Volgt na de lockdown een personeelstekort?

4 juni 2021

We komen nu toch onverwacht snel uit de lockdown. Dalende cijfers uit de wereld van de zorg; stijgende cijfers op de arbeidsmarkt. Toch is vooruitkijken moeilijk. En waar zijn de vakmensen voor de vacatures?

Het aantal vacatures groeit hard – inmiddels zijn er zo’n 285.000 banen beschikbaar – maar waar zijn de mensen om ze te vervullen? Overal wordt aan de beschikbare mensen getrokken, in de magazijnen, transport en logistiek, en natuurlijk ook onverminderd hard in de bouw. Vakmensen zijn schaars, dat was voor corona al zo en dat lijkt alleen maar erger te worden. In de bouw is het zelfs dramatisch. Daar zijn de bedrijven al blij als je iemand met twee rechterhanden vindt. Schilders of stukadoors, ze zijn niet te vinden. Dat merk je als particulier ook. Zoek zelf maar eens een schilder, dan ben je pas volgend jaar aan de beurt. 

Er is nog niet echt een tekort aan personeel maar er is wel een krapte. Als wij een kandidaat hebben voor een vacature dan kan een werkgever niet te lang wachten. Als je tegen een kandidaat zegt: ik bel je morgen terug dan heeft ie al een andere baan. 

Tussen maart en augustus 2020 steeg de werkloosheid van 2,9 procent naar 4,6 procent. Daarna is dit percentage vrijwel voortdurend gedaald, op dit moment zitten we op 3,4 procent. Je zou vergeten dat we officieel nog in een recessie zitten. 

Nu de lockdown stap voor stap wordt opgeheven zijn we in no time weer uit die recessie, Gaat het dan weer als vanouds? Nee absoluut niet. Ik was bij een horecaleverancier die voor corona enkele honderden mensen had en nu nog maar tien. Hij wilde weer beginnen maar dat is natuurlijk lastig. Zijn onderneming heeft geen vet meer op de botten, maar wel een belastingschuld. Bedrijven kijken meer dan ooit naar elkaar: Ben je eigenlijk nog kredietwaardig? Er is nog steeds vrees dat die golf aan faillissementen die tot dusver uitbleef alsnog komt.

Het vertrouwen stijgt en het gonst van de activiteit, maar ik denk dat we heel dit jaar nog nodig hebben om het fundament in tal van bedrijfstakken te herstellen en dan kunnen we volgend jaar met z’n allen weer gestaag groeien. Met de juiste mensen op de juiste plek.

Rob Stelte

Rob Stelte is managing partner van Pay2day. Hij heeft zich gespecialiseerd in flexibele arbeid. ,,Het allerbelangrijkste van werk is dat je het met plezier doet. Ik zorg dat ik mijn doelgroep zo goed mogelijk kan informeren, want de markt verandert continu.''


Lees onze blog

2022, het jaar van de Grote Ontslaggolf  


25 jan 2022

Het is nog niet eens februari en veel goede voornemens zijn al vergeten. Maar niet bij iedereen. Een andere baan of functie staat al jaren hoog in de lijstjes met goede voornemens. En dat merken we; 2022 is voor Pay2day razend druk begonnen. Er zijn heel veel vacatures en bijna evenveel mensen die iets anders willen.


Leuke baan! Inclusief tiny house of e-scooter?


22 nov 2021

Hoe vind je de geschikte kandiaat, of überhaupt een kandidaat voor een vacature? Bedrijven tuimelen over elkaar heen met lokkertjes. Een bedrijf in Enschede geeft nieuwe medewerkers een fiets of een e-scooter inclusief een rijbewijs. Een varenkweker in Burgh-Haamstede biedt zelfs een huurhuis - een tiny house in badplaats Renesse - als je er komt werken (klein addertje: je gaat het huisje uiteindelijk zelf huren). De trend is duidelijk: veel ondernemers denken dat het niet lukt personeel te vinden zonder te strooien met genereuze secundaire arbeidsvoorwaarden.


Personeelstekort: We zijn terug in de jaren '60


19 okt 2021

U wist het niet, maar we zijn terug in de jaren ’60. Nederland heeft voor het eerst in ruim een halve eeuw weer meer vacatures dan werkzoekenden. Destijds leidde die schaarste op de arbeidsmarkt tot een ongekende loonspiraal en later tot de komst van tienduizenden gastarbeiders. De economie én de lonen groeiden als nooit tevoren.


Terug naar kantoor? Dan komt die ene vraag…


8 sep 2021

Bijna zijn we terug naar normaal. Eind deze maand verdwijnen, als alles goed gaat, de laatste maatregelen tegen corona. Ook het advies om zoveel mogelijk thuis te werken vervalt dan. Maar er is alweer een nieuw coronaprobleem: zijn ongevaccineerde werknemers welkom op de werkvloer? Werkgevers en vakbonden staan lijnrecht tegenover elkaar in de discussie. Het is een kwestie van tijd tot we bij Pay2day ook de vraag krijgen: Is de kandidaat gevaccineerd?


Iedereen verdient een kans om mee te doen


11 aug 2021

Het verhaal is inmiddels bekend: het aantal vacatures neemt maand na maand toe en geschikte kandidaten zijn even zeldzaam als een betaalbare koopwoning. Komende jaren zal iedereen mee moeten doen op de arbeidsmarkt. Dat is nodig voor de economie. En mensen die in deze tijd langs de kant staan verdienen een kans om aan te sluiten.


Volgt na de lockdown een personeelstekort?


4 jun 2021

We komen nu toch onverwacht snel uit de lockdown. Dalende cijfers uit de wereld van de zorg; stijgende cijfers op de arbeidsmarkt. Toch is vooruitkijken moeilijk. En waar zijn de vakmensen voor de vacatures?


Menu