Terug naar kantoor? Dan komt die ene vraag…

8 september 2021

Bijna zijn we terug naar normaal. Eind deze maand verdwijnen, als alles goed gaat, de laatste maatregelen tegen corona. Ook het advies om zoveel mogelijk thuis te werken vervalt dan. Maar er is alweer een nieuw coronaprobleem: zijn ongevaccineerde werknemers welkom op de werkvloer?

Werkgevers en vakbonden staan lijnrecht tegenover elkaar in de discussie. Het is een kwestie van tijd tot we bij Pay2day ook de vraag krijgen: Is de kandidaat gevaccineerd?

70 procent van de werkgevers wil kunnen controleren of medewerkers zijn gevaccineerd, blijkt uit een ledenonderzoek van werkgeversvereniging AWVN.  Ook werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland willen weten wat voor vlees ze in de kuip hebben.

Leasemaatschappij Leaseplan opende de discussie. Wie geen vaccin wil moet maar thuis blijven werken, tegelijkertijd riep de directie dat ze het liefst iedereen weer op kantoor hebben. 

Een werkgever mág niet vragen of de werknemer is gevaccineerd tegen covid-19. En dat wringt en schuurt met de dag meer. Want een werkgever is óók verplicht een veilige werkplek te bieden. Dat was destijds een van de argumenten voor het rookverbod in de horeca.

En is een werkplek veilig als je collega’s met mogelijk een levensgevaarlijk virus onder de leden naar het werk laat komen? Om nog maar te zwijgen over de gevolgen als er echt een corona-uitbraak op het werk is.

Aan de andere kant. Lichamelijke integriteit is een groot goed. Niemand mag gedwongen worden om een vaccin te nemen dat hij of zij niet wil.

De oplossing? Ik weet het ook niet. Sommige kinderdagverblijven vragen al jaren of de baby wel ingeënt is tegen de kinderziektes. Ouders die dat niet nodig vinden moeten elders opvang regelen. Blijkbaar kan het soms wel.

Het antwoord? Dat moet niet van werkgevers of werknemers komen. Ook niet van mij, de opdrachtgever of de kandidaat. Dit probleem is pas verdwenen als de vaccinatiegraad hoog genoeg is om het virus te kunnen beheersen. Tot die tijd moeten er landelijke en bindende regels komen. Laat dat de laatste coronamaatregel zijn van het kabinet; al is het maar een tijdelijke oplossing om de discussie te beslechten.

Rob Stelte

Rob Stelte is managing partner van Pay2day. Hij heeft zich gespecialiseerd in flexibele arbeid. ,,Het allerbelangrijkste van werk is dat je het met plezier doet. Ik zorg dat ik mijn doelgroep zo goed mogelijk kan informeren, want de markt verandert continu.''


Lees onze blog

2022, het jaar van de Grote Ontslaggolf  


25 jan 2022

Het is nog niet eens februari en veel goede voornemens zijn al vergeten. Maar niet bij iedereen. Een andere baan of functie staat al jaren hoog in de lijstjes met goede voornemens. En dat merken we; 2022 is voor Pay2day razend druk begonnen. Er zijn heel veel vacatures en bijna evenveel mensen die iets anders willen.


Leuke baan! Inclusief tiny house of e-scooter?


22 nov 2021

Hoe vind je de geschikte kandiaat, of überhaupt een kandidaat voor een vacature? Bedrijven tuimelen over elkaar heen met lokkertjes. Een bedrijf in Enschede geeft nieuwe medewerkers een fiets of een e-scooter inclusief een rijbewijs. Een varenkweker in Burgh-Haamstede biedt zelfs een huurhuis - een tiny house in badplaats Renesse - als je er komt werken (klein addertje: je gaat het huisje uiteindelijk zelf huren). De trend is duidelijk: veel ondernemers denken dat het niet lukt personeel te vinden zonder te strooien met genereuze secundaire arbeidsvoorwaarden.


Personeelstekort: We zijn terug in de jaren '60


19 okt 2021

U wist het niet, maar we zijn terug in de jaren ’60. Nederland heeft voor het eerst in ruim een halve eeuw weer meer vacatures dan werkzoekenden. Destijds leidde die schaarste op de arbeidsmarkt tot een ongekende loonspiraal en later tot de komst van tienduizenden gastarbeiders. De economie én de lonen groeiden als nooit tevoren.


Terug naar kantoor? Dan komt die ene vraag…


8 sep 2021

Bijna zijn we terug naar normaal. Eind deze maand verdwijnen, als alles goed gaat, de laatste maatregelen tegen corona. Ook het advies om zoveel mogelijk thuis te werken vervalt dan. Maar er is alweer een nieuw coronaprobleem: zijn ongevaccineerde werknemers welkom op de werkvloer? Werkgevers en vakbonden staan lijnrecht tegenover elkaar in de discussie. Het is een kwestie van tijd tot we bij Pay2day ook de vraag krijgen: Is de kandidaat gevaccineerd?


Iedereen verdient een kans om mee te doen


11 aug 2021

Het verhaal is inmiddels bekend: het aantal vacatures neemt maand na maand toe en geschikte kandidaten zijn even zeldzaam als een betaalbare koopwoning. Komende jaren zal iedereen mee moeten doen op de arbeidsmarkt. Dat is nodig voor de economie. En mensen die in deze tijd langs de kant staan verdienen een kans om aan te sluiten.


Volgt na de lockdown een personeelstekort?


4 jun 2021

We komen nu toch onverwacht snel uit de lockdown. Dalende cijfers uit de wereld van de zorg; stijgende cijfers op de arbeidsmarkt. Toch is vooruitkijken moeilijk. En waar zijn de vakmensen voor de vacatures?


Menu