5 tutorials voor zzp'ers

Facebookfoto’s bewerken? Korte video’s editen voor je website? Of zoek je een programma waarmee je makkelijk maar mooi facturen opstelt? We tippen vijf handige video tutorials om deze skills onder de knie te krijgen.

 

De allereerste YouTube video is Me at the zoo, geüpload op 23 april 2005 en – hoewel slechts 18 seconden lang en totaal oninteressant – inmiddels ruim 34 miljoen keer bekeken. Inmiddels heeft YouTube meer dan een miljard gebruikers (dat is bijna een derde van alle mensen die internet gebruiken) en elke dag worden er honderden miljoenen uren aan video’s bekeken. De afgelopen drie jaar is de weergavetijd op YouTube minstens 50 procent per jaar gestegen en op mobiele apparaten is de gemiddelde weergavetijd per sessie meer dan 40 minuten. Daar is menig ander medium – offline én online – jaloers op.

Naast vermaak huist YouTube ook heel veel handige tutorials. In deze uitlegvideo’s kijk je met een professional mee op het computerscherm en leer je stap voor stap de werking van programma’s als InDesign. Hoewel je veel trainingen en cursussen online kunt volgen, deel ik in dit blog alleen YouTube video’s met je. Waarom? Omdat dit de eerste plek is waar ik zelf naar oplossingen zoek. Een alles behalve compleet lijstje, maar uit eigen ervaring weet ik dat deze video’s heel erg handig zijn:

Foto’s bewerken in Photoshop
Het oplichten van de ogen, kleine vlekjes wegwerken of kleuren versterken: zelf gebruik ik Photoshop graag voor het bewerken van portretfoto’s. Het is ook de ideale tool als je afbeeldingen wilt bijsnijden en aanpassen voor gebruik op het web. Heb je nog nooit met dit programma gewerkt, dan zijn de tutorials van Phlearn (spreek uit: flurn) een goed startpunt. In zijn driedelige serie The Quick Start Guide to Photoshop legt hij de basisvaardigheden uit, maar ook meer ervaren photoshoppers zullen op zijn kanaal genoeg interessants vinden.
E-mailmarketing opzetten met Mailchimp
Het versturen van mooi ontworpen nieuwsbrieven is ontzettend effectief en hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Zelf gebruik ik daar – net als vele andere bedrijven – Mailchimp voor. Ben je handig met computers, dan zal Mailchimp absoluut geen uitdaging voor je zijn. Heb je iets meer hulp nodig, dan is deze zeer uitgebreide video jouw redding.
Facturen en flyers ontwerpen in InDesign
Of je het nu voor facturen, posters of visitekaartjes wilt gebruiken: in InDesign kun je jouw uitingen redelijk eenvoudig van een mooi ontwerp voorzien. Mits je een beetje oog voor design hebt natuurlijk. Heb je een huisstijl en logo, dan kom je al een heel eind. Deze tutorial leert je de 10 basisprincipes. Ook voor andere Adobe programma’s als Lightroom en Illustrator heeft de vriendelijke Terry White tutorials opgenomen.
Video’s editen in iMovie
Een indrukwekkende bedrijfsfilm kun je beter aan professionals overlaten. Maar zoek je een redelijk eenvoudig editprogramma voor korte video’s op je website, dan is iMovie (alleen voor de Mac of iPhone) een goede keuze. De vijftien standaard thema’s gieten jouw foto’s en videofragmenten in een template. Ziet er direct goed uit. Deze tutorial helpt je om de basis van dit programma te leren.
Belastingvragen beantwoord op YouTube
Waarom is de VAR afgeschaft? Kan de Belastingdienst een naheffingsaanslag opleggen omdat er toch sprake is van een dienstverband? Op deze en vele andere vragen geeft de Belastingdienst antwoord in de afspeellijst Ondernemen op hun YouTube kanaal. Niet zozeer een tutorial, wel een hele handige YouTube tip. Ook vind je hier video’s over Inkomstenbelasting en BTW.
Mijn laatste, iets minder serieuze, tip. Na een dag hard werken, vind ik het heerlijk om een heel ander soort tutorial te kijken. Namelijk deze ‘hoe bak ik ingewikkelde taarten’-tutorials. Pas op, deze werken verslavend!

Blog Sofie YouTube tutorials 1
Sofie Vermooten 1
Sofie Vermooten

Sofie Vermooten deed na haar studie Journalistek ruim vijf jaar ervaring op in de Nederlandse bladenwereld als redacteur en projectmanager. Sinds begin 2016 reist en werkt zij – onder de naam Something Somewhere – als digital nomad door heel Europa. Samen met haar vriend creëert ze al rondreizend (digitale) content voor o.a. magazines, websites, bedrijven en reclamebureaus, in Nederland en daarbuiten. Voor Pay2Day blogt Sofie over deze manier van flexibel werken, deelt ze haar ervaringen met locatie-onafhankelijk werken en geeft ze graag praktische tips aan (reizende) freelancers.