ZEG JE DAT OOK TEGEN DE BAKKER?

28 december 2015

Wanneer stond  u voor het laatst met klapperende oren? Word freelancer. Opdrachtgevers verzinnen regelmatig de meest onredelijke argumenten in hun overleg met freelancers. Of beter gezegd: ze doen verbazingwekkende mededelingen. Want discussie is niet mogelijk, de freelancer moet het er maar mee doen.

Vrijheid is voor veel freelancers een grote drijfveer. Elke dag een nieuwe opdrachtgever, een andere bureaustoel en kersverse collega’s. Er is alleen één probleempje: soms denkt een opdrachtgever dat hij met evenveel vrijheid kan beslissen over zijn freelancer.

In dat kader riep freelance journalist Franka Hummels op Twitter de hashtag  #tegendebakker in het leven: iets wat een opdrachtgever nooit tegen de bakker durft te zeggen, maar wél (met gemak) tegen zijn freelancers:

  • ‘Sorry, maar we gaan tóch zelf brood bakken. Onze secretaresse pakt het op. Die kan best aardig bakken.’
  • ‘Ik wil brood, maar weet niet welke en hoeveel. Het mag niet veel kosten, maar moet wel snel klaar zijn. Lukt dat?’
  • ‘Maar als het straks gaat lopen betalen we je wel hoor. Zie het als een investering in jezelf.’
  • ‘Er is helaas geen budget, maar we kunnen je website vermelden in de volgende nieuwsbrief.’

In mijn eenjarig bestaan als freelancer heb ik gelukkig maar één bijzondere oneliner naar mijn hoofd geslingerd gekregen. De opdrachtgever in kwestie wilde mij graag tweeënhalve maand voor 24 uur per week inhuren als tekstschrijver. De einddatum stond zwart op wit in een e-mail. Vijf weken eerder dan gepland kreeg ik te horen dat er ‘niet zoveel meer te doen was voor me’. En zo ging ik in twee minuten van 24 uur naar 0 uur per week.

De discussie die Hummels heeft geopend is waardevol, want de rest van de wereld mag best weten hoe onrechtvaardig opdrachtgevers kunnen zijn. Zeker als je bedenkt dat het aantal zelfstandigen elk jaar groter wordt. Zullen we afspreken dat we met elke nieuwe aanmelding van een eenmanszaak bij de Kamer van Koophandel iets vriendelijker zijn naar elkaar?

Sjoske Cornelissen

(Sjoske Cornelissen)Lees onze blog

We gaan weer beginnen, mét flexwerkers


20 mei 2020

We gaan - voorzichtig - weer beginnen. Scholen, kantoren, horeca mogen weer beetje bij beetje aan de slag. Dat was de boodschap van premier Rutte. Bijna alle sectoren hebben nu gelukkig licht aan het eind van de tunnel.14 mei 2020

