Tijdelijke contract mag langer duren, maar niet voor niets

26 september 2019

Geen bedrijf kan nog zonder flexwerkers, maar werken zonder vast personeel kan evenmin. Met de Wet Arbeidsmarkt in Balans (Wab) probeert de overheid tijdelijk personeel meer zekerheden te geven en tegelijkertijd ontslag eenvoudiger te maken. Zowel vast als tijdelijk personeel levert een beetje in; en de verhoudingen komen – de wet zegt het al – meer in balans. Een belangrijke wijziging in de Wab is de ketenregeling waarin wordt bepaald waneer een tijdelijk contract een vast dienstverband wordt. 

Er mag na 1 januari 2020 in totaal drie jaar lang met tijdelijke contracten gewerkt worden totdat er een vast dienstverband ontstaat. Dat is nu nog twee jaar. Zo blijft er flexibiliteit in de arbeidsmarkt, althans dat is de bedoeling.

De wet gaat in het nieuwe jaar meteen in. Dus ook contracten die nu al lopen vallen dan onder de nieuwe regels. Het maximum van drie tijdelijke contracten blijft.

Die aanpassing van de ketenregeling heeft twee kanten. Enerzijds lijkt het tot een langere flexibele relatie tussen werknemers en werkgevers te leiden, het automatisch ontstaan van een vast contract wordt immers met een jaar uitgesteld. Maar dat is niet gratis voor werkgevers. Door de Wab wordt de transitievergoeding – de financiële vergoeding bij ontslag – vanaf dag 1 ook van toepassing op tijdelijke contracten, terwijl dat nu pas na twee jaar dienstverband het geval is. Bovendien wordt de ww-premie voor werknemers met een tijdelijk contract 5 procent hoger dan voor personeel met een contract voor onbepaalde tijd. Studentenbaantjes voor jongeren onder de 21 jaar zijn uitgezonderd van de hoge ww-premie.

Een arbeidskracht met een tijdelijke contract, wordt dus duurder. Gaat die financiële druk (transitievergoeding plus hogere ww-premie) leiden tot meer zzp’ers? Dat was nu juist weer níet de bedoeling van de Wab. Komt er echt meer evenwicht? Of zijn er andere creatieve oplossingen om de kosten van flexibele arbeid in de hand te houden? Ik praat je graag persoonlijk bij over wat de nieuwe Wab betekent voor jou of jouw bedrijf.

Rob Stelte

Rob Stelte is managing partner van Pay2day. Hij heeft zich gespecialiseerd in flexibele arbeid. ,,Het allerbelangrijkste van werk is dat je het met plezier doet. Ik zorg dat ik mijn doelgroep zo goed mogelijk kan informeren, want de markt verandert continu.''


Lees onze blog

Tijdelijke contract mag langer duren, maar niet voor niets


26 sep 2019

Geen bedrijf kan nog zonder flexwerkers, maar werken zonder vast personeel kan evenmin. Met de Wet Arbeidsmarkt in Balans (Wab) probeert de overheid tijdelijk personeel meer zekerheden te geven en tegelijkertijd ontslag eenvoudiger te maken. Zowel vast als tijdelijk personeel levert een beetje in; en de verhoudingen komen - de wet zegt het al - meer in balans. Een belangrijke wijziging in de Wab is de ketenregeling waarin wordt bepaald waneer een tijdelijk contract een vast dienstverband wordt. 


De Wab maakt ontslag eenvoudiger


6 sep 2019

Een baan voor het leven bestaat bijna niet meer, maar de ontslagregels dateren nog wel uit de tijd dat je rustig doorwerkte tot je na 40 jaar trouwe dienst een gouden horloge kreeg. Werknemers worden tegenwoordig beoordeeld op hun employability. Ze worden geacht flexibel te zijn. In de Wet Arbeidsmarkt in Balans wordt geprobeerd om flexwerkers iets meer vastigheid te geven, maar tegelijkertijd worden de ontslagregels versoepeld.


Oproepkracht wordt door Wab vaste kracht


2 sep 2019

Kun je morgen werken? Tienduizenden oproepkrachten krijgen zo’n telefoontje als het morgen toch nog terrasweer wordt. Door de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans, kortweg de Wab, wordt vanaf volgend jaar de inzet van oproepkrachten anders. Er komen meer en strengere regels.


Groeten uit... het kantoor


1 aug 2019

Hoeveel afwezigheidsmailtjes krijgt u dezer dagen? Ik schat dat ongeveer de helft van mijn e-mails een automatisch antwoord opleveren waarin keurig de datum staat vermeld wanneer de vakantievierder terug is. Op social media zie ik relaties wandelen door berglandschappen, zwemmen in azuurblauwe wateren, dineren in exotische oorden of cultuur opsnuiven in bruisende steden. Middenin de vakantieperiode na het zoveelste vergeefse telefoontje (Hahaha Rob, je raadt nóóit waar ik ben!) vraag ik me af of het wel zinnig is om heel de zomer open te blijven.


De ene arbeidswet na de andere, wat is er aan de hand?


1 jul 2019

De inkt van de ene arbeidswet is nog niet droog of een volgend akkoord, regeling, maatregel of voorstel staat alweer klaar. En de meest ingrijpende komen er nog aan. Ik som de veranderingen van de afgelopen weken even op. De Wet Arbeidsmarkt in Balans - afgekort de Wab - waar ik de vorige keer over schreef, is door de Eerste Kamer aangenomen. Na negen (!) jaar soebatten is er een pensioenakkoord. Er komt een minimumtarief van 16 euro per uur voor zzp’ers. Onze premier dreigt met maatregelen als er geen wezenlijke loonsverhogingen komen in het bedrijfsleven. 


De Wab en wat er verandert


6 jun 2019

De Wab is erdoor. De wat? De Wet Arbeidsmarkt in Balans is vorige week door de Eerste Kamer aangenomen. Met die wet probeert minister Koolmees van Sociale Zaken flexwerk te ontmoedigen. Vast werk wordt wat losser door de regels voor ontslag iets te versoepelen en flexwerk wordt wat vaster. Is dat nodig dan? Nee, natuurlijk niet. Flexwerk is een zegen voor bedrijven en werknemers die daar voor kiezen. Geloof me, op de huidige arbeidsmarkt is zo’n enorme vraag naar personeel dat flexwerk een bewuste keuze is.


Menu