We gaan weer beginnen, mét flexwerkers

20 mei 2020

We gaan – voorzichtig – weer beginnen. Scholen, kantoren, horeca mogen weer beetje bij beetje aan de slag. Dat was de boodschap van premier Rutte. Bijna alle sectoren hebben nu gelukkig licht aan het eind van de tunnel.

Maar wát een tijden. Sinds half maart lijkt niets nog hetzelfde. En wordt het ooit nog hoe het was? Niemand kan in de toekomst kijken. Eén ding weet ik wel zeker zonder flexwerk vinden we de weg naar boven niet terug.

De economische gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Er worden vergelijkingen gemaakt met de Grote Depressie van de jaren 30 in de vorige eeuw. De ene voorspelling is nog rampzaliger dan de andere. ‘Grootste daling sinds de Tweede Wereldoorlog’, ’ 30 miljoen werklozen in de Verenigde Staten’, het gaat maar door. In april daalde in Nederland het aantal mensen met betaald werk met 160.000 personen. Pensioenfondsen die zomaar ineens 20 procent onder de dekkingsgraad zitten. Zzp’ers die van de ene dag op de andere op bijstandsniveau zitten en tienduizenden uitzendkrachten en flexwerkers die zonder werk zitten.

De klappen zijn ongenadig hard. Ook bij Pay2day natuurlijk. Maar we hebben onze bedrijfsvoering aangepast. Want we weten ook dat de economie altijd herstelt. In de eerste twintig jaar van dit millennium kregen we al de dotcom­crisis, de kredietcrisis en de eurocrisis voor de kiezen. Ze verdwenen weer even snel als ze waren gekomen. Is de coronacrisis anders? Als je naar de cijfers kijkt zeker. Het Internationaal Monetair Fonds voorspelt 7,5 procent krimp voor Nederland. Dat heeft niemand van ons ooit meegemaakt.

Nu even de situatie bekeken door een roze bril: we komen uit een periode met zeer lage werkloosheid en de economie van ons land was ijzersterk. De kans dat we weer snel opveren en terug komen op het oude niveau is nog niet verdwenen.

In de tussentijd: ‘Never waste a good crisis’, is een van de bekendste uitspraken van Winston Churchill. Hij verwees ermee naar de oprichting van de Verenigde Naties. Zonder Tweede Wereldoorlog was het nooit gelukt om die organisatie op te richten.

De coronacrisis kán ook veel moois opleveren. Er zijn óók kansen. Ondernemers zijn ongekend creatief om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen. We kunnen hier met z’n allen beter en sterker uitkomen. En één ding is zeker: ook de nieuwe groei wordt gerealiseerd met uitzendwerk en flexkrachten. Wij zijn er klaar voor.

Rob Stelte

Rob Stelte is managing partner van Pay2day. Hij heeft zich gespecialiseerd in flexibele arbeid. ,,Het allerbelangrijkste van werk is dat je het met plezier doet. Ik zorg dat ik mijn doelgroep zo goed mogelijk kan informeren, want de markt verandert continu.''


Lees onze blog

Volgt na de lockdown een personeelstekort?


4 jun 2021

We komen nu toch onverwacht snel uit de lockdown. Dalende cijfers uit de wereld van de zorg; stijgende cijfers op de arbeidsmarkt. Toch is vooruitkijken moeilijk. En waar zijn de vakmensen voor de vacatures?


Kiezen voor vernieuwing


12 mrt 2021

Op 18 maart weten we in grote lijnen wie ons land de komende jaren gaat besturen. Maar wat er met de arbeidsmarkt gaat gebeuren is totaal onbekend. Uit welk verkiezingsprogramma komt bijvoorbeeld de volgende zin? ,,Want het is niet eerlijk als je er als werknemer, gepensioneerde of middeninkomen jarenlang nauwelijks op vooruit bent gegaan, maar mensen aan de top van bedrijven ieder jaar een forse loonsverhoging krijgen. Of als de ene werknemer in een goudgerand vast contract zit terwijl een collega met een flexcontract geen bescherming of vangnet meer heeft.’’ 


Hulde aan de niet-thuiswerker


22 feb 2021

Gaan we weer open in maart? April? Of wordt het mei? Niemand die het weet. Media staan bol met verhalen over de problemen van langdurig thuiswerken. Maar waarom is er zo weinig aandacht voor mensen die niet thuis kúnnen werken? Dat is namelijk de grootste groep. Natuurlijk, de mensen in de zorg voorop. Maar wat te denken van chauffeurs, bouwvakkers, productiemedewerkers, schoonmakers, enzovoorts enzovoorts. Zij hebben niet de luxe dat ze thuis kunnen werken. 


Alex of Achmed, dat maakt niets uit


1 feb 2021

Het zal toch niet? Een tijd geleden werd een kandidaat ongezien afgewezen. Eerst begreep ik het niet. De nood van de klant was hoog en de kandidaat die we snel konden aandragen voor de job was meer dan gekwalificeerd. Bovendien ken ik hem als iemand die van aanpakken weet; hij is initiatiefrijk en punctueel. Was het dan misschien zijn achternaam? Voor alle duidelijkheid: hij heet geen Bartels of Jansen. Ik heb niet gevraagd of zijn afkomst de reden was voor de afwijzing. Misschien had ik dat wel moeten doen, want het vermoeden blijft.


Hoe laat is het? Solidariteit!


22 jan 2021

Het is een bekende slogan bij demonstraties: ‘Hoe laat is het? Solidariteit!’ Niet dat ik zo'n demonstrant ben, maar ik ben het er nu wel mee eens. Meer dan ooit hebben we solidariteit nodig. Met de avondklok vanaf 21 uur wordt de corona-crisis weer dieper. Voor je gevoel althans. Nog maar één bezoeker per dag en op tijd naar huis. De crisis wordt dieper en erger. En het licht aan het eind van de tunnel is weer verder weg. Alleen door elkaar te helpen gaan we het redden.


Aftellen naar een beter en vooral virusvrij jaar


28 dec 2020

Niet eerder hebben we met elkaar zo verlangd naar het nieuwe jaar. 2020 gaat de boeken in als een jaar om snel te vergeten. 2021 belooft zoveel beter te worden, al in de eerste week van het nieuwe jaar kan er begonnen worden met vaccineren. Dat wordt tegelijkertijd het begin van het einde van de recessie.  


Menu