Werk is de beste hulp aan vluchtelingen

14 maart 2022

De vluchtelingenstroom uit Oekraïne is nog maar net op gang gekomen. Afgelopen weekeinde kwamen 3000 mensen ons land binnen. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn er nu 6200 mensen. Het aantal stijgt snel. Wat nu? Zorg dat deze groep zo snel mogelijk mag gaan werken, dat is voor iedereen goed.

De rijksoverheid rekent voorzichtig met een scenario dat er 50.000 Oekraïners zullen komen. Meer dan 2,5 miljoen mensen zijn al op de vlucht voor het oorlogsgeweld, maar bij de Verenigde Naties wordt al rekening gehouden met 7 miljoen vluchtelingen als de oorlog lang gaat duren. Polen is favoriet als eerste land. Logisch, want veel Oekraïners willen afwachten of ze snel terug kunnen. Als dat onmogelijk blijkt, dan zullen alle EU-landen hun deel moeten pakken. Polen kan dit niet alleen. Bij 7 miljoen vluchtelingen zou Nederland moeten zorgen voor de opvang van 265.000 mensen. Dat is meer dan vier keer het aantal inwoners van een stad als Nieuwegein…

Hoe gaan we dat doen? Natuurlijk zorgen voor deugdelijke (nood)huisvesting en scholing voor de kinderen. Maar laten we ook zorgen dat deze mensen aan het werk mogen. Daar is een begin mee gemaakt toen de Europese Commissie anderhalve week geleden instemde met het Temporary Protection Directive, daardoor hoeven Oekraïners geen asielprocedure te doorlopen. Ze worden automatisch toegelaten en mogen hier ook werken. Die regeling geldt voor een jaar met een verleng mogelijkheid tot drie jaar. De Tweede Kamer moet er nog wel een klap op geven. Doe dat zo snel mogelijk!

Mensen zijn getraumatiseerd door de gebeurtenissen. Werk, voor wie wil en kan, zorgt ervoor dat er weer iets positiefs gebeurd. Het verzet de gedachten. De eigenwaarde krijgt een oppepper. Werkritme is gezond. Enfin, ik hoef de positieve punten van werk niet te benoemen.

Wat ook meespeelt: veel vluchtelingen kunnen zo voorzien in eigen levensonderhoud. En wie de krapte op de arbeidsmarkt volgt weet dat extra handen ook op dat gebied hier meer dan welkom zijn.

Rob Stelte

Rob Stelte is managing partner van Pay2day. Hij heeft zich gespecialiseerd in flexibele arbeid. ,,Het allerbelangrijkste van werk is dat je het met plezier doet. Ik zorg dat ik mijn doelgroep zo goed mogelijk kan informeren, want de markt verandert continu.''


Lees onze blog

Pay2day is verhuisd


8 aug 2022

Pay2day is verhuisd. Waarheen? Naar Tiel. Waarom? Daar kom ik zo op. Even wat achtergrond. Ons bedrijf is geboren en getogen in Utrecht, maar begin deze zomer hebben we besloten een nieuw kantoor te zoeken buiten de stad. Dat ging moet ik eerlijk bekennen met pijn in het hart.


Waar vind ik de mensen?


11 mei 2022

Het opvallendste bericht over de arbeidsmarkt kwam afgelopen weken toch wel van de Arbeidsinspectie die zei dat we beter geen nieuwe arbeidsmigranten binnen kunnen halen om het personeelstekort aan te pakken. Want dat lost het arbeidsprobleem een beetje op, maar zou tot nóg grotere problemen op de huizenmarkt en in het onderwijs leiden. Langer werken en onbenut arbeidspersoneel inzetten is beter, stelt de inspectie. 


Werk is de beste hulp aan vluchtelingen


14 mrt 2022

De vluchtelingenstroom uit Oekraïne is nog maar net op gang gekomen. Afgelopen weekeinde kwamen 3000 mensen ons land binnen. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn er nu 6200 mensen. Het aantal stijgt snel. Wat nu? Zorg dat deze groep zo snel mogelijk mag gaan werken, dat is voor iedereen goed.


2022, het jaar van de Grote Ontslaggolf  


25 jan 2022

Het is nog niet eens februari en veel goede voornemens zijn al vergeten. Maar niet bij iedereen. Een andere baan of functie staat al jaren hoog in de lijstjes met goede voornemens. En dat merken we; 2022 is voor Pay2day razend druk begonnen. Er zijn heel veel vacatures en bijna evenveel mensen die iets anders willen.


Leuke baan! Inclusief tiny house of e-scooter?


22 nov 2021

Hoe vind je de geschikte kandiaat, of überhaupt een kandidaat voor een vacature? Bedrijven tuimelen over elkaar heen met lokkertjes. Een bedrijf in Enschede geeft nieuwe medewerkers een fiets of een e-scooter inclusief een rijbewijs. Een varenkweker in Burgh-Haamstede biedt zelfs een huurhuis - een tiny house in badplaats Renesse - als je er komt werken (klein addertje: je gaat het huisje uiteindelijk zelf huren). De trend is duidelijk: veel ondernemers denken dat het niet lukt personeel te vinden zonder te strooien met genereuze secundaire arbeidsvoorwaarden.


Personeelstekort: We zijn terug in de jaren '60


19 okt 2021

U wist het niet, maar we zijn terug in de jaren ’60. Nederland heeft voor het eerst in ruim een halve eeuw weer meer vacatures dan werkzoekenden. Destijds leidde die schaarste op de arbeidsmarkt tot een ongekende loonspiraal en later tot de komst van tienduizenden gastarbeiders. De economie én de lonen groeiden als nooit tevoren.


Menu