5 nieuwsfeiten die je nog niet wist over flexwerk
De wereld van flex ontwikkelt zich met de dag. Van nieuwe regels uit Brussel tot optimistische cijfers uit de Nederlandse uitzendbranche. Aan de hand van 5 nieuwsberichten praat ik je bij over de flexibele arbeidsmarkt.
We gaan dit jaar richting 8 miljoen banen – en de flexmarkt groeit.
Eerder vertelde Sjoske in haar blog al meer over de (positieve) status van onze arbeidsmarkt. Weer en meer goed nieuws: het herstel zet dit jaar door, aldus uitkeringsinstantie UWV tijdens hun prognoses voor 2017. Door de economische groei van 2,1 procent groeit de werkgelegenheid naar maar liefst 8 miljoen banen.
Opvallend feit: terwijl het aantal vaste banen sinds 2003 met 530.000 is gedaald tot 5,2 miljoen, is het totale aantal flexwerkers en zzp’ers sinds datzelfde jaar met 65 procent gestegen tot 2,9 miljoen.
De uitzendsector is goed voor bijna 40% van de banengroei in 2017.
Zoals je hierboven leest neemt het aantal banen dus toe, en wel met 138.000 banen. Hiervan bevinden zich er maar liefst 50.000 in de uitzendsector en komen er 20.000 zelfstandigenbanen bij. De uitzendsector is dus (opnieuw) goed voor bijna 40% van de banengroei dit jaar.
Opvallend feit: de grens van één miljoen vacatures komt weer in zicht. Iets dat maar vier keer eerder voorkwam sinds het UWV in 1997 begon met meten.
Vaste krachten Deliveroo willen liever flexwerker zijn.
Minimumloon, vakantiegeld, arbeidsongeschiktheidsverzekering, pensioen: het wordt allemaal piekfijn geregeld voor de 1.700 maaltijdbezorgers van het populaire Deliveroo. Maar sommige vaste krachten snakken naar meer vrijheid en inkomsten. Iets dat ze met het zzp-schap wél voor elkaar krijgen. Daarom gaat het bedrijf een pilot draaien met zzp-koeriers in de regio Zuid-Holland.
Opvallend feit: volgens Philip Padberg, directeur van Deliveroo Nederland, geeft bijna 1 op de 3 rijders aan meer flexibiliteit te willen. Ook kunnen zzp-koeriers volgens hem ‘aanzienlijk’ meer verdienen dan bezorgers in loondienst.
2 op de 5 werknemers in de flexibele schil stroomt binnen 2 jaar door naar een vaste baan.
Flexwerkers in dienst? 40% kans dat je hen na 2 jaar een vast contract biedt. En dat is minder dan in de jaren 90: toen stroomde ongeveer de helft van de werknemers door naar een vaste baan. Reden voor deze verminderde doorstroom? De crisis, maar ook het huidige Nederlandse beleid, aldus arbeidswetenschapper Ton Wilthagen. ‘De Wet werk en zekerheid van minister Lodewijk Asscher heeft een slinger gegeven aan deze ontwikkeling.’
Opvallend feit: het onbetaalde tijd-contract is de afgelopen jaren 30 procent duurder geworden. In dit artikel van NU.nl vertelt arbeidswetenschapper Ton Wilthagen waar je als ondernemer op moet letten als je flexwerkers in dienst hebt.
Brussel wil flexwerkers beter gaan beschermen.
Meer sociale bescherming voor zzp’ers en werknemers met flexibele arbeidscontracten. Dat is de insteek van de Europese Commissie die de komende maanden in discussie gaat met werkgevers en vakbonden, aldus het FD. De Europese Commissie is namelijk bang dat door globalisering, digitalisering en de deeleconomie de tweedeling tussen vaste en flexibele werknemers toe gaat nemen.
Opvallend feit: 15% van het aantal werkenden in de EU bestaat uit zzp’ers. Nog eens 20-25% beschikt over contracten met minimale zekerheden.
Rob Stelte is managing partner van Pay2day. Hij heeft zich gespecialiseerd in flexibele arbeid. ,,Het allerbelangrijkste van werk is dat je het met plezier doet. Ik zorg dat ik mijn doelgroep zo goed mogelijk kan informeren, want de markt verandert continu.''