Om goed werk te kunnen leveren op een veilige manier, is een goede steiger of ondersteuningsconstructie een must. Door het toenemend aantal projecten bij onze opdrachtgever, is de behoefte ontstaan voor een uitvoerder Steigerbouw. Deze steigerdeskundige uitvoerder ondersteunt en adviseert de organisatie aan de hand van actuele wet- en regelgeving en de laatste stand van de techniek. Veelzijdig vakwerk, dat is wat onze relatie wil leveren. Kwaliteit is dus altijd het doel. Tevens heeft  onze opdrachtgever veilig werken hoog in het vaandel staan. Om goed werk te kunnen leveren op een veilige manier, is een goede steiger of ondersteuningsconstructie een must. Door het toenemend aantal projecten, is de behoefte ontstaan voor een onderstaande functie. Deze steigerdeskundige uitvoerder ondersteunt en adviseert de organisatie aan de hand van actuele wet- en regelgeving en de laatste stand van de techniek. Werkzaamheden: Adviseren over de inzet van de juiste steiger bij een project (werkvoorbreiding) Tekenen van steigers Helpen bij klaarmaken materiaalstaten voor het steigerwerk Beheren steigerplanning en inplannen montage en demontage steigerwerk Bewaken van de kwaliteit van ons steigermateriaal en stempels Keuren van steigers Inspecteren van steigers Uitvoerders ondersteunen bij toezicht op het steigerwerk Vraagbaak voor steigerwerk Geven van voorlichting en instructie over steigergebruik Bij ons vallen ook ondersteuningsconstructies en onderstempeling onder “steigerwerk”. Wij bieden: Afwisselende functie met veel contacten. Voldoende uitdagingen om het steigerwerk naar een hoger niveau te brengen. Standplaats is hoofdkantoor in Utrecht, met bezoeken van projectlocaties. Goede arbeidsvoorwaarden. Een fulltime baan met toekomstperspectief Functie-eisen: Een deskundige en doortastende collega Iemand die goed kan samenwerken Iemand met opleiding in steigerbouw t/m steigerinspecteur, of in ieder geval de ambitie om deze op korte termijn te behalen Volledige kennis van de “Richtlijn Steigers” Heb je interesse of vragen neem dan contact met ons op.14 mei 2020

Voor een van onze opdrachtgevers zijn we op zoek naar aankomende steigerbouwers 40 uur p/w omgeving Utrecht. Onderwerp Minimale eis Startdatum Per direct Affiniteit met Op hoogte werken, Met je handen werken, buiten werken. Opleiding tot op heden Ervaring in de steigerbouw is een pré maar niet noodzakelijk. je moet bereid zijn om de opleiding steigerbouwer te halen via Ampliar. Nederlandse taal Goede beheersing van de Nederlandse taal. VOG nodig? N.V.T. B-VCA Is verplicht. Aantal uren beschikbaar 40 uur per week beschikbaar Werktijd ma t/m vrij van 07:00 uur tot 16:00 uur Gedragskenmerk Verantwoordelijkheidsgevoel (onder andere m.b.t. schade aan derden) Je werkt in een team Overig Fysiek sterk zijn en in staat zijn veel te staan en te bukken. Rijbewijs B is gewenst Locatie Werkzaamheden worden verricht in de regio Utrecht Contact Heeft bovenstaande vacature jouw interesse gewekt!. Stuur dan je CV naar Pay2day . Mocht je nog vragen hebben neem dan gerust contact met ons op    


Studiekeuze? Luister naar je hart, dat klopt altijd


25 feb 2020

Volg je je hoofd of je hart als het gaat om opleiding en carrière? Het UWV bracht die vraag weer naar boven in een onderzoek naar kansen op de arbeidsmarkt. Voor 1 mei kiezen tienduizenden jongeren een vervolgopleiding. Kies je een studie waarmee later misschien geen droog brood valt te verdienen? Of ga je voor de opleiding die gouden bergen belooft?


Zzp'er wil vrijheid niet kwijt


4 feb 2020

De rook rond de aanbevelingen van de commissie Borstlap is opgetrokken. Hans Borstlap onderzocht met de Commissie Regulering van Werk de positie van de freelancers en zzp’ers in Nederland. Hij constateert een tweedeling: de mensen met een vaste baan met bijhorende zekerheden en de flexwerkers die noodgedwongen van tijdelijk contract naar tijdelijk contract hoppen. Die laatste groep zou minder verdienen, geen hypotheek krijgen bij het kopen van een huis, en geen arbeidsongeschiktheidsverzekering kunnen afsluiten. Is dat zo?


Even voorstellen: Ineke Harteman


14 jan 2020

Alles wat je aandacht geeft groeit. Dat geldt zeker in onze flexwerk- en uitzendbranche. Om al onze relaties de persoonlijke aandacht te geven die ze verdienen is vorige maand Ineke Harteman toegetreden tot ons Pay2day-team. Wat ze gaat doen, vertelt ze zelf in deze blog.


Menu