Hoe goed kun jij hosselen?

Ben je freelancer, seizoenwerker, interimmer, ondernemer of zzp’er? Verwijder die functietitel dan maar snel van LinkedIn. Hosselen is het flexwerken anno 2017.

 

Nog niet eerder van hosselen als flexwerkvariant gehoord? Ik eerlijk gezegd ook niet, totdat ik dit leuke artikel las van Anne Corré voor het NRC. Zij bezocht ‘Skills for the next economy’. Een inspirerende reeks avonden in Amsterdam waarbij experts en ervaringsdeskundigen de koppen bij elkaar steken over dé vaardigheden van de toekomst. Want, aldus de organisatoren, ‘de next economy komt er aan. Duurzaam, vol met data en met dagelijks nieuwe technologie’. En: een steeds flexibelere arbeidsmarkt. Daar passen nieuwe skills bij, met interessante namen als hosselen, karma management, cherry picking en tinkering.

Illegaal geld sprokkelen
Over dat hosselen gesproken. Denk je aan illegaal geld bij elkaar sprokkelen op straat of zie je een foute film over de onderwereld voor je? Niets is minder waar. De Van Dale beschrijft het als ‘geld verdienen met een bijbaan, los werk of een incidenteel handeltje’. Ik zie hosselen echt als dé nieuwste term in flexwerken. Ben je graphic designer, maar ook een aantal avonden per week sportleraar? Heb je een eigen bedrijf, maar ben je daarnaast ook twee dagen vast in dienst? Als hosselaar beperk je niet tot één baan bij één werkgever, maar genereer je met meerdere banen, projecten, ondernemingen of talenten voldoende inkomsten om prettig te kunnen leven. Je hebt verschillende creatieve pannetjes op het vuur, bent ondernemend, ziet kansen. Zo tover je de onzekere basis van het flexibele werken om tot een zeker bestaan.

Hulp voor hosselaars
Payday staat hosselaars graag bij. Met hun salarisadministratie bijvoorbeeld. Want je kunt je voorstellen dat met veel lopende projecten voor meerdere werkgevers, het papierwerk aan de achterkant ook oploopt. Waar hosselaars werken voor verschillende opdrachtgevers, zorg ik er met mijn team voor dat de hosselaar op papier slechts één werkgever heeft. Zo wordt bijvoorbeeld de loonheffingskorting aan Pay2day toegekend en bepaalt de hosselaar zelf welk prijskaartje er aan zijn diensten hangt. Lijkt het hosselen jou wel wat? Lees hier enkele praktische beginnerstips van Jeanine Schreurs, auteur van het boek Ga hosselen – Geld verdienen door ondernemend te leven. En: neem eens contact met ons op. Wij faciliteren graag alle administratieve zaken, zodat jij je op je werk kunt richten.

Hosselen is voor iedereen
Anne Corré schrijft in haar stuk: ‘Of je nu gedwongen zelfstandig werkt of niet, en of je nu een creatieve millennial of een werkloos geraakte 55-plusser bent: iedere ondernemer kan zijn voordeel doen met kunst van het hosselen.’ Oftewel: hosselen is voor iedereen. En in een veranderende maatschappij als de onze, waarin digitalisering en automatisering zorgen voor minder vaste banen, is het hosselen een interessante vaardigheid om onder de knie te krijgen. Het mooie van hosselen, flexwerken, freelancen of welk label je hier ook aan plakt: iedereen kan het, op zijn eigen manier. Je hosselt zo veel en zo vaak als je zelf wilt, of zo veel als dat je financieel nodig hebt. Happy hustling!

hosselen 1
Rob Stelte
Rob Stelte

Rob Stelte is managing partner van Pay2day. Hij heeft zich gespecialiseerd in flexibele arbeid. ,,Het allerbelangrijkste van werk is dat je het met plezier doet. Ik zorg dat ik mijn doelgroep zo goed mogelijk kan informeren, want de markt verandert continu.''