Werk als Eisenhower

8 februari 2017

Weet je, ik denk dat we met z’n allen verslaafd zijn geraakt aan de tijd. En dan vooral als het gaat om werktijd. Het moet allemaal zo strak mogelijk ingedeeld worden, zodat we alles uit een dag kunnen halen. En ja, ik doe dat ook. Als zzp’er en lijstjesneuroot maak ik dagelijks een to do-lijst die op z’n zachtst gezegd een beetje onrealistisch is.

We zijn allemaal verknocht geraakt aan de klassieke starttijd van negen uur. De hele dag werk je een voorgekauwde planning af: eerst vergaderen, stipt om twaalf uur pauzeren en rond de klok van vijf trek je de deur weer achter je dicht. En dat doe je dan samen met nog miljoenen anderen. Tegelijk.

Nu hoef ik als zzp’er natuurlijk geen rekening te houden met die strakke tijden, maar ik doe het toch. Ik begin netjes om half negen en ik werk – afhankelijk van hoeveel ik te doen heb – tot etenstijd door. Een enkele keer werk ik ’s avonds, maar dat komt dan door die onrealistische planning. Pauzes plan ik niet in. Tussendoor de was doen reken ik als pauze.

Tijdverslaving zorgt ook voor de meest hopeloze combinaties: even gauw een documentje door-nemen op de wc of e-mailen tijdens het koken. Hoe sneller, hoe beter, toch? Nou, niet dus. Dat multitasken zorgt ervoor dat je juist tijd tekort komt, omdat je geen focus hebt. Klinkt eigenlijk best logisch.


Zo’n regime doorbreken lijkt misschien moeilijk, maar dan ken je de theorie van Eisenhower nog niet. Ja, de ouwe president van Amerika. Die wist wel van aanpakken. Maar misschien kan ik beter zeggen dat hij goed was in delegeren. Want alleen de dingen die urgent én belangrijk zijn belandden op zijn to do-lijstje. Want waarom zou je iets doen dat belangrijk is, maar niet urgent? Of andersom? Laat staan dat je iets doet wat én niet urgent is én niet belangrijk. Die streep je gewoon door.

Dus, vul met je team (of alleen, als je zzp’er bent) The Eisenhower Box in en start met schrappen. En vergeet niet, alleen de werkzaamheden die urgent én belangrijk zijn moet je vandaag doen. De rest kun je eventueel doorschuiven naar morgen. Of naar volgende week. Dankzij Eisenhower krijgen we in ieder geval weer een beetje grip op onze vastgeroeste routine. Oh, en je to do-lijst wordt ook een stuk realistischer. Ook niet geheel onbelangrijk. Dan heb je aan het einde van de dag ten-minste een voldaan gevoel.

Sjoske Cornelissen

Een kleine vijf maanden na het behalen van haar diploma Journalistiek besloot Sjoske Cornelissen voor zichzelf te beginnen. Wie niet waagt, die niet wint, was de gedachte. Met een heleboel dromen en een iets minder concreet plan stapte ze - onder de naam Sjoske Media - de freelance wereld in. Nu, zo’n anderhalf jaar later, schrijft ze voor verschillende websites, bedrijven en magazines. Voor Pay2day B.V. blogt Sjoske over de perikelen en successen van een zzp’er en houdt ze je op de hoogte van nieuwe manieren van werken.


Lees onze blog

Pay2day is verhuisd


8 aug 2022

Pay2day is verhuisd. Waarheen? Naar Tiel. Waarom? Daar kom ik zo op. Even wat achtergrond. Ons bedrijf is geboren en getogen in Utrecht, maar begin deze zomer hebben we besloten een nieuw kantoor te zoeken buiten de stad. Dat ging moet ik eerlijk bekennen met pijn in het hart.


Waar vind ik de mensen?


11 mei 2022

Het opvallendste bericht over de arbeidsmarkt kwam afgelopen weken toch wel van de Arbeidsinspectie die zei dat we beter geen nieuwe arbeidsmigranten binnen kunnen halen om het personeelstekort aan te pakken. Want dat lost het arbeidsprobleem een beetje op, maar zou tot nóg grotere problemen op de huizenmarkt en in het onderwijs leiden. Langer werken en onbenut arbeidspersoneel inzetten is beter, stelt de inspectie. 


Werk is de beste hulp aan vluchtelingen


14 mrt 2022

De vluchtelingenstroom uit Oekraïne is nog maar net op gang gekomen. Afgelopen weekeinde kwamen 3000 mensen ons land binnen. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn er nu 6200 mensen. Het aantal stijgt snel. Wat nu? Zorg dat deze groep zo snel mogelijk mag gaan werken, dat is voor iedereen goed.


2022, het jaar van de Grote Ontslaggolf  


25 jan 2022

Het is nog niet eens februari en veel goede voornemens zijn al vergeten. Maar niet bij iedereen. Een andere baan of functie staat al jaren hoog in de lijstjes met goede voornemens. En dat merken we; 2022 is voor Pay2day razend druk begonnen. Er zijn heel veel vacatures en bijna evenveel mensen die iets anders willen.


Leuke baan! Inclusief tiny house of e-scooter?


22 nov 2021

Hoe vind je de geschikte kandiaat, of überhaupt een kandidaat voor een vacature? Bedrijven tuimelen over elkaar heen met lokkertjes. Een bedrijf in Enschede geeft nieuwe medewerkers een fiets of een e-scooter inclusief een rijbewijs. Een varenkweker in Burgh-Haamstede biedt zelfs een huurhuis - een tiny house in badplaats Renesse - als je er komt werken (klein addertje: je gaat het huisje uiteindelijk zelf huren). De trend is duidelijk: veel ondernemers denken dat het niet lukt personeel te vinden zonder te strooien met genereuze secundaire arbeidsvoorwaarden.


Personeelstekort: We zijn terug in de jaren '60


19 okt 2021

U wist het niet, maar we zijn terug in de jaren ’60. Nederland heeft voor het eerst in ruim een halve eeuw weer meer vacatures dan werkzoekenden. Destijds leidde die schaarste op de arbeidsmarkt tot een ongekende loonspiraal en later tot de komst van tienduizenden gastarbeiders. De economie én de lonen groeiden als nooit tevoren.


Menu