Personeelstekort: We zijn terug in de jaren '60

19 oktober 2021

U wist het niet, maar we zijn terug in de jaren ’60. Nederland heeft voor het eerst in ruim een halve eeuw weer meer vacatures dan werkzoekenden. Destijds leidde die schaarste op de arbeidsmarkt tot een ongekende loonspiraal en later tot de komst van tienduizenden gastarbeiders. De economie én de lonen groeiden als nooit tevoren.

Dat is niet het antwoord dat werkgevers verenigd in de Algemene Werkgevers Vereniging Nederland in deze tijd voor ogen hebben. Langer werken met dezelfde mensen; meer uren maken om te zorgen dat het werk gedaan wordt, helpt ons er bovenop, stellen de werkgevers. En de lonen kunnen niet omhoog, meldde de AWVN nog snel, bevreesd dat de jaren ’60 echt herleven.

Langer werken. Dat is onbedoeld grappig. In de jaren ’60 – toen de 40-urige werkweek nog lang niet voor iedereen was weggelegd en zelfs de vrije zaterdag geen gemeengoed was – deed een populaire voorspelling de ronde die de fantasie prikkelde. In het jaar 2000 zouden robots en machines zoveel produceren dat een betaalde baan bijzaak zou zijn. Zelfs gezinnen waar niemand werkte zouden dan ruim 30.000 euro te besteden hebben. Van die weelde zouden we nu dus al 21 jaar moeten genieten. Niks van gemerkt. 

Ja, robots en machines produceren enorm veel, maar zonder mensen lukt het niet. Decennia lang wisten we de productiviteit te verhogen door slimmer en efficiënter te werken. Automatiseringen en ict ontketenden een revolutie in de kantoren. Maar de rek is er een beetje uit. Bovendien kán niet iedereen slimmer werken. Een caissière kan niet nóg meer klanten hebben per uur dan nu. En wie in de horeca werkt, loopt zich de benen al uit het lijf.

We zijn wel sinds de jaren ’60 veel minder uren gaan werken. Langer werken dan maar weer? Er zijn in Nederland 4,5 miljoen mensen met een deeltijdbaan. En ook 4,5 miljoen mensen met een voltijdbaan (dat is tegenwoordig 35 uur of meer per week). Ik zie het niet gebeuren dat mensen weer langer gaan werken. Mensen zijn gehecht aan de tijd voor zorg en/of hobby’s. We merken het dagelijks. Opdrachtgevers willen dat mensen fulltime kunnen werken, maar de meeste kandidaten passen ervoor. 24 uur, 32 uur maar zeker geen 40 uur. De vakbonden zijn eveneens mordicus tegen. CNV pleit zelfs voor een 30-urige werkweek als nieuwe standaard. Dat laatste zie ik ook niet gebeuren.

Wat dan wel? Vraag aan het personeel individueel of ze meer of langer willen werken. Tegen een fraaie overwerkvergoeding natuurlijk, dat voorkomt een algemene loonspiraal en zo kan iedereen zelf beslissen of het extra uurtje doorwerken loont. 

Rob Stelte

Rob Stelte is managing partner van Pay2day. Hij heeft zich gespecialiseerd in flexibele arbeid. ,,Het allerbelangrijkste van werk is dat je het met plezier doet. Ik zorg dat ik mijn doelgroep zo goed mogelijk kan informeren, want de markt verandert continu.''


Lees onze blog

Pay2day is verhuisd


8 aug 2022

Pay2day is verhuisd. Waarheen? Naar Tiel. Waarom? Daar kom ik zo op. Even wat achtergrond. Ons bedrijf is geboren en getogen in Utrecht, maar begin deze zomer hebben we besloten een nieuw kantoor te zoeken buiten de stad. Dat ging moet ik eerlijk bekennen met pijn in het hart.


Waar vind ik de mensen?


11 mei 2022

Het opvallendste bericht over de arbeidsmarkt kwam afgelopen weken toch wel van de Arbeidsinspectie die zei dat we beter geen nieuwe arbeidsmigranten binnen kunnen halen om het personeelstekort aan te pakken. Want dat lost het arbeidsprobleem een beetje op, maar zou tot nóg grotere problemen op de huizenmarkt en in het onderwijs leiden. Langer werken en onbenut arbeidspersoneel inzetten is beter, stelt de inspectie. 


Werk is de beste hulp aan vluchtelingen


14 mrt 2022

De vluchtelingenstroom uit Oekraïne is nog maar net op gang gekomen. Afgelopen weekeinde kwamen 3000 mensen ons land binnen. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn er nu 6200 mensen. Het aantal stijgt snel. Wat nu? Zorg dat deze groep zo snel mogelijk mag gaan werken, dat is voor iedereen goed.


2022, het jaar van de Grote Ontslaggolf  


25 jan 2022

Het is nog niet eens februari en veel goede voornemens zijn al vergeten. Maar niet bij iedereen. Een andere baan of functie staat al jaren hoog in de lijstjes met goede voornemens. En dat merken we; 2022 is voor Pay2day razend druk begonnen. Er zijn heel veel vacatures en bijna evenveel mensen die iets anders willen.


Leuke baan! Inclusief tiny house of e-scooter?


22 nov 2021

Hoe vind je de geschikte kandiaat, of überhaupt een kandidaat voor een vacature? Bedrijven tuimelen over elkaar heen met lokkertjes. Een bedrijf in Enschede geeft nieuwe medewerkers een fiets of een e-scooter inclusief een rijbewijs. Een varenkweker in Burgh-Haamstede biedt zelfs een huurhuis - een tiny house in badplaats Renesse - als je er komt werken (klein addertje: je gaat het huisje uiteindelijk zelf huren). De trend is duidelijk: veel ondernemers denken dat het niet lukt personeel te vinden zonder te strooien met genereuze secundaire arbeidsvoorwaarden.


Personeelstekort: We zijn terug in de jaren '60


19 okt 2021

U wist het niet, maar we zijn terug in de jaren ’60. Nederland heeft voor het eerst in ruim een halve eeuw weer meer vacatures dan werkzoekenden. Destijds leidde die schaarste op de arbeidsmarkt tot een ongekende loonspiraal en later tot de komst van tienduizenden gastarbeiders. De economie én de lonen groeiden als nooit tevoren.


Menu