‘Een open cultuur’ en andere vacature-blabla

Ben jij een teamspeler? Zonder negen-tot-vijf-mentaliteit? Trekt een open bedrijfscultuur je? En wil je een goed salaris? Stop toch met die nietszeggende blabla in vacatures, daar loopt die getalenteerde kandidaat die je zoekt echt niet warm voor.

 

En toch wemelen vacatures nog steeds van die vage begrippen. Misschien levert het 300 sollicitatiebrieven op, maar wat heb je eraan als minimaal 95 procent mismatches zijn? Wie vaagheid zaait zal misverstanden oogsten.

Want met die vage begrippen weten de geïnteresseerden eigenlijk niet goed waarop ze solliciteren. Ook de werkgever zit daar vervolgens mee. Het is een heidense klus om de meest geschikte kandidaten te selecteren. En dan blijkt bij het eerste gesprek dat de sollicitanten bij wijze van spreken gillend weglopen omdat de realiteit heel anders is dan ze zich hadden voorgesteld.

De getalenteerde kandidaat besteedt zijn tijd niet langer aan solliciteren op een vage functieomschrijving. Waarom zou ie?

Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt is het zaak om vooral duidelijkheid te bieden. Dat zorgt ervoor dat je de juiste kandidaten vindt én ze prikkelt om te solliciteren.

Hoe duidelijk? Vertel gewoon hoe het is. Want wat is ‘een goed salaris’? En kom op: waar vind je nog een bedrijf zónder open bedrijfscultuur. Misschien in de ondernemingen waar stipt van negen tot vijf wordt gewerkt?

Grote bedrijven als Shell en bol.com weten al langer dat het zinloos is om bedolven te worden onder sollicitatiebrieven van mensen die niet bij het bedrijf passen. Online bieden zij testen zodat geïnteresseerden kunnen inschatten of zij in het profiel passen. Shell bijvoorbeeld is vanzelfsprekend een bedrijf met veel regels en veiligheidsprotocollen. Mr. Sloddervos merkt bij de test dat hij beter elders emplooi kan zoeken.

Ook bedrijven zonder de HR-power van de grote jongens kunnen meedoen aan het nieuwe solliciteren. Websites als Spielberg springen in op de trend dat duidelijkheid voorop staat. De vacatures bij Spielberg zijn gescreend door het bedrijf zelf. Je ziet meteen de hoogte van het salaris, werkuren, dagelijkse werkzaamheden, groeipad en zelfs een inkijkje in de agenda van een directe collega. De foto’s zijn echt, niets is in scène gezet. Wie dan solliciteert weet exact wat hij kan verwachten. Ook flinke ondernemingen als KPN en TNT zijn te vinden op Spielberg.

Duidelijkheid en openheid. Zo vind je in deze overspannen arbeidsmarkt die – zeldzame – perfecte nieuwe medewerker, of die ideale baan. Probeer het maar eens.

robtekst2
Rob Stelte
Rob Stelte

Rob Stelte is managing partner van Pay2day. Hij heeft zich gespecialiseerd in flexibele arbeid. ,,Het allerbelangrijkste van werk is dat je het met plezier doet. Ik zorg dat ik mijn doelgroep zo goed mogelijk kan informeren, want de markt verandert continu.''