Pas op voor de vervelingsziekte

Vorige week was het weer zo’n dag. Een dag waarvan je op voorhand weet dat alles nét anders loopt dan je gepland had. Zo’n dag waarop eigenlijk gewoon alles mislukt. Je kunt je niet concentreren, je verveelt je en alle virtuele updates van je vrienden heb je al drie keer voorbij zien komen. Die dagen hebben we allemaal weleens. Maar sommigen van ons ervaren dit elke dag.

En dat is geen pretje. Eigenlijk heb je dan last van een omgekeerde burn-out. Je neemt niet te veel hooi op je vork, maar juist veel te weinig. Diagnose? Een bore-out. Nu hoor ik je denken ‘maar je af en toe vervelen is toch niet zo erg?’ Dat dacht ik ook. Maar iemand met die pittige vervelingsziekte ervaart dezelfde symptomen als iemand met een burn-out. Denk aan slapeloosheid, irritaties, lusteloosheid en een laag zelfbeeld.

Zo’n bore-out ligt al snel op de loer. Je werkplek voelt lekker vertrouwd. Je hebt leuke collega’s, dus de dagen kom je wel door. En als zzp’er heb je misschien een vaste klus waarmee je de maandelijkse lasten kunt betalen. Lekker veilig. Als dan blijkt dat je nauwelijks wordt uitgedaagd of het werk te simpel voor je is, kan het moeilijk zijn om de knoop door te hakken. Met als gevolg dat de symptomen alleen maar erger worden.

Oké, genoeg bangmakerij. We willen natuurlijk allemaal zonder zorgen het nieuwe jaar in. Dus, wat kun je doen om te voorkomen dat je verveeld raakt? Komt ie:

Bedenk welke werkzaamheden je niet leuk vindt en zoek uit of je daar eventueel mee kunt stoppen.
Schrijf jouw talenten op papier en ga na of je deze benut.
Denk na over de richting die je op wil groeien en zoek uit of dat kan op de plek waar je nu zit.
Ga in gesprek en bespreek of het mogelijk is om je functie aan te passen.
Ga op zoek naar een nieuwe baan (deze is rigoureus, maar heeft wel het meeste effect).
Natuurlijk willen we in 2017 ook niet gevloerd worden door een burn-out. Dus, je voelt ‘m al aankomen, dit kun je doen om te voorkomen dat je te veel hooi op je vork neemt:

Probeer een nacht van acht uur te maken. Oh, en mensen die beweren dat ze kunnen functioneren met maar een paar uurtjes slaap per nacht; dat kan niet.
Ga elke 90-160 minuten een minuut of tien iets anders doen.
Begin de ochtend rustig. Neem een kop koffie, lees een artikel en maak je dan pas klaar voor de dag.
Ga bewegen, maar zoek dan wel een activiteit die je echt leuk vindt om te doen.
Maak onderscheid tussen belangrijke en dringende werkzaamheden. Zo voorkom je dat je rondloopt met het idee dat alles vandaag af moet.
Ga één keer per dag op stand-by. Even geen technologie, dus check je mail niet en zet je telefoon op vliegtuigstand. Doe even iets compleet anders. Lees een boek, maak een wandeling, ga desnoods tekenen.
Maak eens in de zoveel tijd een rondje door je e-mailnieuwsbrieven en whatsappgroepen en bepaal wat je nog interessant genoeg vindt.
Hup, en dan nu gezond en energiek dat nieuwe jaar in. Aan mij heeft het in ieder geval niet gelegen. Ik zie je in 2017!

Blog Sjoske Help ik verveel me 1
Sjoske Cornelissen 300x300
Sjoske Cornelissen

Een kleine vijf maanden na het behalen van haar diploma Journalistiek besloot Sjoske Cornelissen voor zichzelf te beginnen. Wie niet waagt, die niet wint, was de gedachte. Met een heleboel dromen en een iets minder concreet plan stapte ze - onder de naam Sjoske Media - de freelance wereld in. Nu, zo’n anderhalf jaar later, schrijft ze voor verschillende websites, bedrijven en magazines. Voor Pay2day B.V. blogt Sjoske over de perikelen en successen van een zzp’er en houdt ze je op de hoogte van nieuwe manieren van werken.