg dat deze groep zo snel mogelijk mag gaan werken, dat is voor iedereen goed.


2022, het jaar van de Grote Ontslaggolf  


25 jan 2022

Het is nog niet eens februari en veel goede voornemens zijn al vergeten. Maar niet bij iedereen. Een andere baan of functie staat al jaren hoog in de lijstjes met goede voornemens. En dat merken we; 2022 is voor Pay2day razend druk begonnen. Er zijn heel veel vacatures en bijna evenveel mensen die iets anders willen.


Leuke baan! Inclusief tiny house of e-scooter?


22 nov 2021

Hoe vind je de geschikte kandiaat, of überhaupt een kandidaat voor een vacature? Bedrijven tuimelen over elkaar heen met lokkertjes. Een bedrijf in Enschede geeft nieuwe medewerkers een fiets of een e-scooter inclusief een rijbewijs. Een varenkweker in Burgh-Haamstede biedt zelfs een huurhuis - een tiny house in badplaats Renesse - als je er komt werken (klein addertje: je gaat het huisje uiteindelijk zelf huren). De trend is duidelijk: veel ondernemers denken dat het niet lukt personeel te vinden zonder te strooien met genereuze secundaire arbeidsvoorwaarden.


Personeelstekort: We zijn terug in de jaren '60


19 okt 2021

U wist het niet, maar we zijn terug in de jaren ’60. Nederland heeft voor het eerst in ruim een halve eeuw weer meer vacatures dan werkzoekenden. Destijds leidde die schaarste op de arbeidsmarkt tot een ongekende loonspiraal en later tot de komst van tienduizenden gastarbeiders. De economie én de lonen groeiden als nooit tevoren.


Menu