Zzp'er wil vrijheid niet kwijt

4 februari 2020

De rook rond de aanbevelingen van de commissie Borstlap is opgetrokken. Hans Borstlap onderzocht met de Commissie Regulering van Werk de positie van de freelancers en zzp’ers in Nederland. Hij constateert een tweedeling: de mensen met een vaste baan met bijhorende zekerheden en de flexwerkers die noodgedwongen van tijdelijk contract naar tijdelijk contract hoppen. Die laatste groep zou minder verdienen, geen hypotheek krijgen bij het kopen van een huis, en geen arbeidsongeschiktheidsverzekering kunnen afsluiten. Is dat zo?

Borstlap heeft gelijk, luidden de meeste commentaren. Maar zo zwart-wit is het niet. Een van de verstandigste reacties die ik las was van Sandra Philippen. Zij is chief economist bij ABN Amro en universitair docent aan de Erasmus School of Economics. Als oud-chef van de economieredactie schrijft ze nog een wekelijkse column in het AD. ‘Vrijgevochten zzp’ers gaan niet zomaar terug het hok in’ is de kop van haar bijdrage afgelopen zaterdag. 

,,De zzp’er heeft in extremis gekozen voor iets, waarnaar ook veel werkenden in loondienst verlangen: autonomie en zeggenschap over de tijd, de plaats en de concrete invulling van zijn werk’’, schrijft Philippen. Eén op de zes werkenden in vaste dienst heeft inmiddels klachten die duiden op een burn-out. Deze maand krijgen miljoenen mensen wéér hogere doelen opgelegd bij het jaarlijkse planningsgesprek. Targets, werkdruk, jezelf verplicht ontwikkelen; een deel van het personeel gaat eraan onderdoor. Kijk maar naar de stakingen in de zorg en het onderwijs, die gaan heus niet alleen over geld.

Bovendien: Ik ken echt heel veel mensen die niets anders willen dan een bestaan als flexwerker, die zouden vriendelijk bedanken voor een vast contract met bijhorende vaste – en vaak verplichte – werktijden. Jonge ouders die liever ’s avonds werken om overdag meer tijd voor de kinderen te hebben. Mensen die thuis veel productiever zijn dan in de kantoortuin. Professionals die bij iedere nieuwe klus weer een boost krijgen. Wekelijks spreek ik tientallen zzp’ers die niets liever willen. En ik ontmoet evenveel werkgevers die niet zonder de diensten van de zzp’er en flexwerker kunnen of willen én een eerlijke beloning geven voor de flexibiliteit.

De uitwassen in de flexbranche moeten bestreden worden, in een rijk land als het onze mag het niet zo zijn dat mensen geen andere keuze hebben dan een bestaan met louter tijdelijke contracten. Vooral niet als banken dan een hypotheek weigeren vanwege de ‘onzekerheid’. Of dat arbeidsongeschiktheid leidt tot een bijstandsuitkering omdat een individuele verzekering onbetaalbaar is. Er is aanpassing nodig, dat is wel duidelijk. Maar de echte zzp’er wil niet gedwongen in een keurslijf. Die wil als zelfstandige zonder personeel zelf bepalen hoe, wanneer, waar en voor wie hij werkt. Gelukkig heeft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat in zijn reactie ook laten blijken. 

Rob Stelte

Rob Stelte is managing partner van Pay2day. Hij heeft zich gespecialiseerd in flexibele arbeid. ,,Het allerbelangrijkste van werk is dat je het met plezier doet. Ik zorg dat ik mijn doelgroep zo goed mogelijk kan informeren, want de markt verandert continu.''


Lees onze blog

Studiekeuze? Luister naar je hart, dat klopt altijd


25 feb 2020

Volg je je hoofd of je hart als het gaat om opleiding en carrière? Het UWV bracht die vraag weer naar boven in een onderzoek naar kansen op de arbeidsmarkt. Voor 1 mei kiezen tienduizenden jongeren een vervolgopleiding. Kies je een studie waarmee later misschien geen droog brood valt te verdienen? Of ga je voor de opleiding die gouden bergen belooft?


Zzp'er wil vrijheid niet kwijt


4 feb 2020

De rook rond de aanbevelingen van de commissie Borstlap is opgetrokken. Hans Borstlap onderzocht met de Commissie Regulering van Werk de positie van de freelancers en zzp’ers in Nederland. Hij constateert een tweedeling: de mensen met een vaste baan met bijhorende zekerheden en de flexwerkers die noodgedwongen van tijdelijk contract naar tijdelijk contract hoppen. Die laatste groep zou minder verdienen, geen hypotheek krijgen bij het kopen van een huis, en geen arbeidsongeschiktheidsverzekering kunnen afsluiten. Is dat zo?


Even voorstellen: Ineke Harteman


14 jan 2020

Alles wat je aandacht geeft groeit. Dat geldt zeker in onze flexwerk- en uitzendbranche. Om al onze relaties de persoonlijke aandacht te geven die ze verdienen is vorige maand Ineke Harteman toegetreden tot ons Pay2day-team. Wat ze gaat doen, vertelt ze zelf in deze blog.


Kerstpakket, envelop, cadeaubon? Het maakt niet uit


12 dec 2019

Probeer het even te visualiseren: Marktleider Makro levert deze maand anderhalf miljoen kerstpakketten. Een berg met 1.500.000 dozen! En deze groothandel heeft dan nog ‘maar’ een derde van de markt in handen. Iets meer dan de helft van alle Nederlanders krijgt deze maand een kerstpakket. 


Te oud om te werken? De duvel is oud!


26 nov 2019

Ze zijn traag, star, vaak ziek en begrijpen de jongste ict-toepassingen niet. Vooroordelen over oudere werknemers zijn er genoeg. Daarom was ik vorige week zo enorm blij met het nieuws van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat steeds meer ouderen werken en blíjven werken.


Tijdelijke contract mag langer duren, maar niet voor niets


26 sep 2019

Geen bedrijf kan nog zonder flexwerkers, maar werken zonder vast personeel kan evenmin. Met de Wet Arbeidsmarkt in Balans (Wab) probeert de overheid tijdelijk personeel meer zekerheden te geven en tegelijkertijd ontslag eenvoudiger te maken. Zowel vast als tijdelijk personeel levert een beetje in; en de verhoudingen komen - de wet zegt het al - meer in balans. Een belangrijke wijziging in de Wab is de ketenregeling waarin wordt bepaald waneer een tijdelijk contract een vast dienstverband wordt. 


Menu