Digital nomads, de reizende zzp'ers
Waar menig freelancer zijn laptop openklapt in een drukke koffiezaak, kijk ik op dit moment uit op een witte piste met strakblauwe lucht in Oostenrijk. Geen slecht kantoor, toch?
Met niet veel meer dan twee laptops, kleding, een klein spaarbedrag en een twaalf jaar oude Volvo reis ik sinds begin dit jaar door Europa. Als freelance tekstschrijver (ik) en video producer (vriend) maken wij met Something Somewhere content voor Nederlandse en lokale opdrachtgevers. Met mijn blogs voor Pay2Day neem ik jullie onder meer mee in de wereld van de digitale nomaden, zoals deze combinatie van reizen en flexwerken wordt genoemd.
Een jaar geleden werkte ik fulltime als projectmanager en redacteur bij een Amsterdamse tijdschriftenuitgeverij, mijn vriend als video producer en marketeer. Net als velen hadden wij de droom om samen een lange reis te maken. Eén probleem: geld. Toen ontstond het idee om onze krachten te bundelen: wat als wij een reizend content bureau zouden starten? Met alle technische ontwikkelingen van nu – in ieder dorp kun je wel een wifi hotspot vinden – zouden we op afstand kunnen werken als freelance tekstschrijver en video producer. In de tussentijd zouden we alle Europese landen aan kunnen doen die we altijd eens wilden bezoeken.
We besloten dit hersenspinsel uit te werken. Ik stuitte op dit artikel van NOS, waar ik tot mijn schrik las dat steeds meer mensen op deze avontuurlijke manier werken en reizen combineren. Ons idee was dus helemaal niet origineel! Waar ik dat eerst als bedreiging zag, vond mijn vriend dit juist een bevestiging. ,,Dit betekent dat deze manier van flexibel werken en reizen dus werkt!’’ Het heeft zelfs een naam, je bent dan een heuse digital nomad. En zo startte op dat moment in Amsterdam onze eigen ontdekkingsreis pas echt.
In onze maandenlange voorbereiding kwamen we talloze succesvolle voorbeelden tegen van rondreizende Nederlanders die overal ter wereld met een gevulde rugzak en laptop online werken. Ze verdienen als zzp’er geld met bijvoorbeeld het ontwikkelen van software, teksten schrijven, grafisch vormgeven, websites bouwen, videoproducties of ruilen hun kwaliteiten voor kost en inwoning. Annemarie Conijn is online communicatie specialist en runt vanuit Zuid-Amerika het online travel en lifestyle magazine Ik wil meer reizen!
Ook zijn er talloze travelbloggers die door hoge bezoekersaantallen kunnen leven van hun reisblog. Maar niet alleen schrijvers kunnen aan de slag als digitale nomade: zo geeft Thamara Zijlstra trainingen aan mensen die als virtual assistant locatieonafhankelijk willen werken.
Lijkt het je wel wat: de vrijheid, op avontuur, zelf je werktijden indelen, nieuwe culturen ontdekken? Laat ik je op het hart drukken dat het leven van een digitale nomade geen lange vakantie is. Je bent – net als freelancers in eigen land – constant op zoek naar nieuwe opdrachtgevers. Er is geen vast inkomen. Kortom: ook als digital nomad heb je alle onzekerheden die bij het freelancebestaan komen kijken.
Voor opdrachtgevers is inhuren van iemand die vanuit het buitenland werkt redelijk nieuw, waardoor het soms lastiger is om nieuwe opdrachten binnen te halen. Daarnaast ben je veel bezig met basisbehoeften als onderdak en het plannen van de reisroute. Vrienden en familie zijn thuis. Op iedere nieuwe (werk)plek die je aandoet moet je opnieuw sociale contacten leggen en je eigen weg vinden.
Maar het achterlaten van al die zekerheden brengt spannende ervaringen, grootste avonturen en nieuwe inzichten. En om de zoveel tijd een heel nieuw kantoor! We hebben dan ook nog geen moment getwijfeld over onze carrièreswitch. Ben je enthousiast over deze vorm van flexibel werken? In komende blogs geef ik je graag praktische tips.