ZEG JE DAT OOK TEGEN DE BAKKER?

28 december 2015

Wanneer stond  u voor het laatst met klapperende oren? Word freelancer. Opdrachtgevers verzinnen regelmatig de meest onredelijke argumenten in hun overleg met freelancers. Of beter gezegd: ze doen verbazingwekkende mededelingen. Want discussie is niet mogelijk, de freelancer moet het er maar mee doen.

Vrijheid is voor veel freelancers een grote drijfveer. Elke dag een nieuwe opdrachtgever, een andere bureaustoel en kersverse collega’s. Er is alleen één probleempje: soms denkt een opdrachtgever dat hij met evenveel vrijheid kan beslissen over zijn freelancer.

In dat kader riep freelance journalist Franka Hummels op Twitter de hashtag  #tegendebakker in het leven: iets wat een opdrachtgever nooit tegen de bakker durft te zeggen, maar wél (met gemak) tegen zijn freelancers:

  • ‘Sorry, maar we gaan tóch zelf brood bakken. Onze secretaresse pakt het op. Die kan best aardig bakken.’
  • ‘Ik wil brood, maar weet niet welke en hoeveel. Het mag niet veel kosten, maar moet wel snel klaar zijn. Lukt dat?’
  • ‘Maar als het straks gaat lopen betalen we je wel hoor. Zie het als een investering in jezelf.’
  • ‘Er is helaas geen budget, maar we kunnen je website vermelden in de volgende nieuwsbrief.’

In mijn eenjarig bestaan als freelancer heb ik gelukkig maar één bijzondere oneliner naar mijn hoofd geslingerd gekregen. De opdrachtgever in kwestie wilde mij graag tweeënhalve maand voor 24 uur per week inhuren als tekstschrijver. De einddatum stond zwart op wit in een e-mail. Vijf weken eerder dan gepland kreeg ik te horen dat er ‘niet zoveel meer te doen was voor me’. En zo ging ik in twee minuten van 24 uur naar 0 uur per week.

De discussie die Hummels heeft geopend is waardevol, want de rest van de wereld mag best weten hoe onrechtvaardig opdrachtgevers kunnen zijn. Zeker als je bedenkt dat het aantal zelfstandigen elk jaar groter wordt. Zullen we afspreken dat we met elke nieuwe aanmelding van een eenmanszaak bij de Kamer van Koophandel iets vriendelijker zijn naar elkaar?

Sjoske Cornelissen

(Sjoske Cornelissen)Lees onze blog

Pay2day is verhuisd


8 aug 2022

Pay2day is verhuisd. Waarheen? Naar Tiel. Waarom? Daar kom ik zo op. Even wat achtergrond. Ons bedrijf is geboren en getogen in Utrecht, maar begin deze zomer hebben we besloten een nieuw kantoor te zoeken buiten de stad. Dat ging moet ik eerlijk bekennen met pijn in het hart.


Waar vind ik de mensen?


11 mei 2022

Het opvallendste bericht over de arbeidsmarkt kwam afgelopen weken toch wel van de Arbeidsinspectie die zei dat we beter geen nieuwe arbeidsmigranten binnen kunnen halen om het personeelstekort aan te pakken. Want dat lost het arbeidsprobleem een beetje op, maar zou tot nóg grotere problemen op de huizenmarkt en in het onderwijs leiden. Langer werken en onbenut arbeidspersoneel inzetten is beter, stelt de inspectie. 


Werk is de beste hulp aan vluchtelingen


14 mrt 2022

De vluchtelingenstroom uit Oekraïne is nog maar net op gang gekomen. Afgelopen weekeinde kwamen 3000 mensen ons land binnen. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn er nu 6200 mensen. Het aantal stijgt snel. Wat nu? Zorg dat deze groep zo snel mogelijk mag gaan werken, dat is voor iedereen goed.


2022, het jaar van de Grote Ontslaggolf  


25 jan 2022

Het is nog niet eens februari en veel goede voornemens zijn al vergeten. Maar niet bij iedereen. Een andere baan of functie staat al jaren hoog in de lijstjes met goede voornemens. En dat merken we; 2022 is voor Pay2day razend druk begonnen. Er zijn heel veel vacatures en bijna evenveel mensen die iets anders willen.


Leuke baan! Inclusief tiny house of e-scooter?


22 nov 2021

Hoe vind je de geschikte kandiaat, of überhaupt een kandidaat voor een vacature? Bedrijven tuimelen over elkaar heen met lokkertjes. Een bedrijf in Enschede geeft nieuwe medewerkers een fiets of een e-scooter inclusief een rijbewijs. Een varenkweker in Burgh-Haamstede biedt zelfs een huurhuis - een tiny house in badplaats Renesse - als je er komt werken (klein addertje: je gaat het huisje uiteindelijk zelf huren). De trend is duidelijk: veel ondernemers denken dat het niet lukt personeel te vinden zonder te strooien met genereuze secundaire arbeidsvoorwaarden.


Personeelstekort: We zijn terug in de jaren '60


19 okt 2021

U wist het niet, maar we zijn terug in de jaren ’60. Nederland heeft voor het eerst in ruim een halve eeuw weer meer vacatures dan werkzoekenden. Destijds leidde die schaarste op de arbeidsmarkt tot een ongekende loonspiraal en later tot de komst van tienduizenden gastarbeiders. De economie én de lonen groeiden als nooit tevoren.


Menu