5 dagen werken? Als je maar gelukkig bent

,,Hoe harder ik werk, hoe succesvoller ik word en als ik succesvol ben, dan ben ik gelukkig.” Het is voor veel mensen een eindeloos streven: geluk ervaren of op z’n minst gelukkiger worden dan je bent. Want wie wil er niet elke ochtend opstaan met een flinke portie energie en een glimlach van oor tot oor?

De PvdA pleitte begin oktober voor een vierdaagse werkweek, met behoud van salaris. Want, zegt de politieke partij, dan houdt men meer tijd over voor vrienden en familie. Met een werkweek van vijf dagen kom je volgens PvdA-Kamerlid Martijn van Dam in ‘een ratrace waar je niet meer uitkomt’.

Als het aan psycholoog Shawn Achor ligt, maakt de lengte van de werkweek niet uit zolang je brein positief ingesteld is. Hoe, wat, waar? Ja, dat was precíes wat ik ook dacht. Komt-ie: iedere keer dat je brein succes boekt, verandert ook je betekenis van succes. Nu werk je aan een fantastische klus, de volgende moet beter zijn en als het even kan ook meer geld in het laatje brengen. Geluk bevindt zich bij ons aan de andere kant van succes en daar kan ons brein niet bij, aldus Achor. Succesvol zijn maakt ons gelukkiger, denken wij. Maar wat nou als ons brein andersom werkt?

Het blijkt dat een stel hersenen 31 procent productiever is wanneer het positief is ingesteld. Van positiviteit worden we intelligenter, creatiever en energieker. Niet verkeerd. Dus: door positief te zijn in het heden, werkt je brein succesvoller, omdat het harder en intelligenter kan werken, juist doordat je positief door het leven gaat. Snap je het nog?

Dan kun je nu jouw brein herprogrammeren. En wel zo:

– Schrijf gedurende minimaal 21 dagen drie nieuwe dingen op waarvoor jij dankbaar bent, voordat je van start gaat. Je brein herbeleeft dat waar jij dankbaar voor bent en houdt dit patroon na drie weken vast. Je brein scant nu vanzelf op positieve dingen. Hulde!

– Stuur bij het openen van je mailbox een positieve e-mail naar een vriend of kennis waarin je hem of haar ergens voor bedankt. Want, zegt Achor, willekeurige daden van vriendelijkheid zijn bewuste daden.

– Ga eens mediteren. En nee, dan bedoel ik niet in de kleermakerszit en met je handen op je knieën. Je hoeft alleen maar voor een paar minuten alles aan de kant te schuiven en stil te zitten. Moet te doen zijn, lijkt me. Dan kun je je daarna weer focussen op één taak tegelijk en dat is goed voor je brein.

Mocht je over drie weken ineens uit je bed springen van geluk, dan weet je waarom (en ben je waarschijnlijk succesvol geherprogrammeerd).

Geluk
Sjoske Cornelissen 300x300
Sjoske Cornelissen