VAN IDEE TOT SUCCES

13 juli 2016

Ken je dat? Je fietst naar je werk en plotseling gebeurt het. Je doet niet eens je best, het is een onaangekondigde hersenspinsel. Je kunt niet reproduceren waar het vandaan komt, maar je kunt het niet loslaten. Je hebt een geweldig idee. Het liefst ga je direct aan de slag om de boel uit te werken, maar je zit nog steeds op de fiets. Vanavond dan maar.

Maar vanavond wordt morgen en morgen wordt volgende week. En ik hoef jou niet te vertellen dat van uitstel afstel komt. Ik heb mij laten vertellen dat de eerste 24 uur na het ontstaan van een idee cruciaal zijn voor de uitwerking ervan.

Goed, binnen 24 uur aan de slag dus. Want het zou zonde zijn als jouw wilde plan niet verder komt dan een post-it. Maar hoe dan? Werk het plan op zo’n manier uit dat geen enkele collega ‘nee’ durft te zeggen. En dan moet het dus een tikkeltje creatiever dan een snel in elkaar geknutselde PowerPoint. Zo maak je het plan voor jezelf ook een stuk serieuzer (lees: het belandt niet als een prop papier in de prullenbak).

Maar hoe dan wel? Komt ie:

– Maak een video. Daar hoef je niet eens bijster goed voor te kunnen monteren. Het kan gratis en eenvoudig via WeVideo. Wil je het liever nog ietsje makkelijker? Powtoon heeft tientallen voorgeprogrammeerde grafische filmpjes gemaakt waarvan je alleen de tekst hoeft aan te passen.

– Maak een website. Dit klinkt absoluut tijdrovender dan het is. Wix heeft heel veel templates waaruit je kunt kiezen en met WordPress kom je ook een heel eind.

– Ontwikkel een app. Ja, echt. Zo’n ding die je kunt openen op je mobiel. Een basale app is snel gebouwd en verschijnt (gelukkig) ook niet meteen in de appstores. Heel veel meer heb je in eerste instantie ook niet nodig. Als je maar iets kunt laten zien, toch?

– Doe iets fysieks. Bedenk een spel of activiteit waarbij je anderen laat ervaren wat je idee is.

Zodra je bent geslaagd in het overtuigen van diegenen die ertoe doen, is de verdere uitwerking een eitje. Omring je met creatieve collega’s en zit ze gerust een beetje achter de broek aan. Dan krijgt iedereen het gevoel dat jouw plan urgent is.

Voor wie moeite heeft met een idee bedenken, het blijkt dat deze momenten wonderen doen: in bad of onder de douche, tijdens het autorijden, op de wc, als je net in slaap valt óf wakker wordt, als je aan het lezen bent, midden in de nacht of terwijl je wegdommelt tijdens een saaie vergadering.

Sjoske Cornelissen

(Sjoske Cornelissen)Lees onze blog

Volgt na de lockdown een personeelstekort?


4 jun 2021

We komen nu toch onverwacht snel uit de lockdown. Dalende cijfers uit de wereld van de zorg; stijgende cijfers op de arbeidsmarkt. Toch is vooruitkijken moeilijk. En waar zijn de vakmensen voor de vacatures?


Kiezen voor vernieuwing


12 mrt 2021

Op 18 maart weten we in grote lijnen wie ons land de komende jaren gaat besturen. Maar wat er met de arbeidsmarkt gaat gebeuren is totaal onbekend. Uit welk verkiezingsprogramma komt bijvoorbeeld de volgende zin? ,,Want het is niet eerlijk als je er als werknemer, gepensioneerde of middeninkomen jarenlang nauwelijks op vooruit bent gegaan, maar mensen aan de top van bedrijven ieder jaar een forse loonsverhoging krijgen. Of als de ene werknemer in een goudgerand vast contract zit terwijl een collega met een flexcontract geen bescherming of vangnet meer heeft.’’ 


Hulde aan de niet-thuiswerker


22 feb 2021

Gaan we weer open in maart? April? Of wordt het mei? Niemand die het weet. Media staan bol met verhalen over de problemen van langdurig thuiswerken. Maar waarom is er zo weinig aandacht voor mensen die niet thuis kúnnen werken? Dat is namelijk de grootste groep. Natuurlijk, de mensen in de zorg voorop. Maar wat te denken van chauffeurs, bouwvakkers, productiemedewerkers, schoonmakers, enzovoorts enzovoorts. Zij hebben niet de luxe dat ze thuis kunnen werken. 


Alex of Achmed, dat maakt niets uit


1 feb 2021

Het zal toch niet? Een tijd geleden werd een kandidaat ongezien afgewezen. Eerst begreep ik het niet. De nood van de klant was hoog en de kandidaat die we snel konden aandragen voor de job was meer dan gekwalificeerd. Bovendien ken ik hem als iemand die van aanpakken weet; hij is initiatiefrijk en punctueel. Was het dan misschien zijn achternaam? Voor alle duidelijkheid: hij heet geen Bartels of Jansen. Ik heb niet gevraagd of zijn afkomst de reden was voor de afwijzing. Misschien had ik dat wel moeten doen, want het vermoeden blijft.


Hoe laat is het? Solidariteit!


22 jan 2021

Het is een bekende slogan bij demonstraties: ‘Hoe laat is het? Solidariteit!’ Niet dat ik zo'n demonstrant ben, maar ik ben het er nu wel mee eens. Meer dan ooit hebben we solidariteit nodig. Met de avondklok vanaf 21 uur wordt de corona-crisis weer dieper. Voor je gevoel althans. Nog maar één bezoeker per dag en op tijd naar huis. De crisis wordt dieper en erger. En het licht aan het eind van de tunnel is weer verder weg. Alleen door elkaar te helpen gaan we het redden.


Aftellen naar een beter en vooral virusvrij jaar


28 dec 2020

Niet eerder hebben we met elkaar zo verlangd naar het nieuwe jaar. 2020 gaat de boeken in als een jaar om snel te vergeten. 2021 belooft zoveel beter te worden, al in de eerste week van het nieuwe jaar kan er begonnen worden met vaccineren. Dat wordt tegelijkertijd het begin van het einde van de recessie.  


Menu