20 of 80 uur, wat is jouw ideale werkweek?

Om zeven uur de wekker en voor negen uur je mailbox doorspitten – het is voor velen dagelijkse routine. Of sta je rond half tien op en klap je tegen tweeën je laptop dicht? Hoe jouw schema er ook uit ziet, heb jij wel eens nagedacht hoe jouw ideale werkdag eruitziet?

Meer dan 40 uur
Volgens recent onderzoek van ZZP Barometer werken 6 op de 10 zzp’ers meer dan 40 uur per week. Ze maken lange werkdagen of werken bijna iedere dag van de week. Niet dat ze daarna op de bank ploffen. Nee, deze hardwerkende zzp’ers hebben volop energie voor zaken buiten hun werk om. Het laat maar weer eens zien hoe belangrijk het is dat je werk doet waar je plezier aan beleeft!

Een 4-urige werkdag
Een werkritme 9-tot-5 is voor veel bedrijven dan wel de standaard, maar is dit wel productief en effectief? Er zijn mensen die zelfs pleiten voor een 4-urige werkdag. Lees hier een leuk blog over de voor- en nadelen daarvan. Met die 4 zeer productieve werkuren, zonder afleiding van Facebook of LinkedIn, zorgen zij voor voldoende inkomsten, ruimte voor creativiteit én tijd voor dierbaren.

 

Vroege vogels
Nog zo’n leuk voorbeeld van een onconventionele werkdag. Een paar jaar geleden interviewde ik de Britse modeontwerper Paul Smith: hij start zijn drukke werkdag iedere ochtend om 5.00 uur in het zwembad. Veel meer succesvolle ondernemers zijn zeer vroege vogels, zoals Apple’s CEO Tim Cook (3.45 uur gaat de wekker!). Maar ook First Lady Michelle Obama staat voor dag en dauw op om de (werk)dag te beginnen. Want: ’s ochtends heb je lekker weinig afleiding en ben je dus productiever. Wat nou 9-tot-5?

 

De 4-daagse werkweek

In dit artikel van De Ondernemer over de voor- en tegen argumenten van een 4-daagse werkweek las ik enkele interessante feiten:

Nederland is zogenoemd parttime-kampioen, blijkt uit cijfers van OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling): 38% van werkend Nederland werkte in 2015 deeltijd. Volgens het CBS is dat zelf meer, namelijk de helft!
Een 6-urige werkdag sluit beter aan op onze biologische klok dan de standaard 9-tot-5-werkdagen, aldus slaapwetenschapper Paul Kelley. Hij noemt werken van 9 tot 5 zelfs een ‘vorm van marteling’; mensen zouden pas moeten beginnen met werken vanaf 10 uur ’s ochtends.
Een 4-daagse werkweek draagt bij aan het levensgeluk van werknemers volgens David Spencer, professor economie aan de Leeds University Business School. Ga maar na: het zorgt voor een gezondere werk-privé balans én het beschikbare werk wordt eerlijker verdeeld over de bevolking.
In Zweden wordt geëxperimenteerd met een creatievere invulling van werkdagen. Zo is een werkdag van 6 uur al 13 jaar de standaard bij de Toyota-servicecentra in Göteborg. Het resultaat? De winst is sinds 2002 met een kwart gestegen.
 

Ultieme vrijheid

Dit alles geeft stof tot nadenken, toch? Ik vond alle voorbeelden heel inspirerend. Zelf werk ik als freelancer wanneer het nodig is: heb ik een deadline, dan werk ik met gemak door tot in de nachtelijke uren. Daar staat tegenover dat ik niet iedere dag verplicht om half 8 in de auto zit. Zelf beslissen welke uren van de dag ik productief aan mijn werk besteed, is voor mij de ultieme, luxe vorm van vrijheid. Wat is jouw ideale werkdag?

Blog Sofie Ideale werkweek 1
Sofie Vermooten 1
Sofie Vermooten

Sofie Vermooten deed na haar studie Journalistek ruim vijf jaar ervaring op in de Nederlandse bladenwereld als redacteur en projectmanager. Sinds begin 2016 reist en werkt zij – onder de naam Something Somewhere – als digital nomad door heel Europa. Samen met haar vriend creëert ze al rondreizend (digitale) content voor o.a. magazines, websites, bedrijven en reclamebureaus, in Nederland en daarbuiten. Voor Pay2Day blogt Sofie over deze manier van flexibel werken, deelt ze haar ervaringen met locatie-onafhankelijk werken en geeft ze graag praktische tips aan (reizende) freelancers.