Werk? Eerst even schommelen

1 augustus 2016

Stel je eens een wereld zonder werken voor. Nooit meer de wekker om 06:30 uur, nooit meer vergaderen, nooit meer overwerken en nooit meer tellen hoeveel vakantiedagen je nog kunt opnemen. Nooit meer hoeven werken is voor de één een droom en voor de ander een nachtmerrie.

Maar een toekomstige wereld zonder werk is toch onmogelijk? Wel als je bedenkt dat onze maatschappij volledig is ingericht op het moeten werken voor je geld. We studeren voor de grootste kans op een baan, werken 40 uur per week en bouwen tegelijkertijd een pensioen op. En ook als je geen baan hebt, zorgt het UWV er wel voor dat je dagelijks bezig bent met het vinden van een nieuwe werkplek.

 

Robotisering, de komst van het basisinkomen en de 6-urige werkdag zouden dat weleens kunnen veranderen. Minder werken of helemaal niet meer werken lijkt in zicht. Maar wat doet niet werken met je? Hebben we dan nog een doel in het leven? Worden we daar gelukkig van?

Uit verschillende onderzoeken blijkt van niet. Meer dan 20 procent van de Amerikanen raakt in een depressie als hij of zij langer dan een jaar werkloos is. En dat kan best kloppen, als je kijkt naar een ander onderzoek waaruit blijkt dat mensen gelukkiger zijn op hun werk dan in hun vrije tijd.

Volgens professor in de psychologie Peter Gray zien we werk en vrije tijd te veel als twee gescheiden dingen. Van jongs af aan leren kinderen dat plezier hoort bij vrije tijd. Eenmaal volwassen weten ze niet wat te doen buiten werktijd om. Laat staan als je geen baan hebt.

Nu denk je misschien dat die scheiding al eeuwen ingebakken zit in onze maatschappij, maar niets is minder waar. Voordat de industriële revolutie losbarstte kwam niemand mentaal afgepeigerd thuis van een dag werken, want als boer of landheer was ‘werk’ geïntegreerd in het dagelijks bestaan.

Als we daadwerkelijk richting een wereld gaan waar werk een minder grote rol speelt, moeten we volgens professor Gray opnieuw leren spelen. Om beter te kunnen genieten van onze vrije tijd, maar ook om goed te kunnen werken. Het zorgt voor strategisch inzicht, je kunt beter samenwerken en je creativiteit uiten gaat ook een stuk makkelijker. Dus hup, maak plezier en ga eens op een schommel zitten. Of maak een ritje van de glijbaan.

Sjoske Cornelissen

Een kleine vijf maanden na het behalen van haar diploma Journalistiek besloot Sjoske Cornelissen voor zichzelf te beginnen. Wie niet waagt, die niet wint, was de gedachte. Met een heleboel dromen en een iets minder concreet plan stapte ze - onder de naam Sjoske Media - de freelance wereld in. Nu, zo’n anderhalf jaar later, schrijft ze voor verschillende websites, bedrijven en magazines. Voor Pay2day B.V. blogt Sjoske over de perikelen en successen van een zzp’er en houdt ze je op de hoogte van nieuwe manieren van werken.


Lees onze blog

Pay2day is verhuisd


8 aug 2022

Pay2day is verhuisd. Waarheen? Naar Tiel. Waarom? Daar kom ik zo op. Even wat achtergrond. Ons bedrijf is geboren en getogen in Utrecht, maar begin deze zomer hebben we besloten een nieuw kantoor te zoeken buiten de stad. Dat ging moet ik eerlijk bekennen met pijn in het hart.


Waar vind ik de mensen?


11 mei 2022

Het opvallendste bericht over de arbeidsmarkt kwam afgelopen weken toch wel van de Arbeidsinspectie die zei dat we beter geen nieuwe arbeidsmigranten binnen kunnen halen om het personeelstekort aan te pakken. Want dat lost het arbeidsprobleem een beetje op, maar zou tot nóg grotere problemen op de huizenmarkt en in het onderwijs leiden. Langer werken en onbenut arbeidspersoneel inzetten is beter, stelt de inspectie. 


Werk is de beste hulp aan vluchtelingen


14 mrt 2022

De vluchtelingenstroom uit Oekraïne is nog maar net op gang gekomen. Afgelopen weekeinde kwamen 3000 mensen ons land binnen. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn er nu 6200 mensen. Het aantal stijgt snel. Wat nu? Zorg dat deze groep zo snel mogelijk mag gaan werken, dat is voor iedereen goed.


2022, het jaar van de Grote Ontslaggolf  


25 jan 2022

Het is nog niet eens februari en veel goede voornemens zijn al vergeten. Maar niet bij iedereen. Een andere baan of functie staat al jaren hoog in de lijstjes met goede voornemens. En dat merken we; 2022 is voor Pay2day razend druk begonnen. Er zijn heel veel vacatures en bijna evenveel mensen die iets anders willen.


Leuke baan! Inclusief tiny house of e-scooter?


22 nov 2021

Hoe vind je de geschikte kandiaat, of überhaupt een kandidaat voor een vacature? Bedrijven tuimelen over elkaar heen met lokkertjes. Een bedrijf in Enschede geeft nieuwe medewerkers een fiets of een e-scooter inclusief een rijbewijs. Een varenkweker in Burgh-Haamstede biedt zelfs een huurhuis - een tiny house in badplaats Renesse - als je er komt werken (klein addertje: je gaat het huisje uiteindelijk zelf huren). De trend is duidelijk: veel ondernemers denken dat het niet lukt personeel te vinden zonder te strooien met genereuze secundaire arbeidsvoorwaarden.


Personeelstekort: We zijn terug in de jaren '60


19 okt 2021

U wist het niet, maar we zijn terug in de jaren ’60. Nederland heeft voor het eerst in ruim een halve eeuw weer meer vacatures dan werkzoekenden. Destijds leidde die schaarste op de arbeidsmarkt tot een ongekende loonspiraal en later tot de komst van tienduizenden gastarbeiders. De economie én de lonen groeiden als nooit tevoren.


Menu