Studiekeuze? Luister naar je hart, dat klopt altijd

25 februari 2020

Volg je je hoofd of je hart als het gaat om opleiding en carrière? Het UWV bracht die vraag weer naar boven in een onderzoek naar kansen op de arbeidsmarkt. Voor 1 mei kiezen tienduizenden jongeren een vervolgopleiding. Kies je een studie waarmee later misschien geen droog brood valt te verdienen? Of ga je voor de opleiding die gouden bergen belooft?

Een bekend tegeltjeswijsheid luidt: Luister naar je hart, dat klopt altijd. Met dat in gedachte ging het UWV gewapend met een camera de straat op met de vraag: ‘Welke opleiding volg jij het liefst? Muziek of econometrie?’ Een paar jongeren veranderen van mening zodra ze hoorden dat een econometrist na tien jaar drie keer meer verdient dan een musicus.

Moeten alle gitaarvirtuozen in de dop dan maar voor wiskunde en economie en dus het hoge salaris kiezen? Dat lijkt me niet. Wie alleen werkt voor het geld houdt dat niet lang vol. Een goed inkomen is fijn maar zonder plezier in het werk en zonder contact met gelijkgestemde collega’s, wordt werk een stressvolle opgave.

Maar het is wél handig om rekening te houden met de marktomstandigheden. Wie toch al graag het onderwijs ingaat kan volgens de analyse van het UWV overwegen om de lerarenopleiding natuur- en scheikunde, techniek, wiskunde, of Nederlands te kiezen. Een baan lijkt op dit moment en de komende jaren gegarandeerd. De hbo’er die louter zijn hart volgt en kiest voor dans, de kunstacademie, muziek, toerisme of European studie krijgt het zwaar bij het vinden van werk dat aansluit op de opleiding.

Niet alleen de startposities op de arbeidsmarkt zijn heel verschillend na de verschillende studies, maar na tien jaar is het verschil in beloning nog steeds fors. Studenten die kozen voor een richting met matige perspectieven, lukt het meestal niet om een inhaalslag te maken als ze eenmaal werken.

Wat te doen? Columniste Japke D. Bouma van NRC weet raad. Ze schreef: ,,Doe gewoon maar wat, luister naar mensen die je kennen, wees dankbaar dat je kúnt studeren, herken in jezelf waar je vuur ligt en blijf hopen op mazzel. Maar het állerbeste advies is, denk ik toch dit: dat je moet accepteren dat er periodes zijn dat je móét werken omdat je anders geen geld hebt, en dat als je jong bent, je vaak nog niet weet waar je hart ligt. Dus ja, zeker dat hart volgen, altijd. Maar hou je hoofd er vooral bij.’’

Voor al die tienduizenden jongeren die de komende maanden een studie kiezen lijkt me dat gezond advies. Kies wat je leuk vindt en bedenk dat het geen keuze voor het leven is. Omscholen en iets geheel anders worden kan altijd nog. Ikzelf wilde graag in de voetsporen van mijn broer treden en verzekeringsadviseur worden, maar na tal van omzwervingen werd ik uiteindelijk expert in flexibele arbeid. En dat past me perfect. Succes met kiezen.

Rob Stelte

Rob Stelte is managing partner van Pay2day. Hij heeft zich gespecialiseerd in flexibele arbeid. ,,Het allerbelangrijkste van werk is dat je het met plezier doet. Ik zorg dat ik mijn doelgroep zo goed mogelijk kan informeren, want de markt verandert continu.''


Lees onze blog

Studiekeuze? Luister naar je hart, dat klopt altijd


25 feb 2020

Volg je je hoofd of je hart als het gaat om opleiding en carrière? Het UWV bracht die vraag weer naar boven in een onderzoek naar kansen op de arbeidsmarkt. Voor 1 mei kiezen tienduizenden jongeren een vervolgopleiding. Kies je een studie waarmee later misschien geen droog brood valt te verdienen? Of ga je voor de opleiding die gouden bergen belooft?


Zzp'er wil vrijheid niet kwijt


4 feb 2020

De rook rond de aanbevelingen van de commissie Borstlap is opgetrokken. Hans Borstlap onderzocht met de Commissie Regulering van Werk de positie van de freelancers en zzp’ers in Nederland. Hij constateert een tweedeling: de mensen met een vaste baan met bijhorende zekerheden en de flexwerkers die noodgedwongen van tijdelijk contract naar tijdelijk contract hoppen. Die laatste groep zou minder verdienen, geen hypotheek krijgen bij het kopen van een huis, en geen arbeidsongeschiktheidsverzekering kunnen afsluiten. Is dat zo?


Even voorstellen: Ineke Harteman


14 jan 2020

Alles wat je aandacht geeft groeit. Dat geldt zeker in onze flexwerk- en uitzendbranche. Om al onze relaties de persoonlijke aandacht te geven die ze verdienen is vorige maand Ineke Harteman toegetreden tot ons Pay2day-team. Wat ze gaat doen, vertelt ze zelf in deze blog.


Kerstpakket, envelop, cadeaubon? Het maakt niet uit


12 dec 2019

Probeer het even te visualiseren: Marktleider Makro levert deze maand anderhalf miljoen kerstpakketten. Een berg met 1.500.000 dozen! En deze groothandel heeft dan nog ‘maar’ een derde van de markt in handen. Iets meer dan de helft van alle Nederlanders krijgt deze maand een kerstpakket. 


Te oud om te werken? De duvel is oud!


26 nov 2019

Ze zijn traag, star, vaak ziek en begrijpen de jongste ict-toepassingen niet. Vooroordelen over oudere werknemers zijn er genoeg. Daarom was ik vorige week zo enorm blij met het nieuws van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat steeds meer ouderen werken en blíjven werken.


Tijdelijke contract mag langer duren, maar niet voor niets


26 sep 2019

Geen bedrijf kan nog zonder flexwerkers, maar werken zonder vast personeel kan evenmin. Met de Wet Arbeidsmarkt in Balans (Wab) probeert de overheid tijdelijk personeel meer zekerheden te geven en tegelijkertijd ontslag eenvoudiger te maken. Zowel vast als tijdelijk personeel levert een beetje in; en de verhoudingen komen - de wet zegt het al - meer in balans. Een belangrijke wijziging in de Wab is de ketenregeling waarin wordt bepaald waneer een tijdelijk contract een vast dienstverband wordt. 


Menu