Een stoel en een fiets van de zaak (echt waar dat kan)

Wie werkt er nooit een dag thuis? Iedereen wil dat wel. En ook de meeste werkgevers zijn nu wel over hun koudwatervrees heen. Thuiswerkers blijken productiever (het scheelt een boel social talk bij de koffieautomaat) en ze zijn heel tevreden over de constructie. Werkgevers zien dat het bovendien een goede methode is om personeel voor langere tijd aan zich te binden. En het kan nog leuker worden met een stoel en een fiets van de zaak.

In het rijtje goed salaris, leuke leaseauto en gelikte smartphone hoort tegenwoordig ook de thuiswerkdag. 3 miljoen Nederlanders hebben volgens het CBS de mogelijkheid om incidenteel thuis te werken en dat aantal stijgt nog steeds.

Als werkgever kun je die thuiswerkdag nóg leuker maken. Zo mag je eens per vijf jaar een  belastingvrije vergoeding van 1815 euro (inclusief BTW) geven om thuis een kantoor in te richten. De werknemer kan naar keuze een bureau, bureaustoel, verlichting of bijvoorbeeld een ladeblok aanschaffen. Een leuke upgrade van de werkplek aan de keukentafel. Natuurlijk zijn er voorwaarden. Zo moet er minimaal 1 thuiswerkdag per week zijn en dat moet ook contractueel afgesproken zijn.

Een laptop en smartphone van de zaak heeft de moderne kantoormedewerker al thuis, maar ook de kosten van een internetaansluiting en een printer thuis mogen onbelast vergoed worden.

Hoe zit het met de reiskosten voor woon-werk op de thuiswerkdag? Die worden gewoon doorbetaald à 19 cent per kilometer. De fiscus stelt maar één eis: er moet minimaal 128 dagen per jaar naar het werk gereisd worden.

Ook als de werknemer fietst mag de 19 cent vergoed worden. Nu ik het toch over sympathieke personeelsregelingen heb: Als er veel fietsend personeel is, dan is het interessant om de fietsleaseregeling die volgend jaar van kracht wordt in de gaten te houden. Wie een fiets leaset via de werkgever voor woon-werkverkeer krijgt dan een vaste bijtelling van 7 procent voor het privégebruik. Dat komt neer op ongeveer een tientje per maand voor een nagelnieuwe snelle ebike van een paar duizend euro.

Terug naar het thuiswerken. Het helpt werknemers om werk en privé (wie haalt de kinderen uit school?) goed te organiseren. Niet iedere baan leent zich er natuurlijk voor, maar met een beetje goede wil moet het lukken. En het vergt enige zelfdiscipline om de huishoudelijke taken links te laten liggen op de thuiswerkdag. Natuurlijk moet het vertrouwen er zijn dat er daadwerkelijk gewerkt wordt, maar als dat ontbreekt is de arbeidsrelatie toch al over de houdbaarheidsdatum.

Eerlijk is eerlijk: er zijn nadelen. Maar de voordelen van een thuiswerkdag zijn groter: blijer personeel (en blij personeel blijft), gezonder personeel (ook op een e-bike trap je mee), productiever personeel én wie thuiswerkt staat niet in de file en daar hebben ook de mensen die naar kantoor rijden plezier van.

stoelfiets
Rob Stelte
Rob Stelte

Rob Stelte is managing partner van Pay2day. Hij heeft zich gespecialiseerd in flexibele arbeid. ,,Het allerbelangrijkste van werk is dat je het met plezier doet. Ik zorg dat ik mijn doelgroep zo goed mogelijk kan informeren, want de markt verandert continu.''