Alex of Achmed, dat maakt niets uit
Het zal toch niet? Een tijd geleden werd een kandidaat ongezien afgewezen. Eerst begreep ik het niet. De nood van de klant was hoog en de kandidaat die we snel konden aandragen voor de job was meer dan gekwalificeerd. Bovendien ken ik hem als iemand die van aanpakken weet; hij is initiatiefrijk en punctueel. Was het dan misschien zijn achternaam? Voor alle duidelijkheid: hij heet geen Bartels of Jansen. Ik heb niet gevraagd of zijn afkomst de reden was voor de afwijzing. Misschien had ik dat wel moeten doen, want het vermoeden blijft.
Het is een hardnekkig probleem bij vacatures of bij het vinden van een stage. Je vindt gemakkelijker een plek als je Alex heet dan Achmed. Dat zou nooit zo moeten zijn. Mensen verdienen een kans op grond van hun opleiding, ervaring en inzet. Je afkomst, wie je ouders zijn, je geloof, je leeftijd, je geslacht, of waar op de wereldbol je bent geboren horen irrelevant te zijn.
Maar het is – helaas – gemeengoed bij veel werkgevers om wél te selecteren op afkomst. Dat bleek recent weer uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Bij tweederde van de banensites kunnen vacatures waarin de voorkeur wordt uitgesproken voor een ‘Nederlandse kandidaat’ ongehinderd geplaatst worden. Sterker: bij twee sites bleek het zelfs mogelijk om op nationaliteit te selecteren. De onderzoekers vroegen ook nog anoniem aan de banensites of ze een bepaalde kandidaat konden leveren. Eenderde van de sites ging in op het verzoek om een kandidaat met een bepaalde afkomst, leeftijd of geslacht.
Er is wetgeving in de maak – treurig dat het nodig is – om strenger op te treden tegen discriminatie op de arbeidsmarkt. Wie zich er schuldig aan maakt krijgt een boete van 4500 euro. Bedrijven zoals Pay2day moeten schriftelijk vastleggen welke maatregelen er zijn genomen om discriminatie te voorkomen.
Dat wordt niet ingewikkeld. We zullen het nog formeler formuleren, maar de kern is: Bij Pay2day komen de mensen op de eerste plaats. En wij staan voor onze mensen, of ze nu Alex of Achmed heten; man of vrouw zijn; jong of oud; zwanger of niet. Ik vind het belangrijk dat onze mensen en cliënten dat ook weten. En die zakenrelatie die wel selecteert op afkomst? Volgende keer vraag ik het gewoon op de man/vrouw af. Want die klant zijn we liever kwijt dan rijk, duidelijker kan ik het niet zeggen.
Rob Stelte is managing partner van Pay2day. Hij heeft zich gespecialiseerd in flexibele arbeid. ,,Het allerbelangrijkste van werk is dat je het met plezier doet. Ik zorg dat ik mijn doelgroep zo goed mogelijk kan informeren, want de markt verandert continu.''