Studiekeuze? Luister naar je hart, dat klopt altijd

25 februari 2020

Volg je je hoofd of je hart als het gaat om opleiding en carrière? Het UWV bracht die vraag weer naar boven in een onderzoek naar kansen op de arbeidsmarkt. Voor 1 mei kiezen tienduizenden jongeren een vervolgopleiding. Kies je een studie waarmee later misschien geen droog brood valt te verdienen? Of ga je voor de opleiding die gouden bergen belooft?

Een bekend tegeltjeswijsheid luidt: Luister naar je hart, dat klopt altijd. Met dat in gedachte ging het UWV gewapend met een camera de straat op met de vraag: ‘Welke opleiding volg jij het liefst? Muziek of econometrie?’ Een paar jongeren veranderen van mening zodra ze hoorden dat een econometrist na tien jaar drie keer meer verdient dan een musicus.

Moeten alle gitaarvirtuozen in de dop dan maar voor wiskunde en economie en dus het hoge salaris kiezen? Dat lijkt me niet. Wie alleen werkt voor het geld houdt dat niet lang vol. Een goed inkomen is fijn maar zonder plezier in het werk en zonder contact met gelijkgestemde collega’s, wordt werk een stressvolle opgave.

Maar het is wél handig om rekening te houden met de marktomstandigheden. Wie toch al graag het onderwijs ingaat kan volgens de analyse van het UWV overwegen om de lerarenopleiding natuur- en scheikunde, techniek, wiskunde, of Nederlands te kiezen. Een baan lijkt op dit moment en de komende jaren gegarandeerd. De hbo’er die louter zijn hart volgt en kiest voor dans, de kunstacademie, muziek, toerisme of European studie krijgt het zwaar bij het vinden van werk dat aansluit op de opleiding.

Niet alleen de startposities op de arbeidsmarkt zijn heel verschillend na de verschillende studies, maar na tien jaar is het verschil in beloning nog steeds fors. Studenten die kozen voor een richting met matige perspectieven, lukt het meestal niet om een inhaalslag te maken als ze eenmaal werken.

Wat te doen? Columniste Japke D. Bouma van NRC weet raad. Ze schreef: ,,Doe gewoon maar wat, luister naar mensen die je kennen, wees dankbaar dat je kúnt studeren, herken in jezelf waar je vuur ligt en blijf hopen op mazzel. Maar het állerbeste advies is, denk ik toch dit: dat je moet accepteren dat er periodes zijn dat je móét werken omdat je anders geen geld hebt, en dat als je jong bent, je vaak nog niet weet waar je hart ligt. Dus ja, zeker dat hart volgen, altijd. Maar hou je hoofd er vooral bij.’’

Voor al die tienduizenden jongeren die de komende maanden een studie kiezen lijkt me dat gezond advies. Kies wat je leuk vindt en bedenk dat het geen keuze voor het leven is. Omscholen en iets geheel anders worden kan altijd nog. Ikzelf wilde graag in de voetsporen van mijn broer treden en verzekeringsadviseur worden, maar na tal van omzwervingen werd ik uiteindelijk expert in flexibele arbeid. En dat past me perfect. Succes met kiezen.

Rob Stelte

Rob Stelte is managing partner van Pay2day. Hij heeft zich gespecialiseerd in flexibele arbeid. ,,Het allerbelangrijkste van werk is dat je het met plezier doet. Ik zorg dat ik mijn doelgroep zo goed mogelijk kan informeren, want de markt verandert continu.''


Lees onze blog

We gaan weer beginnen, mét flexwerkers


20 mei 2020

We gaan - voorzichtig - weer beginnen. Scholen, kantoren, horeca mogen weer beetje bij beetje aan de slag. Dat was de boodschap van premier Rutte. Bijna alle sectoren hebben nu gelukkig licht aan het eind van de tunnel.14 mei 2020

