VAN IDEE TOT SUCCES

13 juli 2016

Ken je dat? Je fietst naar je werk en plotseling gebeurt het. Je doet niet eens je best, het is een onaangekondigde hersenspinsel. Je kunt niet reproduceren waar het vandaan komt, maar je kunt het niet loslaten. Je hebt een geweldig idee. Het liefst ga je direct aan de slag om de boel uit te werken, maar je zit nog steeds op de fiets. Vanavond dan maar.

Maar vanavond wordt morgen en morgen wordt volgende week. En ik hoef jou niet te vertellen dat van uitstel afstel komt. Ik heb mij laten vertellen dat de eerste 24 uur na het ontstaan van een idee cruciaal zijn voor de uitwerking ervan.

Goed, binnen 24 uur aan de slag dus. Want het zou zonde zijn als jouw wilde plan niet verder komt dan een post-it. Maar hoe dan? Werk het plan op zo’n manier uit dat geen enkele collega ‘nee’ durft te zeggen. En dan moet het dus een tikkeltje creatiever dan een snel in elkaar geknutselde PowerPoint. Zo maak je het plan voor jezelf ook een stuk serieuzer (lees: het belandt niet als een prop papier in de prullenbak).

Maar hoe dan wel? Komt ie:

– Maak een video. Daar hoef je niet eens bijster goed voor te kunnen monteren. Het kan gratis en eenvoudig via WeVideo. Wil je het liever nog ietsje makkelijker? Powtoon heeft tientallen voorgeprogrammeerde grafische filmpjes gemaakt waarvan je alleen de tekst hoeft aan te passen.

– Maak een website. Dit klinkt absoluut tijdrovender dan het is. Wix heeft heel veel templates waaruit je kunt kiezen en met WordPress kom je ook een heel eind.

– Ontwikkel een app. Ja, echt. Zo’n ding die je kunt openen op je mobiel. Een basale app is snel gebouwd en verschijnt (gelukkig) ook niet meteen in de appstores. Heel veel meer heb je in eerste instantie ook niet nodig. Als je maar iets kunt laten zien, toch?

– Doe iets fysieks. Bedenk een spel of activiteit waarbij je anderen laat ervaren wat je idee is.

Zodra je bent geslaagd in het overtuigen van diegenen die ertoe doen, is de verdere uitwerking een eitje. Omring je met creatieve collega’s en zit ze gerust een beetje achter de broek aan. Dan krijgt iedereen het gevoel dat jouw plan urgent is.

Voor wie moeite heeft met een idee bedenken, het blijkt dat deze momenten wonderen doen: in bad of onder de douche, tijdens het autorijden, op de wc, als je net in slaap valt óf wakker wordt, als je aan het lezen bent, midden in de nacht of terwijl je wegdommelt tijdens een saaie vergadering.

Sjoske Cornelissen

(Sjoske Cornelissen)Lees onze blog

Pay2day is verhuisd


8 aug 2022

Pay2day is verhuisd. Waarheen? Naar Tiel. Waarom? Daar kom ik zo op. Even wat achtergrond. Ons bedrijf is geboren en getogen in Utrecht, maar begin deze zomer hebben we besloten een nieuw kantoor te zoeken buiten de stad. Dat ging moet ik eerlijk bekennen met pijn in het hart.


Waar vind ik de mensen?


11 mei 2022

Het opvallendste bericht over de arbeidsmarkt kwam afgelopen weken toch wel van de Arbeidsinspectie die zei dat we beter geen nieuwe arbeidsmigranten binnen kunnen halen om het personeelstekort aan te pakken. Want dat lost het arbeidsprobleem een beetje op, maar zou tot nóg grotere problemen op de huizenmarkt en in het onderwijs leiden. Langer werken en onbenut arbeidspersoneel inzetten is beter, stelt de inspectie. 


Werk is de beste hulp aan vluchtelingen


14 mrt 2022

De vluchtelingenstroom uit Oekraïne is nog maar net op gang gekomen. Afgelopen weekeinde kwamen 3000 mensen ons land binnen. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn er nu 6200 mensen. Het aantal stijgt snel. Wat nu? Zorg dat deze groep zo snel mogelijk mag gaan werken, dat is voor iedereen goed.


2022, het jaar van de Grote Ontslaggolf  


25 jan 2022

Het is nog niet eens februari en veel goede voornemens zijn al vergeten. Maar niet bij iedereen. Een andere baan of functie staat al jaren hoog in de lijstjes met goede voornemens. En dat merken we; 2022 is voor Pay2day razend druk begonnen. Er zijn heel veel vacatures en bijna evenveel mensen die iets anders willen.


Leuke baan! Inclusief tiny house of e-scooter?


22 nov 2021

Hoe vind je de geschikte kandiaat, of überhaupt een kandidaat voor een vacature? Bedrijven tuimelen over elkaar heen met lokkertjes. Een bedrijf in Enschede geeft nieuwe medewerkers een fiets of een e-scooter inclusief een rijbewijs. Een varenkweker in Burgh-Haamstede biedt zelfs een huurhuis - een tiny house in badplaats Renesse - als je er komt werken (klein addertje: je gaat het huisje uiteindelijk zelf huren). De trend is duidelijk: veel ondernemers denken dat het niet lukt personeel te vinden zonder te strooien met genereuze secundaire arbeidsvoorwaarden.


Personeelstekort: We zijn terug in de jaren '60


19 okt 2021

U wist het niet, maar we zijn terug in de jaren ’60. Nederland heeft voor het eerst in ruim een halve eeuw weer meer vacatures dan werkzoekenden. Destijds leidde die schaarste op de arbeidsmarkt tot een ongekende loonspiraal en later tot de komst van tienduizenden gastarbeiders. De economie én de lonen groeiden als nooit tevoren.


Menu