Meer salaris? Dat doe je zo

Als je een zzp’er kent is de kans groot dat je regelmatig hoort waarom het leventje als vrije vogel zo heerlijk is. Begrijp me niet verkeerd, ik ben het waarschijnlijk volledig eens met die voordelen. Maar er is één ding waar je als zelfstandige hoe dan ook mee te maken krijgt. En daar kreeg ik laatst voor het eerst rillingen van.

Vragen om een tariefverhoging vind ik verschrikkelijk. Brrr. Het is gewoon niet prettig om bij een opdrachtgever voor wie je al werkt te vragen om meer geld. Maar aan de andere kant word je ook niet serieus genomen als je jarenlang voor hetzelfde loontje blijft werken.

Dus ik moet wel. En jij ook. Vooral als je een vrouw bent, trouwens. Want wij dames blijken dus minder vaak voor onszelf (en ons geld) op te komen, vergeleken met mannen. Ruim 40 procent van de mannen onderhandelt als zij een nieuwe baan krijgen, tegenover 25 procent van de vrouwen (aldus het Sociaal Cultureel Planbureau). Ai. Daar moeten we iets aan doen.

Ik heb een aantal tips voor je opgeduikeld waardoor je sterker in je schoenen staat tijdens je voorstel:

Het is je goed recht
Het is voor iedereen beter als jij voor jezelf opkomt. Ook voor je opdrachtgever. Want geloof me, die neemt je een stuk serieuzer als jij jezelf ook waardeert.

Argumentatie
Denk van tevoren goed na waarom je een tariefverhoging verdient. Vergelijk jezelf met collega’s, het salaris in de markt en je verantwoordelijkheden. Je kunt ook áltijd zeggen dat een salarisstijging bijdraagt aan je motivatie om hard te (blijven) werken.

Vraag om positieve feedback
Je kunt aan je leidinggevende vragen wat hij of zij waardeert aan jou en je werkzaamheden. Op het moment dat je leidinggevende dit uitspreekt, voelt hij de waardering voor jou. En dat maakt dat hij sneller geneigd is een loonsverhoging te regelen.

Denk met je leidinggevende mee
Vaak is jouw chef niet degene die mag bepalen of jij ook daadwerkelijk een hoger tarief krijgt. Vraag of en hoe je kunt helpen om het voor elkaar te krijgen bij de directeur. Je leidinggevende voelt zich gesteund.

Bereid je goed voor
Het kan geen kwaad om het gesprek eerst te oefenen met iemand. Bedenk van tevoren alvast antwoorden en vragen. Dan sta je straks niet met je bek vol tanden. Bepaal ook alvast voor jezelf wat je minimumeis is.

Wees vriendelijk en duidelijk
Uiteraard moet je correct en aardig blijven tijdens het gesprek, maar vergeet niet om vast te houden aan je standpunten. Wees ook concreet. ‘Ik wil meer dan nu verdienen’ is niet genoeg. Ga voor een duidelijke eis, bijvoorbeeld een 5 procent hoger bruto-maandloon. Dat klinkt een stuk professioneler, nietwaar?

Dus, droom jij al jaren van een hoger salaris? Go for it! Al is het maar om dat percentage onderhandelende vrouwen iets op te krikken.

black and white people bar men
Sjoske Cornelissen 300x300
Sjoske Cornelissen

Een kleine vijf maanden na het behalen van haar diploma Journalistiek besloot Sjoske Cornelissen voor zichzelf te beginnen. Wie niet waagt, die niet wint, was de gedachte. Met een heleboel dromen en een iets minder concreet plan stapte ze - onder de naam Sjoske Media - de freelance wereld in. Nu, zo’n anderhalf jaar later, schrijft ze voor verschillende websites, bedrijven en magazines. Voor Pay2day B.V. blogt Sjoske over de perikelen en successen van een zzp’er en houdt ze je op de hoogte van nieuwe manieren van werken.