8 sollicitatietips (vooral) voor werkgevers

Hoe je als werkzoekende zo goed mogelijk naar voren komt in een sollicitatiegesprek is overal op internet te vinden. Maar hoe moet de andere kant van de tafel, de werkgever zich opstellen? In deze tijd is er een overvloed aan vacatures en grote kans dat de kandidaat nóg drie leuke sollicitaties heeft lopen. Hoe kun je in het sollicitatiegesprek die veelbelovende man of vrouw voor jouw bedrijf laten kiezen? Een paar tips (ook nuttig voor de sollicitant zelf, want als die werkgever hier niets mee doet, is het misschien niet zo’n leuke baas). Tijd om in de spiegel te kijken.

  • Bereid je goed voor. Natuurlijk stond er iets op het cv dat je aanspreekt, maar laat niet heel het gesprek daarover gaan. Breng structuur in het gesprek aan. Maak vooraf een lijst van vragen. Wat zoek je precies in die manager? Welke kwaliteiten en vaardigheden? Zonder goede voorbereiding kies je misschien de meest sympathieke kandidaat, maar is hij of zij ook wel de beste keuze voor je bedrijf?
  • Stel kandidaten op hun gemak. Dat begint al bij de uitnodiging, hoeveel moeite is het om een goede routebeschrijving bij te voegen? Bijna iedereen is nerveus, dus begin niet meteen met de moeilijke vragen.
  • Laat de juiste mensen het sollicitatiegesprek voeren. Niet alleen de HR-manager. Ook de directe manager, en de collega die de naaste collega wordt horen erbij.
  • Neem de tijd. Vuistregel: een uur per kandidaat. Oók als je na tien minuten denkt: dit wordt niks; ga niet af op een eerste indruk en maak het gesprek af. Misschien komt iemand pas na die tien minuten uit de verf. En als je na een uur nog steeds denkt dat het geen match is, dan helpt dat ook bij je uiteindelijke keuze.
  • Niet meteen nabespreken met je collega. Schrijf eerst op wat je vindt, leg daarna de bevindingen naast elkaar, zodat je een gefundeerde mening kunt vormen. Bijkomend voordeel: je kunt een kandidaat dan ook met argumenten afwijzen.
  • Behandel de sollicitant met respect. Kom op tijd. Weet wie er aan tafel zit. Kleed je netjes. Leg je telefoon weg. Doe eigenlijk precies als de sollicitant. Ook als je snel denkt dat het niets wordt. Het is onderzocht: ongeveer de helft van de kandidaten die zich niet goed behandeld voelen, zullen dat delen met de buitenwereld. Dergelijke publiciteit wil niemand.
  • Luister meer dan je praat. Uiteraard vertel je over je bedrijf, maar wacht ook de vragen van de kandidaat af. Maai niet het gras voor de voeten weg. Komen de vragen niet? Dan is de interesse misschien niet zo groot als gedacht.
  • Laat de kandidaat weten waar hij/zij aan toe is. Het is een van de meest voorkomende klachten: Na het sollicitatiegesprek blijft het stil. Spreek duidelijk af op welke termijn de sollicitant iets hoort en kom dat ook na. Is er geen match: besteed dan tijd aan een goede uitleg met opbouwende kritiek. Dan kan die sollicitatie toch een goed gevoel geven. En ook dat delen mensen.
DSCF1405
Rob Stelte
Rob Stelte

Rob Stelte is managing partner van Pay2day. Hij heeft zich gespecialiseerd in flexibele arbeid. ,,Het allerbelangrijkste van werk is dat je het met plezier doet. Ik zorg dat ik mijn doelgroep zo goed mogelijk kan informeren, want de markt verandert continu.''