Om goed werk te kunnen leveren op een veilige manier, is een goede steiger of ondersteuningsconstructie een must. Door het toenemend aantal projecten bij onze opdrachtgever, is de behoefte ontstaan voor een uitvoerder Steigerbouw. Deze steigerdeskundige uitvoerder ondersteunt en adviseert de organisatie aan de hand van actuele wet- en regelgeving en de laatste stand van de techniek. Veelzijdig vakwerk, dat is wat onze relatie wil leveren. Kwaliteit is dus altijd het doel. Tevens heeft  onze opdrachtgever veilig werken hoog in het vaandel staan. Om goed werk te kunnen leveren op een veilige manier, is een goede steiger of ondersteuningsconstructie een must. Door het toenemend aantal projecten, is de behoefte ontstaan voor een onderstaande functie. Deze steigerdeskundige uitvoerder ondersteunt en adviseert de organisatie aan de hand van actuele wet- en regelgeving en de laatste stand van de techniek. Werkzaamheden: Adviseren over de inzet van de juiste steiger bij een project (werkvoorbreiding) Tekenen van steigers Helpen bij klaarmaken materiaalstaten voor het steigerwerk Beheren steigerplanning en inplannen montage en demontage steigerwerk Bewaken van de kwaliteit van ons steigermateriaal en stempels Keuren van steigers Inspecteren van steigers Uitvoerders ondersteunen bij toezicht op het steigerwerk Vraagbaak voor steigerwerk Geven van voorlichting en instructie over steigergebruik Bij ons vallen ook ondersteuningsconstructies en onderstempeling onder “steigerwerk”. Wij bieden: Afwisselende functie met veel contacten. Voldoende uitdagingen om het steigerwerk naar een hoger niveau te brengen. Standplaats is hoofdkantoor in Utrecht, met bezoeken van projectlocaties. Goede arbeidsvoorwaarden. Een fulltime baan met toekomstperspectief Functie-eisen: Een deskundige en doortastende collega Iemand die goed kan samenwerken Iemand met opleiding in steigerbouw t/m steigerinspecteur, of in ieder geval de ambitie om deze op korte termijn te behalen Volledige kennis van de “Richtlijn Steigers” Heb je interesse of vragen neem dan contact met ons op.14 mei 2020

Voor een van onze opdrachtgevers zijn we op zoek naar aankomende steigerbouwers 40 uur p/w omgeving Utrecht. Onderwerp Minimale eis Startdatum Per direct Affiniteit met Op hoogte werken, Met je handen werken, buiten werken. Opleiding tot op heden Ervaring in de steigerbouw is een pré maar niet noodzakelijk. je moet bereid zijn om de opleiding steigerbouwer te halen via Ampliar. Nederlandse taal Goede beheersing van de Nederlandse taal. VOG nodig? N.V.T. B-VCA Is verplicht. Aantal uren beschikbaar 40 uur per week beschikbaar Werktijd ma t/m vrij van 07:00 uur tot 16:00 uur Gedragskenmerk Verantwoordelijkheidsgevoel (onder andere m.b.t. schade aan derden) Je werkt in een team Overig Fysiek sterk zijn en in staat zijn veel te staan en te bukken. Rijbewijs B is gewenst Locatie Werkzaamheden worden verricht in de regio Utrecht Contact Heeft bovenstaande vacature jouw interesse gewekt!. Stuur dan je CV naar Pay2day . Mocht je nog vragen hebben neem dan gerust contact met ons op    


Studiekeuze? Luister naar je hart, dat klopt altijd


25 feb 2020

Volg je je hoofd of je hart als het gaat om opleiding en carrière? Het UWV bracht die vraag weer naar boven in een onderzoek naar kansen op de arbeidsmarkt. Voor 1 mei kiezen tienduizenden jongeren een vervolgopleiding. Kies je een studie waarmee later misschien geen droog brood valt te verdienen? Of ga je voor de opleiding die gouden bergen belooft?


Zzp'er wil vrijheid niet kwijt


4 feb 2020

De rook rond de aanbevelingen van de commissie Borstlap is opgetrokken. Hans Borstlap onderzocht met de Commissie Regulering van Werk de positie van de freelancers en zzp’ers in Nederland. Hij constateert een tweedeling: de mensen met een vaste baan met bijhorende zekerheden en de flexwerkers die noodgedwongen van tijdelijk contract naar tijdelijk contract hoppen. Die laatste groep zou minder verdienen, geen hypotheek krijgen bij het kopen van een huis, en geen arbeidsongeschiktheidsverzekering kunnen afsluiten. Is dat zo?


Even voorstellen: Ineke Harteman


14 jan 2020

Alles wat je aandacht geeft groeit. Dat geldt zeker in onze flexwerk- en uitzendbranche. Om al onze relaties de persoonlijke aandacht te geven die ze verdienen is vorige maand Ineke Harteman toegetreden tot ons Pay2day-team. Wat ze gaat doen, vertelt ze zelf in deze blog.


Menu