Werk? Eerst even schommelen

1 augustus 2016

Stel je eens een wereld zonder werken voor. Nooit meer de wekker om 06:30 uur, nooit meer vergaderen, nooit meer overwerken en nooit meer tellen hoeveel vakantiedagen je nog kunt opnemen. Nooit meer hoeven werken is voor de één een droom en voor de ander een nachtmerrie.

Maar een toekomstige wereld zonder werk is toch onmogelijk? Wel als je bedenkt dat onze maatschappij volledig is ingericht op het moeten werken voor je geld. We studeren voor de grootste kans op een baan, werken 40 uur per week en bouwen tegelijkertijd een pensioen op. En ook als je geen baan hebt, zorgt het UWV er wel voor dat je dagelijks bezig bent met het vinden van een nieuwe werkplek.

 

Robotisering, de komst van het basisinkomen en de 6-urige werkdag zouden dat weleens kunnen veranderen. Minder werken of helemaal niet meer werken lijkt in zicht. Maar wat doet niet werken met je? Hebben we dan nog een doel in het leven? Worden we daar gelukkig van?

Uit verschillende onderzoeken blijkt van niet. Meer dan 20 procent van de Amerikanen raakt in een depressie als hij of zij langer dan een jaar werkloos is. En dat kan best kloppen, als je kijkt naar een ander onderzoek waaruit blijkt dat mensen gelukkiger zijn op hun werk dan in hun vrije tijd.

Volgens professor in de psychologie Peter Gray zien we werk en vrije tijd te veel als twee gescheiden dingen. Van jongs af aan leren kinderen dat plezier hoort bij vrije tijd. Eenmaal volwassen weten ze niet wat te doen buiten werktijd om. Laat staan als je geen baan hebt.

Nu denk je misschien dat die scheiding al eeuwen ingebakken zit in onze maatschappij, maar niets is minder waar. Voordat de industriële revolutie losbarstte kwam niemand mentaal afgepeigerd thuis van een dag werken, want als boer of landheer was ‘werk’ geïntegreerd in het dagelijks bestaan.

Als we daadwerkelijk richting een wereld gaan waar werk een minder grote rol speelt, moeten we volgens professor Gray opnieuw leren spelen. Om beter te kunnen genieten van onze vrije tijd, maar ook om goed te kunnen werken. Het zorgt voor strategisch inzicht, je kunt beter samenwerken en je creativiteit uiten gaat ook een stuk makkelijker. Dus hup, maak plezier en ga eens op een schommel zitten. Of maak een ritje van de glijbaan.

Sjoske Cornelissen

Een kleine vijf maanden na het behalen van haar diploma Journalistiek besloot Sjoske Cornelissen voor zichzelf te beginnen. Wie niet waagt, die niet wint, was de gedachte. Met een heleboel dromen en een iets minder concreet plan stapte ze - onder de naam Sjoske Media - de freelance wereld in. Nu, zo’n anderhalf jaar later, schrijft ze voor verschillende websites, bedrijven en magazines. Voor Pay2day B.V. blogt Sjoske over de perikelen en successen van een zzp’er en houdt ze je op de hoogte van nieuwe manieren van werken.


Lees onze blog

Volgt na de lockdown een personeelstekort?


4 jun 2021

We komen nu toch onverwacht snel uit de lockdown. Dalende cijfers uit de wereld van de zorg; stijgende cijfers op de arbeidsmarkt. Toch is vooruitkijken moeilijk. En waar zijn de vakmensen voor de vacatures?


Kiezen voor vernieuwing


12 mrt 2021

Op 18 maart weten we in grote lijnen wie ons land de komende jaren gaat besturen. Maar wat er met de arbeidsmarkt gaat gebeuren is totaal onbekend. Uit welk verkiezingsprogramma komt bijvoorbeeld de volgende zin? ,,Want het is niet eerlijk als je er als werknemer, gepensioneerde of middeninkomen jarenlang nauwelijks op vooruit bent gegaan, maar mensen aan de top van bedrijven ieder jaar een forse loonsverhoging krijgen. Of als de ene werknemer in een goudgerand vast contract zit terwijl een collega met een flexcontract geen bescherming of vangnet meer heeft.’’ 


Hulde aan de niet-thuiswerker


22 feb 2021

Gaan we weer open in maart? April? Of wordt het mei? Niemand die het weet. Media staan bol met verhalen over de problemen van langdurig thuiswerken. Maar waarom is er zo weinig aandacht voor mensen die niet thuis kúnnen werken? Dat is namelijk de grootste groep. Natuurlijk, de mensen in de zorg voorop. Maar wat te denken van chauffeurs, bouwvakkers, productiemedewerkers, schoonmakers, enzovoorts enzovoorts. Zij hebben niet de luxe dat ze thuis kunnen werken. 


Alex of Achmed, dat maakt niets uit


1 feb 2021

Het zal toch niet? Een tijd geleden werd een kandidaat ongezien afgewezen. Eerst begreep ik het niet. De nood van de klant was hoog en de kandidaat die we snel konden aandragen voor de job was meer dan gekwalificeerd. Bovendien ken ik hem als iemand die van aanpakken weet; hij is initiatiefrijk en punctueel. Was het dan misschien zijn achternaam? Voor alle duidelijkheid: hij heet geen Bartels of Jansen. Ik heb niet gevraagd of zijn afkomst de reden was voor de afwijzing. Misschien had ik dat wel moeten doen, want het vermoeden blijft.


Hoe laat is het? Solidariteit!


22 jan 2021

Het is een bekende slogan bij demonstraties: ‘Hoe laat is het? Solidariteit!’ Niet dat ik zo'n demonstrant ben, maar ik ben het er nu wel mee eens. Meer dan ooit hebben we solidariteit nodig. Met de avondklok vanaf 21 uur wordt de corona-crisis weer dieper. Voor je gevoel althans. Nog maar één bezoeker per dag en op tijd naar huis. De crisis wordt dieper en erger. En het licht aan het eind van de tunnel is weer verder weg. Alleen door elkaar te helpen gaan we het redden.


Aftellen naar een beter en vooral virusvrij jaar


28 dec 2020

Niet eerder hebben we met elkaar zo verlangd naar het nieuwe jaar. 2020 gaat de boeken in als een jaar om snel te vergeten. 2021 belooft zoveel beter te worden, al in de eerste week van het nieuwe jaar kan er begonnen worden met vaccineren. Dat wordt tegelijkertijd het begin van het einde van de recessie.  


Menu