Een perfect team: bestaat dat?

Werken in een prettig team is meer dan alleen wenselijk. Het is een vereiste om optimaal te kunnen functioneren. Je overlegt, luncht en reist samen, je deelt lief en leed en werkt aan hetzelfde doel. Eigenlijk zie je jouw directe collega’s meer dan je lieftallige partner. Het is best een belangrijk ding, zo’n team.

Het blijkt dat we de afgelopen twee decennia 50 procent meer tijd zijn gaan besteden aan gezamenlijke activiteiten met collega’s. Dus als je vijftien jaar geleden vond dat het allemaal wel wat gezelliger mocht op kantoor, dan zit je nu gebakken. We brengen over het algemeen zelfs driekwart van de dag door met enkel en alleen communiceren. Maar een kippenhok of niet, een team bereikt betere resultaten, innoveert sneller en ziet gemaakte fouten eerder dan een individu. Als kers op de taart ben je over het algemeen ook tevredener over je baan als je onderdeel bent van een team. Hartstikke goed voor je dus, die directe collega’s om je heen.

Maar een sympathiek team is lang niet altijd vanzelfsprekend. Als er één rotte appel is aangenomen, dan liggen roddels, onuitgesproken irritaties en onverwachte uitbarstingen op de loer. Bestaat er zoiets als een perfect team? Dat vroeg Google zich ook af, en besloot onderzoek te doen. Wat blijkt? Het ligt niet aan de teamsamenstelling. Al is de één teruggetrokken en de ander extravert of al bestaat het team uit zes vrouwen en één man; als het bij elkaar opgeteld maar goed zit.

Een hoog collectief IQ is bijvoorbeeld belangrijker dan individuele intelligentie. Want dan is er geen haantjesgedrag, en kan iedereen zijn zegje doen. En dat is weer goed voor het welbevinden. Volgens Google is ‘psychologische veiligheid’ dan ook een betekenisvolle teamnorm en moet die veiligheid op nummer één staan wil je in de buurt komen van een perfect team. Want een beetje rechtvaardigheid op de werkvloer is wel gewenst.

De weg naar een goed op elkaar ingespeeld team is lang en hobbelig. Bij aanvang ken je elkaar niet en wat je van elkaar moet verwachten is al helemaal een raadsel. Je moet jouw toekomstige lief-en-leed-delers goed leren kennen: waar heeft-ie een hekel aan en waar kun je ‘m voor wakker maken? Dan weet je straks precies wat je aan elkaar hebt en voorkom je (nare) verassingen. Maar het meest cruciale voor een goed team is een helder doel en de manier van samenwerken. Vooral die laatste moet voor iedereen aangenaam zijn. Geloof me, dan gaat ’t straks (bijna) allemaal vanzelf.

Blog een perfect team
Sjoske Cornelissen 300x300
Sjoske Cornelissen